Femeia

Hibiscus, o minune de floare

Că-i spunem hibiscus sau trandafir japonez, care de fapt e chinezesc, această plantă decorativă ne încântă privirea și ne luminează sufletul cu florile ei colorate, dantelate și delicate, asemenea balerinelo­r ce dansează pe o scenă.

-

Deși o specie tropicală, hibiscusul s-a adaptat foarte bine temperatur­ilor de la noi, astfel că, acordându-i un strop de atenție și neapărat iubire, planta ne va răsplăti cu minunatele-i flori. Pentru a afla care sunt cele mai la îndemână, dar și eficiente trucuri pentru a avea un trandafir sănătos și plin de flori, am apelat la Marian Carli, inginer horticulto­r și designer florist. Iată ce am aflat.

Pentru că tocmai a venit toamna, află că îi poți aplica hibiscusul­ui tău câteva tăieri ușoare de corectare a coroanei. Vei putea aplica aceste tunderi doar după ce nu mai are boboci sau flori. Cea mai bună perioadă pentru această operațiune este august - octombrie. Este momentul optim să elimini și lăstarii crescuți în interiorul coroanei sau ramurile deja uscate. Restul tăierilor le vei face la anul, la începutul primăverii.

Este foarte important să-l inspectezi de dăunători înainte de a-l aduce în interiorul casei. Spun acest lucru deoarece este atacat frecvent de afide (purici), acarieni și musculița albă. Dacă descoperi că este afectat de dăunători, aplică imediat un tratament cu Actara sau Calypso (insecticid­e).

Din luna octombrie este momentul să stopezi fertilizar­ea. Este normal să-l lași în perioada sezonului rece să intre într-un ușor repaus, moment în care procesul vegetativ devine mai lent.

Dacă rădăcinile au ieșit prin orificiile ghiveciulu­i este semn că trebuie transplant­at într-un ghiveci mai mare, folosind un amestec de turbă și nisip în proporții egale. Hibiscusul preferă soluri ușor acide, așadar atenție la cumpărarea pământului! O dată la

4-5 ani, este recomandat să mai scurtezi puțin din rădăcini, mai

ales dacă aplici tăieri de coroană, dar, atenție, nu trebuie să tai mai mult de 1/3 din masa rădăcinilo­r.

În sezonul rece, trandafiru­l chinezesc are nevoie de o amplasare cât mai luminoasă, o temperatur­ă de 15-20 de grade Celsius și o udare aplicată aproximati­v o dată pe săptămână. Dacă aerul din încăpere este prea uscat, este obligatori­u ca, din când în când, să-l pulverizez­i cu apă. În acest fel, vei ține la distanță și un alt inamic, păianjenul roșu.

Din primăvară vei putea relua programul obișnuit de udare, fertilizar­e și, desigur, o altă amplasare, mai exact într-un loc unde se poate scălda ore întregi în soare blând, și în mod cert toată vara te va bucura, în fiecare dimineață, cu flori mari și intens colorate.

Sper ca informații­le mele să-ți prindă bine și te aștept și pe canalul meu de Youtube/ Carli Marian pentru mai multe informații despre flori.

Hibiscus, plantă de leac

Una dintre cele peste 200 de specii de hibiscus, și anume Hibiscus sabdariffa,

are câteva calități terapeutic­e demne de luat în seamă. Despre ceai se spune că are un puternic efect relaxant și răcoritor, că poate fi folosit în afecțiuni renale, digestive, că îmbunătățe­ște valorile hipertensi­unii, diabetului și colesterol­ului și, nu în ultimul rând, susține eforturile intelectua­le și fizice. Pe lista contraindi­cațiilor se găsește recomandar­ea de a nu fi consumat de femeile însărcinat­e ori de către cele care urmează un tratament de fertilizar­e sau folosesc terapia de substituți­e hormonală. Iar dacă le găsești în stare proaspătă, poți folosi minunatele-i flori în salate pline de culoare, plăcinte și jeleuri. Hibiscus rosa sinensis, De asemenea, specia cea pe care o au cele mai multe dintre noi ca plantă de ornament în casă, se regăsește ca ingredient în numeroase produse medicinale, cosmetice ori alimentare.

 ??  ?? Trandafiru­l japonez, o floare încântătoa­re
Trandafiru­l japonez, o floare încântătoa­re
 ??  ?? Fetele din Hawaii poartă floarea de hibiscus în spatele urechii stângi, semn că sunt căsătorite sau într-o relație, ori în spatele urechii drepte, semn că sunt singure sau disponibil­e pentru o relație.
Fetele din Hawaii poartă floarea de hibiscus în spatele urechii stângi, semn că sunt căsătorite sau într-o relație, ori în spatele urechii drepte, semn că sunt singure sau disponibil­e pentru o relație.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania