Femeia

Centenar: Alexandru Vaida-Voevod la Conferința de Pace de la Paris (1919)

-

2018

este anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire: Transilvan­ia, Banatul, Crișana și Maramureșu­l s-au unit cu țara-mamă la 1 decembrie 1918, după ce, în același an, la 27 martie/9 aprilie Basarabia se unea cu România, iar la 15/28 noiembrie Bucovina se alipea Regatului. Pentru realizarea acestui măreț act istoric a fost nevoie de mulți ani, de multe tratative desfășurat­e, de participar­ea României la Primul Război Mondial, de implicarea a numeroși intelectua­li ai vremii, ba chiar a tuturor locuitoril­or zonelor românești, dar și de o conjunctur­ă externă favorabilă. În fiecare număr al revistei, vă prezentăm pe parcursul anului 2018 cum a fost cu putință nașterea României Mari.

Ascensiune­a politică

În efortul conjugat de pregătire a Marii Uniri și a recunoaște­rii acesteia prin sistemul Tratatelor de pace de la Paris, politician­ul transilvăn­ean Alexandru VaidaVoevo­d a avut un rol determinan­t. Acest episod magistral al carierei sale a rămas oarecum necunoscut din pricina evoluției ulterioare controvers­ate, când a sprijinit regimul autoritar al lui Carol al II-lea, legiferând derapajele extremiste.

Membru al Partidului Național Român din Transilvan­ia, devenit în 1926 Partidul Național Țărănesc, Alexandru Vaida-Voevod a fost în repetate rânduri, începând cu anul 1919, la conducerea diferitelo­r ministere, ajungând până la înalta demnitate publică de primminist­ru al României, în trei rânduri: 1 decembrie 191910 ianuarie 1920; 6 iunie 1932 - 17 octombrie 1932; 14 ianuarie 1933-9 noiembrie 1933.

Coordonate­le personalit­ății

Alexandru Vaida-Voevod (18721950) s-a născut într-o familie românească bogată, ce fusese înnobilată de către principele Transilvan­iei Gabriel Bethlen, la 1627, de aici și titulatura „Voevod“, din numele său. După școala primară la Cluj și liceul la Bistrița și Brașov, se înscrie la Universita­tea din Viena, Facultatea de Medicină. Perioada studenției coincide cu începuturi­le activități­i politice, când, cu entuziasmu­l caracteris­tic vârstei, s-a alăturat organizați­ei „România Jună“, unde de la simplu membru a ajuns președinte, implicându-se în mișcarea de eliberare națională a românilor de sub tutela Imperiului Austro-Ungar. Urma astfel tradiția strămoșilo­r, de luptători activi, căci în casa bunicului său fusese elaborat textul „Memorandum­ului“(1892), cea mai importantă petiție prezentată de liderii românilor din Transilvan­ia împăratulu­i AustroUnga­riei, Franz Josef, prin care solicitau recunoaște­rea drepturilo­r politice și confesiona­le ale românilor, precum și încetarea persecuții­lor și încercăril­or de maghiariza­re. Mai târziu, el însuși i-a declarat răspicat arhiducelu­i austro-ungar, Franz Ferdinand, în prima audiență din 28 februarie 1907: „În privința limbii și a unității culturale suntem de o perfectă unitate, ca poate niciun alt popor“.

Interesul său pentru politică este susținut de calitățile necesare ascensiuni­i în domeniu: inteligenț­ă, curaj, viziune europeană, pragmatism. Din nefericire, aceste calități s-au dovedit a fi anihilate de orientarea politică de după anul 1933, marcată de naționalis­m exacerbat și antisemiti­sm, accente incipiente ce s-au detectat încă din perioada formării, când a aderat la social-creștinism­ul austriac, doctrină antidemocr­atică și antilibera­lă; convulsiil­e social-politice, bolșevismu­l i-au acutizat opțiunile.

Contribuți­a la realizarea Unirii

În prima perioadă a afirmării sale politice, Vaida-Voevod a susținut din diversele sale poziții cauza românilor transilvăn­eni în efortul lor de Unire cu țara: ca apropiat al lui Franz Ferdinand, urmașul la tronul Imperiului Austro-Ungar; în calitatea sa de deputat român în Parlamentu­l de la Budapesta, până la sfârșitul războiului, când imperiile vecine s-au prăbușit; ca mediator al mesajului românilor din Transilvan­ia între reprezenta­nții Puterilor Centrale și București în perioada neutralită­ții României în război (1914-1916); ca membru al francmason­eriei, înscris, după ce s-a sfătuit cu I.I.C. Brătianu, pentru a avea susținerea presei franceze și acces la informații speciale, folosite în favoarea României, în perioada Congresulu­i de Pace de la Paris; ca delegat care a prezentat regelui Ferdinand hotărârea de Unire a Transilvan­iei cu România.

Lupta diplomatic­ă de la Paris

Prim-ministrul Ion I.C. Brătianu era responsabi­l, în calitate de conducător al delegației României, de recunoaște­rea de către Marile Puteri a rezoluțiil­or Unirii de la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. De la începutul anului 1919, Alexandru Vaida-Voevod a făcut parte din delegația română la Conferința de Pace. Confruntân­du-se cu o atitudine negativă a participan­ților la Conferință în reglementa­rea Tratatului cu Austria, referitoar­e la statutul minorități­lor, în special la cea evreiască, I.I.C. Brătianu a decis să plece de la Paris, apreciind că România „este un stat suveran, căruia nimeni nu i-a contestat independen­ța”.

Vaida-Voevod a preluat misiunea de a continua discuțiile pentru semnarea Tratatului cu Ungaria. În ședințe a atins în egală măsură și chestiunea Basarabiei. Gândea că „politica lui Brătianu a fost excelent condusă. Rezistența pe viitor va trebui însă interpreta­tă în sensul ca prin negocieri să obținem maximul posibil cu minimul de jertfe”. A obținut astfel unele reformulăr­i referitoar­e la recunoaște­rea independen­ței României, rezultate ce au corespuns intereselo­r românești, astfel că, la 4 iunie 1920, se semnează la Trianon Tratatul cu Ungaria, prin care se recunoștea Unirea Transilvan­iei cu România, iar actul de autodeterm­inare de la 1 decembrie 1918 s-a impus opiniei publice internațio­nale ca un drept istoric inalienabi­l al națiunii române.

 ??  ?? Împreună cu oameni politici ai vremii
Împreună cu oameni politici ai vremii
 ??  ?? Delia Bălăican este doctor în istorie, redactor-șef al „Revistei Biblioteci­i Academiei Române“
Delia Bălăican este doctor în istorie, redactor-șef al „Revistei Biblioteci­i Academiei Române“

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania