Femeia

Cu mănuși

- Dana Verescu, psiholog

Crăciunul este unul din acele momente din an când familiile se reunesc și se așază împreună în jurul unei mese îmbelșugat­e. Anii trec, modelele se schimbă, decorațiun­ile arată altfel de la an la an, dar un lucru rămâne neschimbat: dorința oamenilor de a petrece cu cei dragi una sau mai multe seri și după-amiezi plăcute, bucurându-se de mâncare bună, stropită cu băuturi alese. Sigur că această perioadă încurajeaz­ă excesele, pe cele culinare și bahice în special, dar nu rareori se întâmplă ca oamenii să-și dea în petic și în alte moduri. Adunările de familie pot scoate la lumină probleme care în timpul anului sunt uitate sau ranchiune care-și găsesc acum drum spre exprimare. Ca atare, atunci când suntem invitați undeva, poate mai presus de orice ar trebui să luăm cu noi tot timpul manierele. De asemenea, gazdele să nu uite că oaspeții trebuie să se simtă bine și să plece fericiți acasă. Ca toate acestea să fie îndeplinit­e, iată câteva mici sugestii de bun-simț care vor face ca sărbătoril­e să fie de neuitat.

O gazdă bună e caldă, discretă și primitoare. În plus, e atentă cu fiecare musafir. Așa că ai grijă să deschizi fiecare cadou primit, pentru că ți-e adresat cu dragoste. Gestul, ca de obicei, e mai important decât obiectul în sine și, ca atare, mulțumește cu căldură tuturor celor care s-au gândit să-ți ofere ceva.

De Crăciun, toți mâncăm mult, așa că nu avem nevoie de încurajări. Lasă-i pe oaspeți să mănânce cât vor din felurile pe care le preferă. Insistența de a-și umple din nou farfuria nu creează decât tensiune și senzația de obligație. Ai în schimb grijă să aibă mereu paharele pline și lasă-le timp pentru fiecare fel de mâncare! Graba de a termina masa denotă nerăbdare, iar oaspeții vor să aibă parte de o masă tihnită.

Musafirii cei mai plăcuți sunt cei care au simțul măsurii. Exagerarea cu băutura, de exemplu, va însemna un stres în plus pentru gazde. Masa e mai plăcută când se axează nu atât pe consumul unor cantități uriașe de mâncare și băutură cât pe conversați­i plăcute, glume și atmosferă destinsă și relaxată. Dacă ești invitată undeva, nu uita de cadouri și atenții pentru toți ceilalți participan­ți la masă. Iar compliment­ele pentru mâncare și găzduire fac parte, nu-i așa, din spiritul Crăciunulu­i, așa că nu te zgârci la aprecieri.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania