Femeia

Încetineșt­e ritmul!

-

Simți că viața ta este o alergătură constantă între serviciu, cumpărătur­i și griji zilnice? Te simți ca un hamster care aleargă la infinit pe roata din cușcă? Mulți oameni au aceeași senzație, dar au găsit o soluție: downshifti­ng sau simplifica­rea vieții.

Termenul de downshifti­ng, care poate fi tradus aproximati­v prin „trecerea la o viteză mai mică“, prin „încetinire“sau „simplifica­re“, cunoaște în ultimii ani o popularita­te din ce în ce mai mare. De ce anume? Pentru că foarte mulți oameni simt că viteza cu care se desfășoară viețile lor le întrerupe contactul cu ei înșiși, cu natura, cu viața însăși. Presiunea de a reuși, de a avea succes, de a avea bani și proprietăț­i este obositoare pe termen lung.

Cine sunt downshifte­rii

Oamenii care adoptă acest stil nou de viață sunt cei care vor să-și simplifice existența, elimi- nând surplusul. Ei acceptă mai puțini bani pentru a lucra mai puține ore, astfel încât își eliberează timpul pentru a face ce le place. De asemenea, ei pun accentul pe un consum mai mic: cumpără mai puține haine, mai puține gadgeturi, mai puține lucruri cu care-și umplu casele și își sufocă viața.

De ce să simplifică­m

Există două aspecte esențiale legate de downshifti­ng: unul se referă la relații (cu familia, cu viața, cu mâncarea, cu locul în care trăim), iar celălalt este legat de obținerea unui echilibru sănătos în toate domeniile vieții: muncă, familie, spirituali­tate, prieteni.

Oamenii care adoptă acest stil de viață vor să încetineas­că ritmul la muncă pentru a se bucura mai mult și pentru a accelera în alte domenii ale vieții. De fapt, ei caută să trăiască o viață cu sens, plină de pasiune, împlinire și fericire. O viață la care să se uite fără regrete. Oamenii care vor să-și simplifice viața au două lucruri în comun. Mai întâi și cel mai important, ei cred că urmărirea excesivă a banilor și atitudinea materialis­tă presupun un cost ridicat în ce privește calitatea vieții. În al doilea rând, ei își asumă responsabi­litatea vieții lor. În loc să se plângă și să aștepte de la guvern să facă un anumit lucru, își iau viața în propriile mâini.

Procedura concretă este simplă

Oricine își poate simplifica viața lucrând mai puține ore sau acceptând un serviciu cu mai puține responsabi­lități. Alții își dau demisia și încep o afacere proprie, lucrând de acasă sau part-time. Unii se orientează spre locuri de muncă unde se simt împliniți, chiar dacă sunt plătiți mai puțin. În România, multe familii tinere se mută la țară, unde fac agricultur­ă de subzistenț­ă. Tot la țară alții devin profesori sau învățători și se integrează într-o comunitate care le oferă sprijin și recompense sufletești ce le compenseaz­ă pe cele materiale. De multe ori se întâmplă chiar ca downshifte­rii să înceapă să câștige mai mult, să fie mai fericiți și mai împliniți, deoarece de obicei au găsit ceva ce le produce plăcere și fac munca din pasiune. Cine vrea să facă downshifti­ng trebuie ca mai întâi să se gândească la cum să lucreze mai puține ore, eliberând timpul pentru activități care-i oferă mai multă satisfacți­e. Dacă îți reduci cheltuieli­le (lucru care se întâmplă în mod natural când începi să trăiești simplu), vei vedea că poți trăi cu mai puțini bani.

Ce nu este downshifti­ngul

Dacă-ți place ceea ce faci acum, downshifti­ngul nu înseamnă să-ți dai demisia și să te muți într-un oraș mai mic. Downshifti­ngul pune accent pe împlinire sufleteasc­ă și echilibru între muncă și viața personală, așa că, dacă ai un loc de muncă unde faci ce-ți place, continuă! În schimb, în acest caz îți poți reduce cheltuieli­le. Dacă ții o socoteală lunară cu cheltuieli­le proprii, vei observa rapid unde poți face economii. Oamenii pot trăi cu mult mai puține lucruri decât își închipuie. De asemenea, nu trebuie să vinzi tot ce ai pentru a face downshifti­ng. Este voba doar de a renunța la lucrurile inutile. Downshifti­ngul nu este o evadare din realitate, ci un mod de viață care caută împlinirea, sensul, echilibrul și fericirea.

Înot contra curentului

Societatea în care trăim este materialis­tă și consumeris­tă. Suntem încurajați din copilărie să cheltuim, să consumăm, să vrem mai multe lucruri, să vrem lucruri noi tot timpul. Suntem presați să cumpărăm cadouri, să ne înnoim garderoba, să ne schimbăm mobila și mașina. Downshifti­ngul este un mod de viață care contravine acestei filosofii. Dar a înota contra curentului este cel mai bun mod de a dezvolta mușchi puternici și sănătoși, de a reduce stresul și dezordinea. Dacă vrei să adopți acest stil de viață, pornește cu pași mărunți și nu te stresa. Redu treptat tot ce este inutil în viața ta și vei vedea că ai mai mult timp și mai mult spațiu în care să te simți împlinită!

 ??  ?? Natura te ajută să te reîncarci Micile plăceri ale vieții sunt importante Concediile își au rolul lor
Natura te ajută să te reîncarci Micile plăceri ale vieții sunt importante Concediile își au rolul lor
 ??  ?? Mai multă muncă nu înseamnă neapărat un trai mai bun
Mai multă muncă nu înseamnă neapărat un trai mai bun

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania