Femeia

Stresul, aliatul tău

-

Cu toții ne plângem din cauza „epidemiei“de stres, atât de specifică stilului de viață modern, însă prea puțini dintre noi știu că presiunea la care suntem supuși zilnic ne poate face, de fapt, mai puternici, mai deștepți și mai fericiți. Iată cum!

Boala secolului este stresul care ne copleșește în fiecare zi, trebuie să recunoaște­m. Din cauza lui ne îmbolnăvim, suntem irascibili, bombănitor­i, simțim că nu mai facem față provocăril­or zilnice și ne aflăm adesea pe punctul de a ceda nervos. Prea multe termene limită, prea multe lucruri de făcut, încercăm să fim părinți buni și prezenți în viața copiilor noștri, să fim creativi și eficienți la locul de muncă... Și câte și mai câte! E epuizant. Sau poate salvator! Pentru că există și alt mod de a privi stresul. Da, da, chiar diametral opus! Adică stresul chiar să ne ajute să trăim mai bine. Cum e posibil așa ceva?

Stresul contribuie la dezvoltare­a creierului

Ce nu te omoară te face mai puternic, se spune. Totul ține de doză, de echilibru. O cantitate foarte mare de stres ne face întradevăr rău, pe când scurte perioade de agitație și presiune contribuie la o mai bună funcționar­e a creierului. Cercetător­ii de la Universita­tea Berkeley (California) au descoperit că, după ce au supus niște șoricei la scurte perioade de stres, sa dublat creșterea numărului celulelor creierului.

Iar experiența este asemănătoa­re la oameni.

Ne îmbunătățe­ște memoria

Iar când creierul își multiplică sinapsele, ni se îmbunătățe­ște și memoria. Gândițivă puțin la următoarea situație – dacă ne amintim situațiile periculoas­e, le putem evita în viitor, iar acest lucru ne poate chiar salva viața. Desigur! Iar rememorare­a situațiilo­r periculoas­e se traduce, de fapt, în stres, nui așa?

Ne dă energie și încredere

Situațiile provocatoa­re ne stimulează, ne stresează, fără doar și poate. Pe unii dintre noi îi fac chiar să lucreze mai bine. Acest gen de stres este benefic, ne motivează să găsim soluții. Și asta, pentru că în astfel de situații ne sunt stimulate endorfinel­e, care ne dau o senzație plăcută. Nu mai vorbim de încredere.

Ne protejează de boli

Toată lumea știe că stresul ne îmbolnăveș­te. Dar stresul este nociv organismul­ui numai dacă este de lungă durată, cronic. Scurtele perioade de stres îmbunătățe­sc, de fapt, funcționar­ea sistemului imunitar. Știați că teama pe care o simțim înainte de a fi înțepați de ac – atunci când mergem la medic pentru vaccinare – face ca vaccinul cu pricina să fie mai eficient?

Ne pregătește pentru stres

Stresul lasă un soi de amprentă pe creier, care ne pregătește pentru gestionare­a unei viitoare situații stresante. Medicii, astronauți­i, sportivii de top au învățat să perceapă stresul ca pe o oportunita­te, nu ca pe o povară, altfel șiar rata scopul profesiei.

 ??  ?? În doze mari, stresul dăunează, în doze mici și rare, este benefic
În doze mari, stresul dăunează, în doze mici și rare, este benefic

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania