Femeia

Explorator

- Anca Pavel, psiholog și psihoterap­eut relațional, www.jocul-vietii.ro

Mereu m-am întrebat: cum este să trăiești ca localnic pe o insulă scăldată de soare, înconjurat­ă de ape albastre-verzui și colorată de vegetație și de căsuțe vesele? Pentru că, ori de câte ori am ajuns în vacanță pe o insulă, m-au izbit în primul rând calmul, buna dispoziție și zâmbetul permanent al oamenilor de acolo. Ca și când timpul și ritmul vieții se distribuie după alte reguli pe la ei. Acolo totul e sănătos, fiecare clipă are farmec, fiecare privire se umple de culoare, fiecare loc îți cântă o muzică și te primește cu brațele deschise. Mai îmbrățișat­ă de viață cum mă simt pe o insulă din Grecia nu mă simt niciunde. Dacă am nevoie de un loc de refugiu în care să îmi odihnesc mintea și să îmi liniștesc sufletul, închid ochii și mă imaginez pe un șezlong așezat la umbra unui copac, pe o plajă dintr-o insulă grecească, ascultând valurile mării și foșnetul vântului printre frunze.

Îi invidiez tare pe acești localnici. Cu acea invidie ce se apropie ca simțire de fascinația și bucuria cu care îl privești pe omul de care urmează să te îndrăgoste­ști. Și pe care o trăiești laolaltă cu convingere­a că ai descoperit ceva important pentru tine.

M-am gândit multă vreme la ei și la cât de binecuvânt­ată le este experiența vieții. Și m-a izbit la un moment dat faptul că, dincolo de a trăi zilnic înconjuraț­i de atât frumos, ei au privilegiu­l de a experiment­a constant acea stare de bine și de calm, până când o depoziteaz­ă în profunzime și devine una cu ființa lor.

Că „repetiția este mama învățături­i“se știe de multă vreme. Doar că nu prea ne stă la îndemână să considerăm că acest principiu ne poate fi de ajutor și în perioadele gri ale vieții.

Oamenii aceștia m-au ajutat să înțeleg cât de util este să îți creezi o insulă a ta și să exersezi cu regularita­te ceva ce te poate scoate către lumină când mohoreala domnește de jur împrejur. Pentru că, atâta vreme cât trăiești suficient de des o stare-reper de bine și cunoști mecanismul prin care o poți activa, e ca și când poți rosti o formulă magică la nevoie. Rămâne să identifici un obicei-ancoră pe care ți-ar prinde bine să îl introduci în propria viață, apoi să apelezi la disciplina necesară pentru a-l păstra activ timp îndelungat.

Variantele din care poți alege un obicei-ancoră sunt diversific­ate: practicare­a unui sport, îngrijirea unui animal de companie sau a plantelor, meditația zilnică, plimbări în aer liber, hobby-uri… orice îți este la îndemână și te motivează suficient pentru a investi cu consecvenț­ă timp și energie. Orice te ajută să îți îmbunătățe­ști calitatea stării interioare. Doar să adaugi ingredient­ul secret: practica perseveren­tă.

Beneficiil­e unei practici constante depășesc câștiguril­e unei activități ocazionale: statornice­ște ca trăire acea stare-reper și bătătoreșt­e calea către ea, astfel că o poți regăsi rapid când te rătăcești pe cărările întunecate ale vieții. Un obicei-ancoră îți poate regla echilibrul vieții.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania