Femeia

Silueta frumoasă cu măsură se ține!

Postul și Crăciunul sunt două perioade solicitant­e pentru siluetă. Cu toate restricții­le și ulterior ispitele, putem să trecem cu bine peste aceste provocări. Cum anume? Cu ajutorul sfaturilor Luizei Eacobescu, nutriționi­st Clinica Toman.

-

Un post inteligent

Posturile sunt bine-venite pentru organism. Ne ajută să ne detoxifică­m, sunt un fel de relaxare pentru organism. Alimentele fiind mult mai ușor de digerat, organismul nu mai cheltuieșt­e atât de multă energie cu digestia. În post chiar am putea slăbi, dacă știm ce să mâncăm astfel încât să aducem nutrienții necesari și să obținem senzația de sațietate. „Lumea mănâncă în post multă pâine, paste și cartofi pentru că nu știe ce altceva să consume“,

spune Luiza. Și vine cu câteva sfaturi, ușor de pus în practică.

Pe lângă consumul mare de legume și fructe, avem două obiective majore: să aducem organismul­ui proteine vegetale și să evităm prăjelile. Putem asigura aportul de proteine prin: ciuperci, soia, tofu, linte și fasole. Dar să nu uităm că există dezlegări la pește, o sursă importantă de proteine bune.

Semințele sunt o altă sursă de energie și sațietate, dar trebuie consumate cu moderație, cam 30 g, cât încape în palmă.

O altă regulă este să avem trei mese pe zi și două gustări. Mâncând din trei în trei ore, menținem glicemia constantă (ne ferește de pofte) și metabolism­ul alert. Ultima masă trebuie să fie înainte cu patru ore de somn, pentru ca organismul să aibă timp să digere mâncarea. Aceasta fiind o regulă pentru orice perioadă, nu doar în perioada postului.

Cartofii buni sunt cei dulci pentru că au carbohidra­ți care aduc sațietate, dar și multe vitamine și antioxidan­ți. În schimb, cartofilor obișnuiți, atunci când îi fierbem, le crește indicele glicemic la 130, mai mare decât al făinoaselo­r. Copți sau prăjiți, indicele este de 70, adică tot mare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Susanul are cea mai mare cantitate de calciu din sfera vegetală!
Susanul are cea mai mare cantitate de calciu din sfera vegetală!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania