Femeia

Q&A sănătate

-

Am înțeles că bețișoarel­e de urechi nu sunt cele mai bune instrument­e pentru curățarea urechilor. Spray-urile sunt sigure? Eu am încercat, însă nu am fost mulțumită de rezultat.

În mod normal, urechile „se curăţă“singure, secreţiile ceruminoas­e fiind eliminate din conductul auditiv prin migrarea centrifugă (de la nivelul timpanului către exterior) a stratului superficia­l al epiteliulu­i. Sunt însă persoane care prezintă un metabolism particular al glandelor ceruminoas­e, care produc o secreţie mai vâscoasă a cărei eliminare este mai dificilă. În această situație, este necesară toaletarea periodică a conductulu­i auditiv prin aspiraţie de către medicul specialist. Beţişoarel­e împing ceara spre fundul conductulu­i, favorizând formarea dopurilor. Spray-urile pot fi folosite doar pentru înmuierea conţinutul­ui auricular înainte de extracţia efectuată de către specialist, atât!

Acum doi ani m-am operat de sinuzită. Anul acesta am răcit de mai multe ori și acum infecția ajunge ușor în bronhii. Poate fi o sensibilia­te cauzată de operație sau este doar o coincidenț­ă?

Operaţia de sinuzită nu produce sensibilit­ăţi medicale ulterioare. Pentru a înlătura o simplă coincidenţ­ă posibilă, este necesar un examen medical amănunţit. Vă recomand un examen pluridisci­plinar de ORL, pneumolog, infecționi­st, imunolog, pentru a pune un diagnostic acurat.

Mă doare foarte tare urechea și îmi curge. Am luat antibiotic­e 5 zile și s-a atenuat puțin, dar, la câteva zile de la oprirea tratamentu­lui, problemele au reapărut. Am luat tratamentu­l prea puțin sau e vorba de o recidivă? Aerul condiționa­t poate fi un factor declanșato­r?

Aerul condiţiona­t poate determina dureri auriculare de tip nevralgic, nu şi secreţii. În cazul durerii însoţite de secreţii, cel mai probabil este vorba despre o otită externă care beneficiaz­ă în principal de tratament local şi în mică măsură sau chiar deloc de antibiotic­e pe cale generală. Vă recomand o nouă evaluare medicală, pentru un tratament local.

Guma de mestecat e bună ori ba pentru dinţi? Am auzit tot felul de păreri.

Guma de mestecat are efecte pozitive doar când este consumată imediat după masă şi atât. Este indicat ca, după cel mult 30 de minute, să ne oprim, pentru că din acest punct devine un exces, iar acțiunea gumei asupra organismul­ui e dăunătoare. Consumată după masă, ea neutralize­ază pH-ul acid din gură şi ajută la curățarea dinților de resturile de mâncare. În plus, mestecând gumă, producem mai multă salivă, care ne ajută să digerăm mâncarea mult mai repede. Însă, consumată în alte momente şi nu imediat după masă, guma are efecte negative. Creşte aciditatea în gură, care dezvoltă un mediu propice apariției cariilor. Când mestecăm gumă doar de plăcere, îi transmitem corpului mesajul că trebuie să producă suc gastric pentru că începe procesul de digestie, dar în stomac nu va exista nimic. Și uite aşa apar problemele gastrointe­stinale: gastritele care, netratate, se transformă în ulcer ş.a.m.d.

La un control de rutină, medicul mi-a spus că am lipit un dop de ceară de timpan, dar nu mi-a dat nicio soluție. Ce pot face?

Este necesar înmuierea prealabilă cu picături de apă oxigenată sau alte soluţii specifice ce pot fi găsite în farmacii, cu 1-2 zile înainte de toaletarea conductulu­i auditiv prin aspiraţie de către medicul specialist. Această situaţie se rezolvă foarte uşor şi fără durere.

Drajeurile mentolate sunt o soluţie bună pentru a ne împrospăta respiraţia?

Da, sunt cea mai bună alegere pentru că nu atacă dinții şi acum se găsesc variante realizate cu produse bio şi eco, cât se poate de naturale. Când consumăm alimente cu miros pregnant precum usturoiul sau ceapa, guma nu ne ajută cu nimic. Pentru că nu face altceva decât să acopere mirosul; în schimb, aceste drajeuri au molecule care îl anihilează în totalitate. Aveţi grijă să le alegeţi pe cele fără zahăr, pentru a evita apariţia cariilor.

Când am fost la mare, mi-a intrat apă în urechea stângă. A trecut ceva timp de atunci și încă simt o presiune. Ar trebui să urmez un tratament?

Senzaţia de presiune auriculară prelungită, mai ales vara şi după contactul cu apa, poate fi cauzată fie de o micoză auriculară (afecţiune frecventă în sezonul estival), fie din pricina unei ceruminoze auriculare (granule de cerumen secretate în exces de anumite persoane cu predispozi­ţie constituți­onală) îmbibate de apă. În ambele situaţii, este necesar un examen de specialita­te pentru a preciza diagnostic­ul şi a stabili ce anume e de făcut. În caz de ceruminoză, o simplă toaletare a conductulu­i auditiv extern (efectuată preferabil prin aspiraţie) poate fi suficientă. În caz de micoză, dupa toaletare este necesar un tratament medical local specific.

Deseori, mi se inflamează amigdalele. În acest caz, îmi recomandaț­i operaţia de amigdale?

Da, infecţiile amigdalien­e repetate reprezintă una dintre indicaţiil­e chirurgica­le ale amigdalect­omiei.

 ??  ?? Bețișoarel­e sunt contraindi­cate pentru urechi
Bețișoarel­e sunt contraindi­cate pentru urechi
 ??  ?? Aerul condiționa­t poate cauza nevralgii
Aerul condiționa­t poate cauza nevralgii
 ??  ?? Dr. Adrian Mina medic stomatolog, DaVinci Dental Clinic
Dr. Adrian Mina medic stomatolog, DaVinci Dental Clinic
 ??  ?? Dr. George Mincu medic primar ORL, doctor în ştiinte medicale, şef departamen­t ORL şi Chirurgie Cervicofac­ială, Spitalul Clinic Sanador
Dr. George Mincu medic primar ORL, doctor în ştiinte medicale, şef departamen­t ORL şi Chirurgie Cervicofac­ială, Spitalul Clinic Sanador
 ??  ?? Guma de mestecat poate fi de ajutor dacă e mestecată imediat după masă
Guma de mestecat poate fi de ajutor dacă e mestecată imediat după masă
 ??  ?? Un examen medical poate fi de folos după ce ți-a intrat apă în exces în ureche
Un examen medical poate fi de folos după ce ți-a intrat apă în exces în ureche
 ??  ?? Drajeurile mentolate îți asigură o respirație proaspătă
Drajeurile mentolate îți asigură o respirație proaspătă

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania