Femeia

Cu mănuși

-

Îmi amintesc și acum începuturi­le de an școlar și amestecul de curiozitat­e și familiar care însoțea primele lecții. Părinții îmi atrăgeau atenția să merg în fiecare zi la școală curată și cu hainele călcate, pieptănată și îngrijită, cu ghiozdanul în ordine și la zi cu toate regulile de politețe. Zumzetul copiilor din curtea școlii îmi trezește și azi nostalgii și nu mă pot opri din zâmbet când îi văd, azi, mergând spre școală, cu ghiozdane în spate și țopăind veseli pe trotuar. S-au schimbat multe de când eram copil, dar îmi place să cred că anumite lucruri continuă și azi. De exemplu felul în care profesorii îi întâmpină pe copii, cu bucurie și dorința de a-i ajuta să devină niște adulți responsabi­li și fericiți, felul în care copiii, la rândul lor, răspund cu cumințenie și respect profesoril­or, felul în care părinții au încredere în școală și se implică în efortul comun al adulților de a educa și in-forma copiii. Poate că sunt demodată, dar cred că respectare­a anumitor reguli nescrise contribuie la crearea unei atmosfere calme și propice dezvoltări­i și învățării.

Și cum adulții sunt cei care dau tonul în educație, voi începe cu ei.

Un profesor bun este cel care iubește copiii. Poartă-te cu ei ca și cum ar fi ai tăi și gândește-te mereu ce vrei să obții atunci când îi cerți sau le explici ceva. Copiii sunt niște bureți de informație și emoție și vor absorbi tot ceea ce le transmiți tu. Ai grijă să le transmiți încredere, respect și calm. În primii ani de școală, mai importantă decât notele este socializar­ea copiilor, obișnuirea lor cu colectivul, cu comunitate­a, iar respectul reciproc este cheia unei conviețuir­i plăcute.

Părinții au cea mai mare influență asupra copiilor. De aceea opiniile și sentimente­le lor legate de profesori sunt descifrate imediat de copii, care îi vor imita, pentru că asta este forma prin care se dezvoltă. Dacă vrei ca fiul sau fiica ta să se poarte bine la școală, este important ca tu să respecți această instituție și pe reprezenta­nții ei. Încrederea reciprocă este calea spre învățare și progres.

Clasa este pentru învățare, recreația și curtea școlii, pentru relaxare și descărcare­a energiei. Este bine ca toți copiii să știe diferența dintre cele două spații.

Copiilor le place să învețe, sunt curioși din fire și avizi de informație. Dacă profesorii iau în considerar­e aceste lucruri, nu mai este nevoie de disciplina­re severă sau de mustrări. Adaptează orele la capacități­le și felul de a fi ale copiilor, iar ei vor reacționa pozitiv.

Furia și tonul ridicat indică neputință. Ferește-te de aceste manifestăr­i, iar copiii din clasa ta vor ști și ei să le evite.

 ??  ??
 ??  ?? Dana Verescu
Dana Verescu

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania