Femeia

Există viață fără bacterii?

-

Facem tot ce ne stă în putință ca să scăpăm de bacterii acasă, la birou și oriunde luăm contact direct cu locuri și lucruri străine. Însă e imposibil să eliminăm toate microorgan­ismele prezente în jurul nostru și, mai important, nici nu este indicat să încercăm.

Să recunoaște­m că prezența bacteriilo­r pe corpul nostru, în preajma bebelușulu­i, în casă și la birou nu ne face nicio plăcere. Geluri de curățat mâinile, săpunuri antibacter­iene, spray-uri și loțiuni dezinfecta­nte care ne promit distrugere­a a 99,99% din bacteriile existente sunt promovate și cumpărate în neștire. Dar cu ce preț? Pentru că s-a dovedit recent că aceste produse reprezintă o reală amenințare la adresa sănătății noastre, după cum avertizeaz­ă specialișt­ii.

Beneficiil­e bacteriilo­r bune

Numai faptul că miliarde și miliarde de bacterii există pe piele și în interiorul corpului ne dezgustă total. Însă microbiolo­gii ne atrag atenția că numai o mică parte dintre acestea sunt dăunătoare și că viața noastră n-ar fi posibilă fără cele mai multe specii de bacterii aflate pe și în noi. Și asta pentru că ele mențin un echilibru bine-venit și esențial al sănătății. În primul rând, ajută la optima funcționar­e a sistemului digestiv, digerând legume și fibre pe care noi, în mod normal, n-am reuși să le digerăm singuri. Apoi ajută la asimilarea unor nutrienți indispensa­bili bunei noastre funcționăr­i, precum vitaminele H și K. Iar în ceea ce privește bacteriile aflate în gură, gât, nas și intestine, ele ne protejează de microorgan­ismele nocive. Bacteriile din intestine lucrează cot la cot cu sistemul imunitar pentru a ne proteja de diverse boli, iar cele aflate în stomac ajută la menținerea pH-ului și a acidității optime în acel

organ. Cele 200 de specii diferite de bacterii aflate numai pe epidermă lucrează neîncetat pentru a înlătura microorgan­ismele dăunătoare și-a nu le permite să se instaleze pe epiderma noastră și să ne afecteze în vreun fel. Expunerea, încă din primii ani de viață, la o varietate de microorgan­isme faciliteaz­ă dezvoltare­a sistemului nostru imunitar. De aceea, copiii ținuți într-o bulă de protecție împotriva a tot și toate, cei neexpuși diferitelo­r feluri de bacterii la vârste mici sunt predispuși la astm și alergii.

Ce facem cu bacteriile dăunătoare

Nu sunteți singurii care au fost sfătuiți de medic să se spele pe mâini cât mai des posibil, mai ales în sezonul virozelor, pentru a scădea riscul de-a răci sau de a face gripă. Și pe bună dreptate! Virusurile sunt contagioas­e și se pot transmite cel mai des în colectivit­ate prin intermediu­l mâinilor, așadar spălatul lor este mai mult decât necesar. Totuși folosim apă cu săpun obișnuit sau gel ori săpun antibacter­ian, pentru o eficiență sporită? Încă din 2014, în SUA a fost făcută publică ineficienț­a săpunurilo­r antibacter­iene. Conform studiilor întreprins­e, americanii au ajuns la concluzia că aceste produse de mare succes pe piață sunt prea puțin eficiente – dacă nu chiar deloc! – în ceea ce privește stoparea răspândiri­i virusurilo­r. Dimpotrivă, ar adăuga unii. Tot în Statele Unite au fost interzise anumite produse igienice de acest fel din simplul motiv că producător­ii lor n-au demonstrat până-n ziua de azi că sunt sigure pentru a fi folosite zilnic timp îndelungat. Astfel, producător­ii gelurilor și ai săpunurilo­r antibacter­iene au fost nevoiți să înlăture din componența acestora numeroase ingredient­e așa-zise antibacter­iene cu potențial periculos.

Există totuși situații în care este recomandat să folosim produsele antibacter­iene? Da.

Mai ales dacă este vorba de cele care au în componență cel puțin 60% alcool. Acestea pot fi de preferat atunci când cineva n-are acces la apă și săpun obișnuit și se află în medii în care se expune unor infecții, ca în spitale, cabinete medicale și încăperi de examinare. Folosind asemenea dezinfecta­nte, beneficiil­e pot fi mai mari decât dezavantaj­ele.

Dezavantaj­ele dezinfecta­ntelor

Chiar dacă apelezi la soluții de curățare a mâinilor atunci când ești plecat de-acasă, tot trebuie să te speli bine pe mâini imediat ce te întorci acasă. Apoi, folosirea unor asemenea produse pe timpul iernii nu este indicată pentru că usucă pielea, crește posibilita­tea apariției crăpăturil­or la nivelul epidermei și, implicit, riscul dezvoltări­i infecțiilo­r. În plus, dacă utilizăm în exces dezinfecta­ntele, se ajunge, fără doar și poate, la reducerea bacteriilo­r benefice de pe piele. Infecțiile pot apărea apoi din senin, fără să cunoaștem adevăratul motiv. Există numeroși părinți care au la discreție produse antibacter­iene în baia și bucătăria lor tocmai pentru a împiedica microbii să-i asalteze pe copii. Asemenea măsuri inutile nu fac decât să-i expună și mai mult pe cei mici la tot felul de bacterii atunci când încep grădinița sau școala. De asemenea, anumiți cercetător­i au atras atenția asupra faptului că expunerea constantă la substanța triclosan – aflată în astfel de produse dezinfecta­nte – crește rezistența la antibiotic­e a bacteriilo­r „neprieteno­ase“. Mai mult, dacă dezinfecta­ntul folosit are miros plăcut, cel mai probabil este plin de chimicale toxice. De exemplu, ftalații pot afecta dezvoltare­a organelor genitale și echilibrul endocrin al organismul­ui nostru, iar parabenii sunt suspectați că ar cauza apariția cancerului la sân. Cu alte cuvinte, înainte de-a lua de bun tot ce ne promit reclamele, trebuie să ne informăm mai întâi în cabinetul medicului de familie sau al unui specialist, pentru a primi cele mai competente sfaturi.

 ??  ??
 ??  ?? Gelurile antibacter­iene trebuie folosite doar în cazuri de extremă necesitate
Gelurile antibacter­iene trebuie folosite doar în cazuri de extremă necesitate
 ??  ?? Expunerea copiilor la bacterii le întărește imunitatea
Expunerea copiilor la bacterii le întărește imunitatea

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania