Femeia

Centenar: Ion I.C. Brătianu, strategul României Mari

-

Cele mai importante momente din istoria modernă a ţării, proclamare­a Independen­ţei (1877) şi România Mare (1918), sunt legate de cei doi lideri liberali Ion Brătianu (tatăl şi fiul), ceea ce justifică discuția referitoar­e la o adevărată dinastie politică românească.

Cultul pentru memoria tatălui său și pasiunea pentru istorie sunt definitori­i pentru gândirea politică a lui Ionel Brătianu. El declara: „Nu-mi pasă de pietrele ce mi se aruncă în viață, îmi pasă de piatra ce se va pune pe mormântul meu“.

Moștenirea „celui mai popular nume din România“este dublată de inteligenţ­ă și simţ politic. Ion I. C. Brătianu (20 august 1864, Florica – 24 noiembrie 1927, București), căruia i se spunea și Ionel, era ambiţios, stăpân pe sine, conștient de superiorit­atea sa; i s-a reproșat că a impus

modelul „șefului“, îndreptăți­t să ia oricând decizii în numele celorlalți. Dar Brătianu nu era un demagog, își atrăgea interlocut­orii printr-un farmec insinuant și ademenitor; era bine informat și un fin cunoscător al psihologie­i umane. Licențiat în inginerie la Paris, era pasionat de istorie. Argetoianu amintea că biblioteca Brătienilo­r de la Florica era cea mai însemnată bibliotecă particular­ă din țară. Dacă matematica l-a învățat rigoarea faptelor, lecturile istorice i-au permis tânărului Brătianu să dobândeasc­ă o altă perspectiv­ă în a judeca oamenii și evenimente­le. Contempora­nii au afirmat că oricine putea critica politica lui Ionel Brătianu, însă nimeni nu avea dreptul să-i tăgăduiasc­ă patriotism­ul. Puțini oameni politici au fost mai preocupați decât liderul liberal despre „ce va zice istoria despre el“.

Ministru și prim-ministru

A condus ministerel­e de Interne, Afaceri Străine și Război și șapte cabinete − în total 12 ani de guvernare Ion I. C. Brătianu, între 1909 și 1927. Perioadele mandatelor: 9 ianuarie 1902 – 12 decembrie 1904, 27 decembrie 1908 – 1 noiembrie 1909, 11 decembrie 1916 – 29 ianuarie 1918, 29 noiembrie 1918 – 17 decembrie 1919, 22 iunie – 6 iulie 1927. Din 1909 a deținut funcția de președinte al Partidului Național Liberal.

Neutralita­tea. Marele Răzoi. Unirea

Ion I. C. Brătianu a dominat scena politică și atunci când nu era la putere. Omniprezen­ța sa a fost alimentată de atitudinea asumată în timpul Marelui Război, fiind practic cel care a decis politic soarta României. Asupra lui este aruncat stigmatul responsabi­lității pentru perioada neutralită­ții, când francofilu­l Ionel Brătianu urmărește o politică națională pragmatică, în acord cu voința poporului. Apoi i s-au imputat vremurile de restriște de la începutul războiului, respectiv abandonare­a unei mari părţi a teritoriul­ui naţional, epidemiile și privaţiuni­le care au decimat populaţia civilă și refugiul la Iași, ceea ce a dus la punerea în discuție a înseși statalităț­ii românești.

Deși are meritul indiscutab­il de a fi artizanul României Mari, Ionel Brătianu poartă și responsabi­litatea vieţilor jertfite prin decizia din august 1916, de intrare a ţării în război. Deplin încrezător în probitatea deciziilor sale, premierul Ionel Brătianu și-a lăsat mare parte din familie (mamă, surori, cumnat) în București, sub ocupație străină. Este modul prin care a decis nu doar să împartă soarta concetățen­ilor săi, ci și să le dovedească încrederea neclintită în justețea deciziilor sale politice. În pofida campaniei militare dezastruoa­se din toamna lui 1916, Ionel Brătianu nu dezertează. Tăria sa vine din tratatul secret semnat, după lungi negocieri, cu toate cele patru mari puteri ale Antantei, prin care sunt recunoscut­e revendicăr­ile teritorial­e ale României. Pentru Brătianu, acest document devine liantul politicii sale. S-a adăugat decizia parlamentu­lui de a vota în favoarea împropriet­ăririi țăranilor și a votului universal. Cu orice risc, trebuia conservată statalitat­ea românescă, în orice formă. Intransige­nța reprezintă o trăsătură definitori­e a politicii externe brătienist­e manifestat­e la Congresul de Pace de la Paris (1919-1920), unde s-a luptat pentru recunoaște­rea României Mari. Constituți­a din 1923 a legiferat modernizar­ea statului român pe baze democratic­e.

De la Iași, la 1 noiembrie 1918, Brătianu trimitea următorul mesaj către Comitetul Național Român din Ardeal: „Cea mai sfântă aspirațiun­e a neamului se îndeplineș­te. (...) Pentru organizare și propagandă, temeiul este, firește, unirea desăvârșit­ă a tuturor sufletelor și a tuturor ținuturilo­r; toți în jurul Regelui care ține drapelul, simbol al acestei Uniri. Libertate și dreptate pentru toți, de orice neam și de orice religie. Dezvoltare­a larg democratic­ă, reforme electorale și agrare, condițiuni de viață pentru muncitorim­e, care să le asigure legitimele lor revendicăr­i și parte de folosință la rodul muncii lor. (...) Să pășim înainte cu neclintită încredere în menirea neamului mare și nețărmurit devotament în serviciul lui“.

 ??  ?? Ionel Brătianu, artizanul României Mari
Ionel Brătianu, artizanul României Mari
 ??  ?? Patriot fără putință de tăgadă
Patriot fără putință de tăgadă
 ??  ?? Delia Bălăican este doctor în istorie, redactor-șef al „Revistei Biblioteci­i Academiei Române“
Delia Bălăican este doctor în istorie, redactor-șef al „Revistei Biblioteci­i Academiei Române“

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania