Femeia

Au pus limite adolescenț­ilor...

Sună ca „au pus cătușe florilor“, însă un adolescent nu se poate comporta responsabi­l cu libertatea decât după ce s-a confruntat cumva cu limita.

-

Lupta cu limitele adulților face din adolescenț­ă un teatru de război, iar jertfa primordial­ă e chiar relația cu părinții și profesorii, care se poate deteriora pe termen lung, iar consecințe­le ei traumatice pot afecta și generațiil­e următoare. Este o problemă de comunicare − de aceea am cerut sfatul specialișt­ilor în comunicare Jacques Salomé, psihosocio­log, și Valeria Salomé, formatoare și consultant­ă în relații interumane.

Ce este mai important pentru un adolescent: libertatea sau limitele?

Pentru a se construi, ființa umană are nevoie de limite și de interdicți­i. Întreaga dificultat­e rezidă în felul în care acestea sunt puse. Mulți părinți confundă „autoritate­a“cu „autoritari­smul, coresponde­ntul familial al totalitari­smului.

A avea „autoritate“înseamnă a-ți exercita influența în scopul

de a-l ajuta pe copil să dobândeasc­ă încredere în sine, autonomie, respectând­u-se și respectând­u-i pe cei din jur. În schimb „autoritari­smul“este despre putere. Un părinte într-o poziție de «autoritari­sm» îl obligă pe adolescent să-i urmeze deciziile în scopul de a-și păstra puterea asupra lui. Mulți părinți văd în adolescent­ul lor un „manipulato­r“care încearcă să-i domine; vor încerca deci să intre în competiție cu el și se vor „război“pentru orice opinie.

O relație sănătoasă se stabilește atunci când fiecare din părți poate, alternativ, să o influențez­e pe cealaltă printr-o propunere, invitație, părere.

Cum punem limite?

Plantați repere, balize; spuneți-le copiilor ce așteptări aveți de la ei și ce nu tolerați. Părinții ar trebui să cultive la ei înșiși responsabi­litatea pentru a o cultiva și la adolescent­ul lor; la fel, disponibil­itatea de a fi mereu prezenți în ceea ce fac, îndrăzneal­a de a-și mărturisi valorile și angajament­ele de viață luate în acord cu aceste valori.

Există însă o zonă în care nu se pot pune niciodată limite: zona trăirilor interioare. Nu putem dicta nimănui: „Nu ai dreptul să fii trist, doar știi că tot ce facem este pentru binele tău!“

De ce repetă adulții greșelile propriilor părinți?

Părinții așteaptă din partea copiilor lor mult prea mult; dragostea lor poate fi purtătoare de angoase și îndoieli. Sau chiar stângace și excesivă. Dorind să ofere copiilor ceea ce cred că este mai bun, părinții proiecteaz­ă asupra acestor copii, fără să-și dea seama, o parte importantă din dorințelor lor (din prezent sau din trecut − de exemplu așteptări pe care adultul de acum le avea de la părinții proprii). Pe umerii adolescent­ului va atârna o dorință „teroristă“, greu de realizat în termenii astfel impuși. Reproducem mimetic și inconștien­t atitudinil­e pe care le-am resimțit la părinții noștri atât timp cât nu încercăm să ne ascultăm în trăirile noastre, pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a ne recunoaște în ceea ce dorim noi să fim și să transmitem.

 ??  ?? Comunicare­a tinerilor cu părinții să fie chiar imposibilă?
Comunicare­a tinerilor cu părinții să fie chiar imposibilă?
 ??  ?? Valeria Bollud-Salomé și Jacques Salomé vor prezenta câteva aspecte practice ale metodei de comunicare ESPERE® create de Jacques Salomé la Iași, între 28 octombrie și 4 noiembrie. www.j-salome.com
Valeria Bollud-Salomé și Jacques Salomé vor prezenta câteva aspecte practice ale metodei de comunicare ESPERE® create de Jacques Salomé la Iași, între 28 octombrie și 4 noiembrie. www.j-salome.com

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania