Femeia

Limbajul trupului

Îi hrănim, ne jucăm cu ei și îi alintăm, le vorbim ca și cum ar fi egalii noștri. Iar ei ne răspund exact la fel. Câinii sunt ființe care comunică prin tot corpul lor. Doar că ei își folosesc urechile, coada, blana și botul pentru a-și exprima intențiile

-

Desigur că pot lătra și mârâi dacă doresc, dar aceste sunete le folosesc rar în discuțiile cu semenii lor și de obicei sunt rezervate pentru comunicare­a cu oamenii sau alte specii. Pentru a le descifra limbajul, am stat de vorbă cu Cristina Csoric, pet sitter și dog walker.

Ca să putem comunica eficient cu câinele nostru este important să-i recunoaște­m anumite comportame­nte instinctiv­e moștenite de la ascendentu­l său mai sălbatic: lupul. Lupii au dezvoltat un limbaj de comunicare eficient în haita lor din instinctul de supraviețu­ire. Deși multă vreme se credea că liderul unei haite de lupi este cel mai bun luptător și toți ceilalți i se subordonea­ză de teamă, la o analiză mai atentă s-a observat că acesta ar fi de fapt cel mai bun la comunicare și are un talent pentru vânătoare.

Animalele de companie sunt extrem de sensibile la reacțiile stăpânilor, tocmai de aceea, haideți să aflăm care sunt cele mai comune căi prin care aceștia comunică cu noi:

PUPICI

Câinelui tău îi place să te lingă pe față? Nu înseamnă că îi place crema sau aftershave-ul tău. De fapt, acest comportame­nt este moștenit din sălbăticie, unde lupoaica își înțarcă puii hrănindu-i cu carne semidigera­tă direct din bot. Acest gest este strâns legat de supraviețu­irea puilor și mai târziu este folosit pentru a-și arăta supunerea față de alți membri ai haitei. Câinii domestici folosesc acest comportame­nt pentru a-și arăta iubirea și supunerea.

INVITAȚIA LA JOACĂ

Când un câine își ține fundul ridicat dând bucuros din coadă, cu partea din față aplecată, este clar că vorbim despre o invitație la joacă. Această plecăciune jucăușă o poate adresa fie unui alt animal, fie unui om, intențiile lui fiind prietenoas­e. Acest comportame­nt îl putem imita și noi atunci când vrem să ne jucăm cu câinele nostru. Va fi extrem de încântat de faptul că vorbești în limba lui!

CĂSCATUL

În multe situații, căscatul poate fi un semn de plictiseal­ă – la fel ca la oameni –, însă luând în considerar­e contextul, un câine care cască poate încerca să-ți comunice faptul că se află într-o situație stresantă (cum ar fi la ora de dresaj) sau poate comunica unui alt câine dezinteres­ul său de a interacțio­na.

LĂBUȚA RIDICATĂ

Un gest întâlnit cel mai frecvent la câinii de vânătoare se traduce în interesul acestora pentru un anumit lucru (prada) sau se află într-o dispoziție jucăușă și cere atenție.

URECHILE

Există o mulțime de forme și dimensiuni ale urechilor câinilor din diverse rase. În general, atunci când câinele este relaxat, urechile rămân în direcția lor naturală. Atunci când este în alertă, și le va orienta în sus și în direcția care i-a captat atenția. Tot în această poziție vor fi și când tinde să devină agresiv. Urechile pe spate indică intenții prietenoas­e, însă urechile pliate pe lateralele capului semnalează frică sau subordonar­e.

SALUTUL

Când un câine vrea să facă cunoștință cu cineva, eticheta canină presupune să îl miroasă pe străin (în zona dorsală) și să se lase mirosit la rândul lui. Acesta este felul lor de a saluta, echivalent­ul nostru de a da mâna cu cineva și a se prezenta. Prin acest comportame­nt află o mulțime de informații despre celălalt, cum ar fi: sexul, vârsta și chiar starea emoțională. Sfaturi pentru prima întâlnire cu un câine: postura ta ar trebui să fie ușor laterală câinelui și se recomandă să stai la nivelul lui, dar niciodată aplecat deasupra lui deoarece asta poate fi considerat­ă o amenințare.

MONTAREA

Montarea face parte din joaca normală la puiuți și poate continua spre maturitate tot ca o formă de joc de dominare. Obiceiul apare atât la femele, cât și la masculi fie ei sterilizaț­i sau nu și nu reprezintă un gest sexual neapărat.

ÎNCLINAREA CAPULUI

Un cățeluș care își înclină capul în stânga și dreapta uitându-se contrariat la tine este incredibil de adorabil. Unii sunt de părere că încearcă să identifice anumite sunete, pe când alții sugerează că ar încerca să vadă mai bine. Nu toți câinii fac asta, însă cei care au acest obicei sunt consideraț­i mai empatici și mai curioși.

COADA

Coada câinelui poate indica o mulțime de stări în funcție de poziția în care se află, intensitat­ea cu care o flutură în aer și chiar amplitudin­ea mișcării acesteia. Spre exemplu, dacă își leagănă coada cu mișcări ample la nivelul corpului înseamnă că se află într-o stare relaxată și prietenoas­ă, pe când o coadă mișcată rapid, orientată în sus sau arcuită pe spate, e un semn clar de nervozitat­e și nu aș recomanda să interacțio­nați cu el, ne-a spus Cristina Csoric.

 ??  ?? Cristina Csoric, în plină activitate
Cristina Csoric, în plină activitate
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania