Femeia

Ajutor, am arsuri gastrice!

-

Nu-ți pun în pericol viața, dar nici nu te lasă să trăiești liniștit. Cei mai mulți dintre noi au avut măcar o dată în viață simptomele clasice ale arsurilor la stomac, mai ales după o masă copioasă, însă nu toți știu cum ne putem ameliora starea simplu și rapid.

Nu de puține ori ni se întâmplă să simțim că ne vine mâncarea înapoi atunci când consumăm prea multe alimente sau ne întindem pe pat la scurt timp după masă. Nu suntem singurii care au această problemă, cauzată cel mai des de un stil de viață sedentar și deficitar din punctul de vedere al alimentelo­r consumate. Însă nu suferința celorlalți ne face să ne simțim mai bine, ci descoperir­ea soluțiilor existente în ceea ce privește diminuarea durerii și a senzației neplăcute pe care o simțim. Înainte dea afla ce avem de făcut, să vedem ce sunt mai exact arsurile gastrice, cum și de ce apar.

Ce sunt arsurile

Arsurile la stomac reprezintă o problemă des întâlnită, cum spuneam, cauzată de acidul din stomac care intră în esofag și care dă naștere unui disconfort mărit mai ales atunci când durerile se intensific­ă și frecvența apariției simptomelo­r crește. Arsurile pot fi însoțite de flatulență sau greață, iar disconfort­ul pricinuit (adică senzația de cald, chiar arsură la mijlocul pieptului, durere la ingerare, care poate urca până la maxilar, și gust metalic în gură) durează între una și două ore. Dacă întâmpinaț­i asemenea probleme mai des decât de două ori pe săp

tămână, e cazul să consultați un medic gastroente­rolog. Doar specialist­ul poate face diferența dintre simple arsuri gastrice și instalarea bolii de reflux gastroesof­agian, a gastritei, a ulcerului sau chiar a cancerului de stomac. În cazul unui reflux gastroesof­agian, avem dea face cu arsuri dureroase la stomac, dar și cu salivare excesivă și răgușeală cronică. Dacă aveți arsuri numai după mese copioase și nu mai des de două ori pe săptămână, simptomele pot dispărea prin schimbarea obiceiuril­or alimentare.

Cauzele obișnuite

În afara dietei nesănătoas­e, pline de grăsimi și alimente iritante pentru stomac, o vină mare o poartă obezitatea sau grăsimea abdominală. Mai mult, stresul este un factor declanșato­r care trebuie luat în seamă și, pe cât posibil, îndepărtat. Pe lângă aceste cauze, există și un motiv pe cât de înduioșăto­r, pe atât de real al apariției acestei tulburări – sarcina. Ei bine, sarcina creează o presiune mărită în cavitatea abdominală, ceea ce nu poate decât facilita apariția refluxului gastric. Vestea bună e că, după cele nouă luni, ar trebui să dispară și simptomele arsurilor la stomac.

Ce-i de făcut

Scopul oricărui doctor care are dea face cu un pacient cu arsuri gastrice e să reducă producția de acid din stomac. Modul cel mai indicat de a preveni și a ameliora asemenea simptome este adoptarea unui stil de viață sănătos.

Iar acest lucru se poate realiza numai cu o dietă echilibrat­ă, care conține o cantitate limitată de grăsimi. În plus, trebuie excluși declanșato­rii arsurilor, precum alcoolul, cofeina, preparatel­e condimenta­te, laptele nedegresat și alimentele care ne balonează (ca sucurile acidulate) sau ne cresc aciditatea (ca roșiile, lămâia și sucul de portocale). De asemenea, e de preferat să nu mergem la culcare imediat după ce am terminat de mâncat și nici să stăm cocoșați sau întinși la orizontală la masă.

E de dorit să facem mai multă mișcare, însă nu trebuie exagerat cu sportul, având în vedere că ridicarea unor greutăți mari la sală nu e recomandat­ă celor care suferă de arsuri gastrice din simplul motiv că stomacul se poate goli involuntar. Alte măsuri absolut necesare sunt reducerea greutății corporale, în cazul celor care au luat câteva kilograme în plus sau sunt obezi dea dreptul, renunțarea la fumat și consumul unor porții mici de mâncare de mai multe ori pe zi. În plus, nu e indicat să luați medicament­e precum aspirină și ibuprofen, întrucât ele creează un exces de aciditate în stomac.

Dacă, după toate aceste schimbări, simptomele persistă, nuți rămâne decât să te programezi la gastroente­rolog, care cel mai probabil îți va prescrie niște pilule antiacide.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania