Femeia

Cafeaua, mon amour

Cappuccino, lungo ori macchiato, fierbinte ori rece, cu arome de vanilie sau Irish, cafeaua este bucuria fiecărui început de zi pentru cele mai multe dintre noi.

-

Brioșe cu sos de cafea

3 ouă potrivite 200 g făină tip 000 150 g zahăr tos 150 g unt moale (minimum 80% grăsime)

½ plic de praf de copt 1 lingură cu extract de vanilie un praf de sare 100 g ciocolată cu cafea

PENTRU SOSUL DE CAFEA:

150 ml cafea concentrat­ă (proaspăt făcută)

100 g zahăr demerara 50 g unt 2 linguri cu extract de rom 2 linguri cu extract de vanilie

1 linguriță cu amidon Pentru brioșe, amestecă untul cu zahărul, apoi încorporea­ză treptat ouăle. Adaugă restul ingredient­elor, amestecă și toarnă compoziția în tava specială de brioșe. Pune în fiecare lăcaș, apăsând pentru a fi acoperit, câte un pătrățel sau două de ciocolată cu cafea. Dă la cuptor 15-20 de minute. Pentru sos, caramelize­ază zahărul într-un vas, toarnă cafeaua și amestecă până se dizolvă cristalele. Adaugă untul, extractele și amidonul dizolvat în prealabil în puțină cafea. Mai ține pe foc până sosul ajunge la consistenț­a potrivită (se îngroașă puțin). Servește brioșele cu sos de cafea din belșug.

În liniștea matinală a propriei bucătării sau în compania colegilor de serviciu ori a oamenilor dragi cu care te întâlnești, o ceașcă de cafea aromată este întotdeaun­a mai mult decât o simplă licoare. Este momentul perfect, de tihnă, pentru ziua care începe.

În total, se produc peste 25 de tipuri de cafea, cele mai populare fiind Arabica și Robusta. Caracteris­ticile cafelei Arabica sunt date de solul în care cresc arborii de cafea și de schimbăril­e climateric­e din zonele respective. Astfel, cafeaua Arabica din zona Etiopiei are aromă fină, iz floral, pe când cea din Kenya are gust amar, intens și puternic, iar cafeaua din Columbia are gust de nuci și cacao. Cafeaua Robusta, indiferent de locul de origine, are conținut redus de cofeină și preț mai scăzut.

Efectele magice ale cafelei asupra sănătății sunt un subiect ce, probabil, nu se va încheia nicicând. Mereu apar informații noi despre efectele consumului de cafea asupra sănătății creierului ori despre cât de benefică este în stimularea metabolism­ului, dar și în prevenirea unor afecțiuni de temut precum diabetul, bolile Alzheimer ori Parkinson. Cert este că acordul specialișt­ilor este pentru consumul a 1-2 cești din licoarea magică, abuzul aducând neplăceri demne de luat în seamă: creșterea nivelului de anxietate, agravarea depresiei, iritabilit­ate din lipsă de somn, creșterea tensiunii arteriale, accelerare­a ritmului cardiac, creșterea riscului de osteoporoz­ă prin diminuarea cantității de calciu din organism, apariția durerilor de stomac și a iritabilit­ății gastrice.

În urmă cu doi ani, statistici­le spuneau că suedezii și finlandezi­i erau cei mai mari consumator­i de cafea, aproape 1.300 de cești anual. În aceleași statistici, românii ocupau locul 26, cu aproape 283 de cafele. Sursă: forbes.ro

Conținutul bogat în cofeină stimulează arderea grăsimilor, ajutând la pierderea în greutate și la combaterea celulitei, iar zațul este un bun exfoliant al pielii. Cum să nu iubești cafeaua!?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania