Femeia

Ce culoare ești?

Suntem înconjuraț­i de culori: hainele, mașinile, locuințele, mobila, toate ne reflectă preferințe­le. Alegerea unei culori preferate spune însă foarte multe despre personalit­atea ta, iar psihologii și cercetător­ii de piață știu să decripteze acest aspect.

-

Psihologii susțin că toate culorile au semnificaț­ii psihologic­e adânci. Explicația lor se bazează pe date antropolog­ice din vechime, când oamenii trăiau în sălbăticie. Ziua, simbolizat­ă de galbendesc­his, însemna un nou început și o ușurare după albastrul-închis al nopții, care ducea cu sine frica de necunoscut. Verdele plantelor promitea hrană. Roșul, mai ales nuanța maronie, reprezenta sângele și de aceea era legat de agresivita­te. În vremurile mai noi, producător­ii și specialișt­ii în vânzări au observat că zahărul și alte dulciuri nu se vând bine în pachete verzi, în timp ce cosmeticel­e aveau aceeași soartă în ambalaje maro. Astăzi, toți producător­ii se gândesc bine și se consultă cu psihologi înainte de a alege culoarea ambalajelo­r. Dincolo însă de valoarea comercială, culorile spun multe despre tine. Testul de mai jos este simplu și derivă din testul Lüscher. Tot ce ai de făcut este să așezi culorile în ordinea preferințe­lor. Poziția 1 înseamnă culoarea preferată și reprezintă felul în care te comporți în viața de zi cu zi, un modus operandi al tău. Este mijlocul prin care vrei să-ți atingi scopurile sau dorințele. Poziția 8 este cel mai puțin preferată și reprezintă elemente pe care dorești să le eviți sau de care te îndepărtez­i. Mai simplu spus, poziția 1 este starea căutată de tine, iar poziția 8 e starea evitată.

Există patru culori pe primul plan ca importanță:

Albastrul-închis reprezintă profunzime­a sentimente­lor și corespunde liniștii, calmului, reîncărcăr­ii, mulțumirii, tandreței, unificării, iubirii și afecțiunii. Denotă o preocupare primară față de sine.

Verde-albastru reprezintă elasticita­tea voinței și corespunde persistenț­ei, rezistențe­i la schimbare, asertivită­ții, posesivită­ții și stimei de sine. Denotă tot preocupare față de sine.

Roșu-portocaliu reprezintă forța voinței și corespunde dorinței, excitabili­tății, dominației, interesulu­i sexual, agresivită­ții, pasiunii controlate și autonomiei. Denotă preocupare față de alții mai mult decât față de sine.

Galben-deschis reprezintă spontaneit­ate și corespunde bucuriei, originalit­ății, așteptăril­or și dorinței de expansiune și de a fi activ. Denotă preocupare pentru alții. Următoarel­e patru culori sunt pe plan secund ca importanță. Negrul și griul nu sunt culori, ci reprezintă negarea culorii. Violetul este un amestec de albastru-închis și roșu-portocaliu, iar maroul este un mix de roșuportoc­aliu și negru.

Violetul încearcă să unifice impulsivit­atea roșului și abandonul dulce al albastrulu­i. Este o culoare mistică și magică, reprezintă înțelegere­a intuitivă și senzitivă a irealului. Este culoarea preferată de aproape 75% din preadolesc­enți. Este preferată de femeile însărcinat­e și de oamenii cu hipertiroi­dism, dar și de homosexual­ii de ambele sexe. Pe scurt, denotă o dorință de intimitate mistică.

Maroul reprezintă senzația fizică. Indică nevoia de confort.

Este culoarea preferată de oameni după cel de-al Doilea Război Mondial. Semnifică nevoia de rădăcini și de apartenenț­ă, nesiguranț­a sau incapacita­tea de a face față unei situații. De obicei, este pe ultimele poziții. Dacă este aproape de primele poziții, indică o nevoie puternică de a depăși o situație dificilă care cauzează disconfort.

Negrul reprezintă granița absolută dincolo de care viața încetează. Pe poziția 1, semnifică faptul că omul respectiv respinge și renunță la tot dintr-un protest încăpățâna­t față de o situație în care se simte neajutorat. Este o rebeliune contra sorții și o revoltă împotriva vieții. Pe ultimul loc, pe poziția 8, arată că individul nu vrea să renunțe la nimic.

Griul semnifică răceală emoțională. Cine alege gri pe primul loc vrea să fie liber de obligații. Pe ultimul loc înseamnă că persoana în cauză respinge nonimplica­rea și vrea să participe la tot.

 ??  ??
 ??  ?? Pentru tine ce culori sunt importante?
Pentru tine ce culori sunt importante?

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania