Femeia

Educația, cheia care deschide toate ușile

-

Ca să fii bucătar, șofer sau profesor faci o școală specifică și dai niște examene. Pentru orice meserie pe lumea asta faci o pregătire minimă înainte de a începe să o practici. Numai părinte poate deveni oricine, fără măcar câteva minute de pregătire prealabilă în ceea ce privește creșterea și educarea unui copil.

Dacă educația este scumpă, stai să vezi cât costă ignoranța, spune un citat atât de vehiculat în ultima vreme. Vedem asta cu ochiul liber în jurul nostru. Tineri și maturi resemnați să trăiască de pe o zi pe alta, din ajutoare sociale, bărbați și femei deveniți părinți înainte de vreme, practic copii cu copii în brațe, agresivita­tea ca normă de relaționar­e în familii și în comunitate, abandon școlar, întrucât copiii sunt mai folositori în gospodărie, iar școala oricum nu te ajută la nimic… Toate acestea au dus la perpetuare­a unei sărăcii materiale și morale aproape fără ieșire. Și totuși există oameni care mișcă lucrurile...

Doinița Guțeniuc (39 de ani), este din anul 2010 director al Școlii Gimnaziale din comuna Cilibia, pe care a transforma­t-o dintr-o buruiană într-o floare, reducând absenteism­ul la zero. Așa se face că a fost decorată de președinte­le Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul pentru Învăţă- mânt“în grad de Cavaler. A absolvit Liceul Pedagogic din Brăila în 1994, iar Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, specializa­rea Istorie, din cadrul Universită­ții „Dunărea de Jos“din Galați, în 2004. În 2016 a absolvit Masterul de Management educaționa­l în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, București. Are o vechime în învățământ de 20 de ani.

Cum și când de ai ajuns să te ocupi de educația parentală?

Școală noastră a fost selectată în 2011 să facă parte din Campania pentru participar­e școlară „Hai la școală!“susținută de UNICEF în România și având ca scop reducerea abandonulu­i și absenteism­ului școlar. Pentru că am avut rezultate foarte bune, am reușit să rămânem în campanie toți cei 4 ani. Astfel, am participat la numeroase cursuri de formare susținute de către Institutul de Științe ale Educației București, Ministerul Educației Naționale - Direcția Minorități și HoltIS, cei care ofereau formarea pentru educatorii parentali. Eu am aplicat pentru a participa la acest curs pe care l-am și făcut în 2014. De 4 ani susțin cursuri de educație parentală. După ce s-a încheiat proiectul „Hai la școală!“, am continuat să fac acest lucru cu părinții din comunitate, ajutată

fiind de Primăria Cilibia, deoarece Școala Cilibia a fost partenerul acesteia în construire­a Centrului Educaționa­l Integrat pentru Copiii și Tinerii din comună.

Care sunt cele mai frecvente idei greșite ale părinților despre educație, școală și copii?

O parte din aceștia, în special cei care provin din medii defavoriza­te, nu acordă o mare importantă educației sau școlii. Ei susțin că „ce rost are să înveți, sunt copii și cu facultate care nu au de lucru“. În plus, de multe ori, aceste familii opresc copiii acasă pentru a-i ajuta la treabă în loc să îi lase la școală. Sunt părinți care consideră că nu au nici un rol în educația copiilor, deoarece rolul acesta îi revine școlii în totalitate.

Mi-ai putea relata în câteva cuvinte două cazuri de transforma­re deosebită după urmarea cursurilor de educație parentală?

Unul din cazuri ar fi o mamă ce refuza să mai lase copilul la școală deoarece aceasta a rămas însărcinat­ă în clasa a VIII-a. Chiar și fata refuza să vină, de teamă că râd colegii de ea. Părintelui respectiv îi era rușine să mai iasă în comunitate. Prin participar­ea la cursurile de educație parentală am reușit să comunicăm foarte bine cu mama și am ajutat copilul să nu abandoneze școala și să termine cursurile clasei a VIII-a. La început, mama era foarte supărată și chiar o alungase pe fată de acasă. Acum au o relație foarte frumoasă și un nepoțel pe care bunica îl iubește foarte mult.

Un alt caz ar fi cel al unui tătic care a participat la aceste cursuri. Confruntat cu moartea soției sale, care l-a lăsat cu 9 copii, părintele respectiv este atât de implicat în activitate­a școlară a copiilor, încât este un model de bună practică. Fata cea mare a terminat Liceul Pedagogic, iar următorii doi copii sunt la liceu. Ceilalți mici de grădiniță și școală sunt prezenți în fiecare zi la cursuri.

 ??  ?? Reticenți la începutul cursurilor de educație parentală, încântați la final O atmosferă pozitivă de lucru
Reticenți la începutul cursurilor de educație parentală, încântați la final O atmosferă pozitivă de lucru
 ??  ?? Doinița Guțeniuc
Doinița Guțeniuc
 ??  ?? Fiecare cursant are un rol activ Copiii vin cu drag la ore într-o astfel de școală Cu puțin efort din partea tuturor, clasele devin atrăgătoar­e Un spațiu propice învățării Școala înfloritoa­re din comuna Cilibia, jud. Buzău
Fiecare cursant are un rol activ Copiii vin cu drag la ore într-o astfel de școală Cu puțin efort din partea tuturor, clasele devin atrăgătoar­e Un spațiu propice învățării Școala înfloritoa­re din comuna Cilibia, jud. Buzău

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania