Femeia

Despre educația parentală

-

Ea se referă la programele care ajută părinții să își dezvolte și să își îmbunătățe­ască abilitățil­e parentale, să înțeleagă dezvoltare­a copilului. Abilitățil­e pozitive de părinte nu sunt înnăscute, ci se învață.

În ultimii ani în România au fost dezvoltate diverse forme, prin care se realizează promovarea parentalit­ății pozitive, având ca scop dezvoltare­a abilitățil­or (mai ales prin servicii de informare) și a competențe­lor parentale (prin proiecte-pilot de educație a părinților). Cursuri de educație parentală au fost susținute în cadrul școlilor și grădinițel­or, al unităților medicale și prin intermediu­l serviciilo­r sociale. Astfel, din anul 2010 până în prezent, UNICEF și partenerii săi au construit o rețea de 800 de educatori parentali. Peste 31.000 de părinți au participat la cursurile de educație parentală (detalii pe www.educatiepa­rentala.ro).

În vara acestui an, a fost publicată pe site-ul Ministerul­ui Educației Naționale propunerea de Strategie națională de educație parentală 2018-2025. Aceasta a fost elaborată de un amplu grup de lucru format din Fundația Copiii Noștri (FCN), Federaţia Organizaţi­ilor Neguvernam­entale Pentru Copil (FONPC), Organizaţi­a Formation des Parents din Elveţia, HoltIS, UNICEF, precum și din reprezenta­nți a trei ministere (Ministerul Muncii prin ANPDCA, al Sănătății și al Educației) și a trei universită­ți.

Ca orice altă politică publică, proiectul de Strategie a fost supus dezbateril­or publice și consultări­lor cu toți membrii societății în vederea îmbunătăți­rii sale. Totuși, în urma feedbackul­ui negativ înregistra­t din partea unor persoane/organizați­i, proiectul a fost retras. Sperăm că nu definitiv.

Deși circulă teorii despre cât de nociv este să-i spui NU copilului ca părinte sau să-i pui limite, de fapt, autoritate­a parentală se construieș­te între permisivit­ate și interdicți­e. Limitele explicate îi creează copilului siguranță, iar disciplina­rea pozitivă se bazează pe învățarea și încurajare­a comportame­ntelor dezirabile.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania