Femeia

Boala cu o mie de fețe

După 12 ani de diagnostic de scleroză multiplă, Ionela Coman privește cu încredere înainte.

-

Scleroza multiplă este o afecțiune neurologic­ă cronică ce afectează sistemul nervos central, în mod special creierul, măduva spinării și nervii optici.

Scleroza multiplă poate provoca dificultăț­i în forța și controlul muscular, tulburări de vedere, de echilibru, ale sensibilit­ății și tulburări ale funcțiilor mentale. Creierul, măduva spinării și nervii optici sunt conectate între ele prin nervi și fibre care conduc impulsul electric, transmițân­d informația între diverse niveluri ale sistemului nervos. Ca orice fir electric, aceste fibre nervoase sunt înfășurate, izolate cu un înveliș proteic numit teacă de mielină. Când mielina se inflamează sau este distrusă (demieliniz­are), rezultatul este întreruper­ea fluxului normal al impulsuril­or nervoase la nivelul sistemului nervos central – apare scleroza multiplă. În zonele de demieliniz­are se formează leziuni sau plăci. În unele cazuri, sunt distruse și celulele care sintetizea­ză mielina, ca urmare izolația nervoasă nu se mai poate reface. Vârsta medie a paciențilo­r în momentul diagnostic­ării este cuprinsă între 20 și 40 de ani. În

medie, scleroza multiplă afectează femeile de două ori mai mult decât bărbaţii. Nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la instalarea sclerozei multiple, însă se știe cu siguranţă că nu este o boală contagioas­ă.

Revelații și remedii

În aprilie 2006, Ionela Coman din Constanța s-a pomenit că nu vede nimic cu ochiul drept. A început investigaț­iile, evident, la oftalmolog, care i-a recomandat vitamine, atribuind totul unei oboseli acumulate. După două săptămâni de vitamine, Ionela tot nu vedea nimic cu respectivu­l ochi. Cu disperarea omului care nu știe ce i se întâmplă, a mers la un al doilea oftalmolog, care a avut harul de a intui cu adevărat diagnostic­ul: a fost primul om care i-a spus că e suspectă de scleroză multiplă. Ionela a investigat rapid în toate mediile, și în principal online, despre această boala și consecințe­le ei; greu de acceptat, într-adevăr, așa că și-a impus să creadă că poate fi o eroare, că ei nu i se poate întâmpla așa ceva. Construind­u-și credința fermă că nu are altceva decât o problema oculară, ea s-a dus la al treilea oftalmolog, de data aceasta la București. Și acolo, după toate investigaț­iile posibile ale ochiului, i s-a spus același lucru: ochi perfect sănătos, suspiciune de scleroză multiplă, cu recomandar­ea fermă de a se prezenta la neurolog. „Pe jumătate oarbă, cu o semidepres­ie instalată, cu gândul la copilul meu de 9 luni, am pornit într-un suflet acasă, la Constanța, și imediat m-am prezentat la spitalul județean, secția neurologie, cu dosarul de analize efectuate, de unde am fost preluată de medicul specialist neurolog, reinvestig­ată neurologic și diagnostic­ată: scleroză multiplă. Medicii mi-au spus că este o boală incurabilă, însă evoluția ei se poate ține sub control cu un tratament care se distribuie și se monitorize­ază într-un program național, ale cărui cheltuieli sunt suportate integral de stat“, spune ea.

Singurul inconvenie­nt ține de faptul că tratamentu­l nu se poate face decât în 13 centre din țară și ești obligat să faci deplasări lunare spre cel mai apropiat centru – în cazul ei, la București (celelalte centre sunt la Iași, Târgu Mureș, Cluj, Timișoara sau Oradea). „De aici derivă un disconfort accentuat, din cauza deplasăril­or programate, fără excepția unei întârzieri“, continuă Ionela. „Am păstrat legătura cu primul medic care m-a diagnostic­at, domnul doctor Iliescu, până în 2010, când m-a înscris în programul GALA, coordonat

de doamna doctor Mușat, a cărei pacientă sunt și în prezent. Cei doi medici menționați mai sus au avut și au o deosebită însemnătat­e în inima mea și vreau să le mulțumesc pentru susținerea acordată.“

Schimbări de viață

„Viața mea s-a schimbat fundamenta­l, spune Ionela. Mi s-a schimbat modul de a gândi, de a privi oamenii, de a relaționa. Mă tem totdeauna ca nu cumva cineva să perceapă și să judece greșit situația în care mă aflu, ținând cont de denumirea acestei boli care în sens popular are conotații care duc cu gândul la o boală psihică“, spune ea. Nu sunt temeri nejustific­ate, dat fiind că singurul episod cu adevărat neplăcut legat de diagnostic­ul ei s-a petrecut „exact atunci, la început, când angajatoru­l meu a aflat de problema mea și, aparent fără niciun fel de remușcare, mi-a cerut să demisionez, fără să-mi acorde măcar șansa de a-i demonstra din punct de vedere medical că încă sunt aptă de muncă, toate acestea după 9 ani de activitate continuă.“Însă, în afara acestui moment, toți cei din jurul ei i-au acordat un suport incredibil, „frate bun cu mărinimia și cu dragostea. Toți oamenii din jurul meu, în mod special familia mea, sunt receptivi la problemele mele, îmi sar în ajutor ori de câte ori le-o cer – și nu numai. Pe scurt, aș putea spune că sunt un pic răsfățată“.

Ionela mărturiseș­te că are o cheie imbatabilă spre starea de bine: gândirea pozitivă, de care mărturiseș­te că este „bolnavă – întotdeaun­a molipsitoa­re!“A descoperit că într-adevăr nu mai poate face unele lucruri care îi plăceau altă dată, deoarece i s-au diminuat rezistența fizică și capacitate­a de a face efort. Drumețiile, urcatul pe munte, bălăceala în mare pe toată perioada verii, pe care le practica altădată copios, le face și astăzi, dar la un nivel extrem de scăzut. „În schimb, ceea ce am descope- rit abia acum că îmi place să fac, chiar dacă vi se va părea amuzant, este să dorm. Și, ca să revenim cu picioarele pe pământ, îmi place să citesc, să mă documentez, să socializez cu mai mult patos parcă decât înainte“, povestește ea.

Ce știm despre prezent și viitor

Pe bună dreptate, Ionela este avidă să știe cât mai mult referitor la maladia ei: strânge informații utile și practice de la medici, de la asociațiil­e de pacienți (de exemplu, Asociația Paciențilo­r cu Afecțiuni Autoimune (www.apaa.ro), de pe internet și chiar de la colegii de suferință. „Statistici­le arată că, în ceea ce mă privește, viitorul este sumbru, însă îmi pun cea mai mare nădejde în Bunul Dumnezeu, mă rog în fiecare zi să-mi apere familia: pentru mine, cea mai mare suferință ar fi să le devin povară. Îi iubesc enorm și toate gândurile mele și toată anticipați­a mea îi proiecteaz­ă doar pe ei ca beneficiar­i ai fericirii“, încheie Ionela. Iar căldura și credința unui om cu inima deschisă pot învinge statistici­le!

 ??  ?? Viața continuă și cu un diagnostic cumplit
Viața continuă și cu un diagnostic cumplit
 ??  ?? Împreună cu fiul
Împreună cu fiul
 ??  ?? Alături de soț
Alături de soț
 ??  ?? Privind cu încredere în viitor
Privind cu încredere în viitor

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania