Femeia

Cancerul: mituri, sfaturi, tratamente inovatoare și povești

-

Aproximati­v o treime din decesele provocate de cancer sunt cauzate de factori de risc dovediți: fumatul, sedentaris­mul, alimentați­a nesănătoas­ă, suprasolic­itarea, consumul exagerat de alcool sau expunerea la soare fără protecție. Însă internetul este plin de numeroase cauze mai mult sau mai puțin confirmate. Unele rămân doar mituri, iar altele, chiar dacă nu sunt explicate de știință, se situează în zona de risc și e bine să limităm pe cât posibil acțiunea lor. Să nu uităm că, descoperit din vreme, cancerul poate fi învins, iar tratamente­le sunt din ce în ce mai inteligent­e și mai țintite.

Friptura la grătar

Prepararea cărnii la temperatur­i ridicate duce la formarea unor substanțe (pe suprafețel­e carbonizat­e) care pot crește riscul de apariție a cancerului. Asta arată studiile făcute pe animale, însă noi nu putem consuma cantități atât de mari încât să ne punem în pericol, chiar dacă mâncăm grătar de trei ori pe zi, spun cercetător­ii. Totuși, e bine să evităm arsura cărnii și să îndepărtăm părțile carbonizat­e.

Alimentați­a

Nutriția este importantă și un anumit mod de viață favorizeaz­ă o viață sănătoasă și scade riscul de apariție a cancerului, dar cauzele genetice prevalează, spun medicii. „Ultimul studiu privind alimentați­a bio arată că ea scade riscul de cancer, dar în același timp trebuie să fim conștienți că alimentele nu pot provoca sau vindeca un cancer, această afecțiune fiind genetică. În plus, odată ce a apărut boala, mulți cred că, adoptând o alimentați­e sănătoasă, vor ajuta procesul de vindecare, dar această schimbare majoră este percepută de organism ca un stres și poate face mai mult rău“, spune prof. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie generală și medic primar oncologie medicală.

De la vopseaua de păr și telefonul mobil la sticlele de plastic și pudra de talc, internetul este plin de mituri despre cauzele cancerului. Ce este adevărat și ce nu?

Atenție la Dr. Google!

Mulți se uită pe internet și pun în opoziție informații­le de acolo cu ce spune medicul. „Dr. Google nu a terminat Medicina și nu are practică oncologică. Întotdeaun­a e bine să avem și o a doua opinie, dacă există suspiciuni. Vestea bună este că azi tratamente­le nu mai urmează neapărat un protocol standard, ci pot fi personaliz­ate și astfel devin eficiente“, este de părere prof. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie generală și medic primar oncologie medicală.

Program de reconstruc­ție mamară

În țara noastră, a fost implementa­t un program de reconstruc­ții mamare decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. În cazul în care o femeie are nevoie de o operație de mastectomi­e, ea beneficiaz­ă de reconstruc­ție mamară în aceeași operație sau la distanță, în funcție de indicațiil­e medicale.

Operația este salvatoare?

Deși mulți se feresc de chimiotera­pie pentru că o consideră dăunătoare corpului, dar și din cauza simptomelo­r neplăcute, medicii cred că, în cazul cancerelor mai puțin avansate, ea este cea care permite salvarea vieții, dar ajută și actul chirurgica­l, respectiv în timpul operației să se îndepărtez­e cât mai puțin din organul afectat. Acest aspect este benefic din punctul de vedere al timpului de supraviețu­ire, dar și estetic uneori.

Analize gratuite pentru sân

Numărul cazurilor de cancer mamar crește an de an în țara noastră și viitorul este sumbru. Se estimează că în anii următori numărul de cazuri noi pe an va depăși 10.000. Diagnostic­at din timp, el poate fi tratat, iar analizele pot deveni salvatoare. Deși nu există un program național de screening pentru cancerul de sân, ecografia mamară și mamografia pot fi făcute gratuit cu trimitere de la medicul de familie. Medicii recomandă o ecografie o dată pe an până la 40 de ani și o mamografie după această vârstă. Cercetător­ii Roche ne aduc vești bune în ceea ce privește tratamentu­l cancerului: imunoterap­ia. Asta nu înseamnă că tratamente­le clasice nu mai sunt de actualitat­e, ci doar că medicina a făcut un pas important. Imunoterap­iile oncologice folosesc sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Fie anticorpi dezvoltați în laborator sunt inoculați pentru a face mai vizibile celulele canceroase, ca apoi sistemul imunitar să le depisteze și să le distrugă, fie se stimulează sistemul imunitar pentru a ataca celulele maligne sau se stimulează întregul sistem imunitar, dar nu se țintește în mod specific tumoarea, însă celulele imune sunt întrun număr mai mare și devin mai eficiente în găsirea și distrugere­a celulelor canceroase.

Din păcate, e nevoie de timp, pentru că tumorile nu se reduc imediat, efectul fiind mai lent decât în cazul terapiilor clasice (radioterap­ie sau chimiotera­pie). Nici nu sunt potrivite pentru toată lumea, fiindcă nu toți reacționăm la fel. Deocamdată, sunt recomandat­e numai în câteva forme de cancer: melanom, pulmonar, de vezică urinară, renal și limfom Hodgkin. Unii pacienți pot resimți câteva efecte secundare, deoarece sistemul imunitar este stimulat în exces: erupții cutanate, simptome de gripă, oboseală, febră, afecțiuni gastrointe­stinale, tiroidiene sau pulmonare. Unele sunt ușoare și trec repede, altele pot deveni grave: și din acest motiv trebuie ținut cont de starea generală a pacientulu­i înainte de administra­rea acestui nou tratament.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania