Femeia

Q&A intim

Iubirea perfectă, care învinge totul și flacăra amorului care menține această iubire la înalte cote de intensitat­e sexuală un timp nedetermin­at sunt oare numai niște mituri feminine sau există posibilita­tea de a ne apropia de ele și în viața reală?

-

Partenerul meu îmi spune că sunt ca o scândură în dormitor, deşi eu consider că sunt suficient de drăgăstoas­ă cu el şi îi fac toate poftele până ajungem acolo. Ce pot să fac să-i placă mai mult? (M., e-mail)

Excitarea sexuală acoperă o gamă largă de acţiuni, iar ceea ce poate fi excitant pentru un bărbat poate să-l inhibe pe un altul. Unii bărbaţi pot percepe iniţierea actului sexual de către parteneră ca o acţiune prea incisivă, ce îi inhibă, altora o femeie care nu inițiază actul sexual li se pare că nu este dornică. Unele femei consideră că, atunci când bărbatul nu ia iniţiativa, nu le dorește cu adevărat, iar la fel, sunt și bărbaţi ce consideră că o parteneră care nu se declară interesată de sex nu le apreciază oferta sau dotările ori e lipsită de sensibilit­ate erotică.

Dacă partenerul tău se încadrează în această categorie, e important să-i arăţi clar că-ţi dorești să te implici într-un act sexual. Poți începe transmițân­d de la semnalele nonverbale clare, cum ar fi o îmbrăcămin­te ce crezi că îl stimulează erotic. Fără să vorbești, poţi să-l atragi spre dormitor, să-l mângâi, dând atenţie nu doar penisului, ci eventual și „bijuteriil­or“sale, zonei dintre picioare, spatelui, feselor, sfârcurilo­r. Aceste mângâieri devin și mai importante dacă el nu e la prima tinereţe. Odată cu înaintarea în vârstă, atât bărbații, cât și femeile se excită mai ușor dacă au parte de atingerea zonei genitale. La fel cum „harta erotismulu­i“feminin poate să difere considerab­il, și receptivit­atea erotică masculină la stimulii nonverbali poate fi net diferită. Găsește împreună cu el ce îi pare sexy. Ai încredere în tine, ca să-ţi depășești unele inhibiţii. În general, persoanele care au o bună comunicare sexuală nonverbală cu partenerul obţin satisfacţi­a sexuală aproape întotdeaun­a. Însă trei sferturi dintre persoanele cu o slabă comunicare sexuală nonverbală cu partenerul declară că obţin satisfacţi­a sexuală în mai puţin de jumătate din cazuri.

Nu am orgasm, deşi de 6 ani fac sex în fiecare săptămână cu soţul meu şi relaţia noastră e foarte bună. Surprinzăt­or, am avut orgasm cu el doar făcând sex la telefon, o dată când a fost plecat din ţară. El e atent cu mine şi îmi face toate poftele. Nu i-am spus nimic despre orgasm până de curând, când mi-a reproşat că aş avea pe cineva şi a început să fie gelos. Multă vreme nu am fost prea atrasă de sex, dar am vrut să am un copil; dorinţa mea s-a realizat, iar băiatul nostru are deja 5 ani. De fapt, cam tot pe la vârsta lui, un unchi care avea grijă de mine m-a abuzat, m-a pus să mă dezbrac şi m-a atins de mai multe ori în zona intimă. Îmi tot repeta să nu spun nimănui asta şi mie mi-a fost jenă să o fac. Mă gândeam să-i spun soţului, dar felul în care a reacţionat când am vorbit despre orgasm m-a făcut să mă închid din nou în mine. (L., București)

Cred că ţi-a fost greu să ţii în tine secretul. Ar putea fi de folos pentru relaţia sexuală cu soțul tău dacă vorbești cu el și despre episodul de abuz din copilărie. În cazul în care consideri că ţi-ar fi mai ușor, poţi să o faci după ce veniţi împreună la câteva sesiuni de psihoterap­ie sexuală.

El spune că ține la mine şi că are încredere, dar are îndoieli. Îmi spune: „De ce nu am văzut că a curs clar sânge când am făcut sex prima oară?“Eu una nu ştiu ce să-i spun, decât că el a fost cel ce m-a deflorat şi că am vorbit şicu prietenele şi unele mi-au spus că nici la ele nu a fost mult sânge. El e gelos şi îmi spune că atunci când m-a deflorat a intrat uşor. Dar pe mine m-a durut foarte tare. Oare acum, că am făcut-o deja, medicul îşi mai poate da seama că am fost virgină sau nu? Oare am vaginul prea mare, că el se plânge de asta? Eu cred că arăt bine şi mă străduiesc să-l satisfac. Nu cumva nu mă mai vrea? Aş vrea să fim împreună, mai ales pentru că el a fost primul. (A., e-mail)

Nu rareori primele relaţii sexuale sunt ghidate de euforia îndrăgosti­rii mai mult decât de raţiune și sens. Din câte povestești, ai putea să te întrebi și tu: e el o persoană în care pot avea încredere? Ţine cu adevărat la mine? Mă respectă suficient și atunci când nu facem sex? Cât despre vagin, e puţin probabil să fie prea mare. În timpul sexului, pereţii vaginali se mulează de obicei cu ușurinţă pe organul genital al bărbatului. Ai putea însă să te folosești de această idee a lui pentru a-i propune să ajungeţi la un psihosexol­og. În cadrul sesiunii de psihosexol­ogie ai putea să evaluezi mai bine care e stadiul relaţiei voastre de cuplu. Din păcate, medicul nu mai poate să certifice dacă ai fost sau nu virgină.

 ??  ?? O îmbrăcămin­te sexy poate fi un bun stimulant pentru viața sexuală
O îmbrăcămin­te sexy poate fi un bun stimulant pentru viața sexuală
 ??  ?? Rareș Ignat psihoterap­eut de cuplu și familie și psihosexol­og certificat de European Federation of Sexology & European Society for Sexual Medicine
Rareș Ignat psihoterap­eut de cuplu și familie și psihosexol­og certificat de European Federation of Sexology & European Society for Sexual Medicine
 ??  ?? Ce faci când partenerul îți caută nod în papură?
Ce faci când partenerul îți caută nod în papură?
 ??  ?? Câteva sesiuni de psihoterap­ie sexuală pot fi de ajutor
Câteva sesiuni de psihoterap­ie sexuală pot fi de ajutor

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania