Femeia

Q&A psiho

-

Copilul meu intră acum în clasa pregătitoa­re și mi-e foarte teamă pentru el, nici nu știu unde e mai bine să-l înscriu. În ultimul an de grădiniță mi s-a zis că e foarte neastâmpăr­at, educatoare­a mi-a spus să-l duc la medic și așa ne-am ales pe fișa medicală cu un diagnostic de ADHD. Nu a urmat niciun tratament, am retras copilul de la grădiniță, restul anului a stat acasă cu părinții mei și totul a fost în regulă. Acum mă tem că diagnostcu­l acesta îi poate îngreuna înscrierea la o școală obișnuită. Ce să fac? Să-i spun învățătoar­ei despre povestea asta înainte s-o facă altcineva? (Mirela, 43 de ani, e-mail)

Din păcate, în ultima vreme se abuzează foarte mult de diagnostic­ul de ADHD, mai ales în cazul băieților, care din fire sunt mai activi și au nevoie de mai multă mișcare. Cred că ar fi bine să consulți încă un medic acum, după ce băiatul tău a stat acasă și totul a fost în regulă. Diagnostic­ul de ADHD este gradual, nu-mi dau seama în ce categorie se află încadrat fiul tău, dar îți recomand să ceri neapărat încă o opinie. Poate ar fi bine să vorbești cu copilul, poate erau lucruri care nu-i conveneau la grădiniță și îl făceau agitat. Trebuie să știi că mulți băieți au nevoie să se miște mult în perioada de creștere, iar dacă nu au ocazia, dezvoltă comportame­nte de nervozitat­e și agitație care sunt confundate cu ADHD. Oferă-i copilului un spațiu în care să-și consume energia și toate problemele vor dispărea!

Sunt pe cale să mă mut cu prietenul meu, după doi ani de când suntem împreună. Însă îmi cere să renunț la câinele meu terra nova, Max. Acesta are 6 ani, e cuminte și discret, de altfel prietenul meu îl place, dar spune că n-o să avem timp de el, că plimbatul câinelui îi încurcă programul și prietenii lui nu vor mai veni în vizită. Mi se rupe inima de Max, am vrut să dau un anunț să-l adopte cineva, dar am izbucnit în plâns și mi-am dat seama că nu pot face asta, Max e precum copilul meu. Ce mă fac? (Andreea, 28 de ani, e-mail)

Reacția ta este normală. Într-adevăr, Max este copilul tău și este inuman să-l dai spre adopție. Dacă prietenul tău nu vrea să plimbe câinele, îl vei plimba tot tu, ca până acum. În plus, dacă Max este cuminte și discret, nu are de ce să-i sperie prietenii. Explică-i toate aceste lucruri și faceți proba practică: vedeți cum stau lucrurile după câteva luni de coabitare. Sunt convinsă că, în cele din urmă, tu, prietenul și Max veți forma o familie fericită. Totul este să ai răbdare și să-i dai timp să se adapteze la viața cu un câine în casă. Dacă nu a avut animale de companie, este mai dificil, dar sunt convinsă că Max îl va cuceri rapid.

Am un job foarte bun, bine plătit, posibilită­ți de avansare nenumărate. Numai că programul începe la ora 8, locul de muncă este foarte departe de locuința mea și trebuie să mă trezesc în fiecare dimineață cel mai târziu la ora 5. Am tras de mine un an în felul acesta, acum pur și simplu nu mai pot, mă îngrozește fiecare zi, sunt deprimată și amețită toată dimineața, mă înveselesc și îmi încep viața abia după terminarea programulu­i. Dar când mă simt mai bine trebuie să mă culc și nu pot adormi, îmi vine să fac altceva. Toată viața am fost așa, stăteam noaptea trează și dimineața dormeam mult. Ce să fac pentru a mă adapta mai ușor la programul de lucru? (Silvia, 37 de ani, București)

Dragă Silvia, trăim într-o epocă în care, la nevoie, angajații își stabilesc programe de lucru mai flexibile. Cred că este cel mai bine să vorbești cu superiorii, să le explici situația, să le dovedești că dai randament mai bun în alte condiții de program și să le oferi o alternativ­ă viabilă la programul de acum. Înțeleg că există multe posibilită­ți de lucru în compania ta, așa că poate reușești să te muți pe o altă funcție, care să-ți permită un alt program. Important este să prezinți deja o soluție când vorbești cu șefii tăi și să fii dispusă la o negociere. De asemenea, poate optezi pentru un program de lucru redus. Totul este să-ți dai seama dacă locul tău de muncă îți place și dacă vrei să continui acolo. Altfel, soluția mai simplă ar fi să-ți găsești un job în altă parte, de preferință mai aproape de casă. De altfel, trebuie să știi că mulți angajați și angajatori preferă să lucreze aproape de serviciu, pentru a nu pierde timp prea mult cu naveta.

 ??  ?? Oferă-i copilului un spațiu în care să-și consume energia și problemele de disciplină vor dispărea!
Oferă-i copilului un spațiu în care să-și consume energia și problemele de disciplină vor dispărea!
 ??  ?? Dana Verescu psiholog
Dana Verescu psiholog
 ??  ?? Dă-i timp iubitului să se adapteze la viața cu un câine în casă.
Dă-i timp iubitului să se adapteze la viața cu un câine în casă.
 ??  ?? Îți place cu adevărat locul tău de muncă?
Îți place cu adevărat locul tău de muncă?

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania