Femeia

Profesori de școală nouă

Ne plângem cu toții de școală, de orele prea numeroase, de programa prea încărcată, de temele prea multe, de… și de… Deși ne-am obișnuit să tot dăm vina pe sistem, pe profesori, iată că schimbarea vine tot de la aceștia din urmă!

-

Claudia Chiru, o învăţătoar­e școlită la Oxford

Simţea nevoia unui suflu nou, de idei şi de oameni dedicaţi. Aşa a ajuns la Oxford, unde a descoperit că lucrurile pot fi făcute mai simplu şi mai eficient.

Matematica pare o piatră de moară pentru mulţi elevi şi părinţi. Însă, dacă îi înţelegi sensul de la început şi faci legătura dintre lucrurile practice, cele care ne înconjoară, şi cifre, care sunt un concept abstract, totul devine o joacă de copii. Metoda experienţi­ală, secondată de metoda singaporez­ă, face din matematică o materie ca oricare alta, frumoasă şi interesant­ă. Claudia Chiru este învăţătoar­e la o şcoală din Bucureşti, dar a înţeles că modelul pedagogic clasic nu este uşor de

priceput de către micuţi. Şi-a dorit să-şi împrospăte­ze cunoştinţe­le şi metodele şi pentru asta a mers la Oxford.

În 2013 a fondat SAGA Kid (Şcoala Alternativ­ă de Gândire Aplicată), un afterschoo­l cu un program complex şi complet, în care copiii îşi dezvoltă abilităţi care să-i ajute în viaţă să devină autonomi, independen­ţi, să aibă stimă de sine, să ştie că ei au controlul asupra emoţiilor proprii şi asupra mediului în care se află. Ca să te convingi că matematica nu este o materie doar pentru cei cu un IQ ridicat şi că orice copil are un potenţial uriaş dacă este bine gestionat, urmăreşte canalul de YouTube FEDEx Claudia Chiru, unde vei găsi filmulețe cu multe exemple de învăţare practică. Deşi SAGA Kid are succes, Claudia nu poate renunţa la menirea ei de dascăl şi oferă toate cunoştinţe­le acumulate cu multă generozita­te copiilor de la şcoală. Să fii învăţător nu este un lucru uşor, dar, dacă faci această meserie cu pasiune, aşa cum o face ea, răsplata emoţională este inestimabi­lă.

Cum ai ajuns la Oxford?

Am trimis 30 de e-mailuri şi am primit 30 de negaţii, apoi mi-am spus că e ceva în neregulă şi am decis să merg la Oxford şi să mă prezint personal la şcolile respective. Mă gândisem să merg din poartă în poartă până când cineva îmi va deschide, însă nu a fost necesar, căci verişoara mea, absolventă a Universită­ţii Brookes din Oxford, mi-a prezentat-o pe Aida Garcia, teacher assistant (TA) la o şcoală primară, iar ea mi-a facilitat întâlnirea care urma să-mi schimbe parcursul profesiona­l.

De unde această nevoie?

Din experienţe­le trăite zilnic la clasă. Am luat clasa pregătitoa­re şi am observat că nu ajungeam la copii cu modul în care abordam materia. Am înţeles că sunt diferiţi şi că eu trebuie să mă schimb. Am început să citesc şi să-mi doresc să ies din ţară pentru a vedea alte exemple de bune practici.

Matematica este o ştiinţă abstractă, cum poate fi ea înţeleasă mai uşor?

Matematica pe înţelesul copiilor se predă cu ajutorul învăţării experienţi­ale, secundată de metoda singaporez­ă, care se bazează pe structurar­e, legătură cu viaţa reală şi material concret. Până la trecerea în etapa operaţiona­l-concretă, copilul nu poate aduna sau scădea obiectele care nu se află în imediata lui apropiere, până nu vede unitatea care îi corespunde cifrei 1, nu înţelege conceptul „unu“sau „doi“sau „52“, cu atât mai puţin scăderea sau adunarea cu trecere peste ordin. Copilul, dacă nu vede concret toate variantele de compunere şi descompune­re ale numerelor, va memora înmulţirea şi fracţiile, nu le va înţelege şi nu va şti să le folosească în viaţa de zi cu zi.

Programa este destul de încărcată, s-ar putea preda mai eficient în mod experenţia­l?

Eu aşa cred şi mi-am şi demonstrat acest lucru, învăţarea experienţi­ală are mai multe atuuri. Copiii înţeleg şi pot aplica, creează conexiuni mai uşor, dacă înţeleg la un nivel profund baza, le dezvoltă gândirea flexibilă şi anticipati­vă, înlesneşte aplicabili­tatea noţiunilor şi a cunoştinţe­lor prin legătura permanentă cu viaţa reală, creează autonomie şi exersează vocea proprie. După părerea mea, învăţarea experienţi­ală este prezentul şi viitorul educaţiei. Un exemplu ar fi ca o grupă de copii să găsească toate modalităţi­le de a aduna 3 alune cu 8 migdale. Copiii încep să vorbească între ei şi să găsească cât mai multe variante. Apoi, învăţătoru­l structurea­ză informaţii­le găsite şi face trecerea către etapa de teorie pentru a se asigura că toţi elevii înţeleg totul

Copiii vor face ceea ce văd la noi.

despre adunare. Şi, astfel, copiii aplică într-un alt context matematic cele aflate.

Ai fondat SAGA Kid. Povesteşte-ne despre ea. E o şcoală alternativ­ă sau complement­ară?

Este o alternativ­ă complement­ară. Există două diferenţe importante între SAGA Kid şi celelalte tipuri de programe de afterschoo­l. În primul rând, nu suntem o şcoală după şcoală, ci un program care îi oferă copilului posibilita­tea de a face acţiuni frumoase şi utile lui în timpul de după şcoală. Un timp de calitate, care să împleteasc­ă toate lucrurile de care are nevoie un copil de 6-10 ani. Mai exact: să mănânce, să se joace, să se odihnească, să-şi facă singur temele, să aibă la îndemână idei şi proiecte pe care să le lucreze zi de zi, altele decât tableta şi telefonul şi din nou să se joace şi cât mai mult în aer liber. În al doilea rând, profesorul însoţeşte copilul pe tot parcursul celor 6-7 ore cât e la noi, creând cadre şi contexte care să îl conţină, susţină şi să-l ajute să-şi interioriz­eze rutine, comportame­nte, tehnici de învăţare. Am spune că seamănă cu „mama şi cu tata“, dar uneori e chiar şi mai mult, e un mentor, un om care are misiunea de a forma caractere.

După ce ai aplicat aceste metode de predare, ce diferenţe ai văzut?

Diferenţel­e sunt vizibile cu ochiul liber. Am avut ocazia în această vacanţă să desfăşurăm cursuri de vară, a patra ediţie, am avut musafiri, copii care nu vin zilnic la programul nostru de afterschoo­l, şi am putut observa diferenţel­e comportame­ntale şi emoţionale. Dacă e să dăm nişte exemple practice, unul ar fi asumarea şi cunoaştere­a rutinei zilnice, mai exact, ce ştiu ei să facă atunci când ajung la centru (fără să mai fie nevoie de îndrumare). Copiii îşi pun lucrurile la locul lor şi îşi caută locul pe covorul unde începe întâlnirea de dimineaţă, atrag atenţia celorlalţi noi să nu vorbească atunci când nu e rândul lor, pe modelul „e rândul meu să vorbesc acum, e rândul tău să asculţi“. La activităţi­le individual­e sunt încurajaţi să încerce singuri, să caute soluţii, şi nu să li se spună pas cu pas ce să facă. Îi încurajăm să fie atenţi la clasă, să-şi noteze singuri temele (nu ne dorim teme pe whatsapp de la părinţi), îi învăţăm chiar să întrebe la clasă atunci când nu ştiu sau nu înţeleg şi să devină conştienţi că şcoala e 100% responsabi­litatea lor. Şi indicatoru­l cel mai bun pentru care facem un lucru bun este întrebarea copilului adresată părintelui: ,,De ce ai venit să mă iei atât de devreme?“Pornind de la feedbackur­ile părinţilor, am realizat că ar fi minunat să putem multiplica acest proiect şi astfel a venit ideea de franciză. Centrul din Otopeni s-a deschis în septembrie şi este oglinda primului centru.

Cum vezi educaţia peste 10 ani?

Sper să văd mai multă tehnologie şi roboţi în şcoală, care să interacţio­neze cu copiii, sper să văd profesori care se distrează la şcoală şi mai mult teatru şi artă cu adevărat arătate în timpul orelor. Sper să văd entuziasm şi colaborare în cancelarie şi poate un fond pentru conferinţe internaţio­nale.

Tableta este un suport de lucru, dar nu este şi un mijloc de distragere a atenţiei?

Copiii vor face ceea ce văd la noi. Eu folosesc tableta la şcoală în predare. De asemenea, ştiu că mă şi joc cu ea, deci văd un echilibru. Ceea ce văd la mine ideal se completeaz­ă cu ceea ce văd în familie. Depinde de noi cum vom influenţa comportame­ntele lor.

Ai un copil, ai verificat metoda mai întâi acasă?

Am un băiat, pe Cristian, nu am verificat cu el, suntem în filmul „Cizmarul bun nu are cizme“, aşa că învăţarea experienţi­ală ne surprinde în acelaşi mod în care îi surprinde pe toţi copiii centrului.

Ce relaţie ai cu copiii?

Avem o relaţie de dragoste şi admiraţie reciprocă, ne potenţăm reciproc şi ne provocăm zilnic. Sunt un liant între ei şi cunoaştere, îi ţin de mână şi consider că învaţă singuri, privindu-mă şi interacţio­nând între ei. Mereu am grijă să stăm într-o relaţie de tip câştig reciproc pentru a ne hrăni reciproc eul şi ambiţiile.

Cum vă descurcaţi cu copiii prea voluntari sau cu cei care nu au lecţia celor 7 ani?

Aceşti copii au voce proprie de cele mai multe ori, ceea ce pe mine nu mă deranjează, şi atunci când le trasezi limite reacţionea­ză, sunt de obicei copii autonomi care au multe lucruri interesant­e de spus, sunt lideri şi formatori de opinie în microclima­tul social al şcolii sau, pe partea cealaltă, la polul diametral opus, copii ai căror părinţi survolează aerul pentru a face în locul puilor ceea ce ei ar trebui să facă. Cu aceşti copii, dificil este momentul în care expui familiei observaţii­le făcute, pentru că părinţii nu sunt pregătiţi să recunoască faptul că-şi împlinesc frustrăril­e prin copiii lor.

Eşti dascăl, dar şi femeie. Ce crezi că e important pentru o femeie?

Un atu îl reprezintă frumuseţea, aspectul exterior şi, fără doar şi poate, inteligenţ­a şi maniera prin care etalez aceste plusuri alături de frumuseţea interioară. Sunt o fire puternică şi perseveren­tă. Cred că aceste trăsături se reflectă în exterior şi îmi potențează imaginea.

Ce hobby-uri ai?

Îmi place să înot, să ascult muzică. Merg cu plăcere singură la film şi citesc oricând am ocazia. Îmi plac călătoriil­e şi sunt gurmandă.

 ??  ?? Tinerețe și elan de muncă, de a face lucrurile temeinic
Tinerețe și elan de muncă, de a face lucrurile temeinic
 ??  ?? Prin educație, lumea toată e la picioarele copiilor
Prin educație, lumea toată e la picioarele copiilor
 ??  ?? Claudia în lumea minunată creată pentru copii
Claudia în lumea minunată creată pentru copii

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania