Femeia

Q&A psiho

-

Mărturises­c, am o problemă destul de mare: mănânc de nervi! A început imediat ce am obținut serviciul pe care mi-l doream de ani buni, o poziție bună, cu ceva răspundere, bani mulți. La birou mă străduiesc să fiu perfectă, de la prezența punctuală în taior la prestația profesiona­lă. Nu pot înghiți mai nimic toată ziua și trec drept silueta perfectă, dar seara, când ajung acasă, devorez tot ce-mi iese în cale. Tot! Cu cât sunt mai nervoasă, cu atât aleg mai puțin și mănânc chiar orice, până nu mai pot și mă calmez. Am încercat să nu cumpăr nimic, dar m-am trezit făcând clătite la miezul nopții! Folosesc deja laxative zilnic și ieri am încercat să-mi provoc vomă, am văzut într-un film, dar nu prea mi-a ieșit și mi-a fost și mai rău. Timp de psiholog nu am. Ce să fac? Mi-e teamă că voi deveni obeză. (Maria, 33, Craiova)

Dragă Maria, mă îngrijorez­i: ce-mi descrii tu seamănă foarte bine cu bulimia nervoasă, mâncatul necontrola­t din motive de stres. Oprește-te din acest ciclu distructiv și încearcă să practici meditația măcar 15 minute pe zi. Mănâncă ceva dimineața, înainte să pleci la serviciu, și ai grijă să ai cu tine și mâncare pentru prânz. În felul acesta, nu vei mai avea atacuri de foame seara. Ești prea obsedată de perfecțiun­e, dar să știi că oamenii te vor aprecia și dacă nu ești mereu perfectă. Dimpotrivă chiar, se vor simți mai apropiați de tine când vei fi mai „umană“. Obsesia pentru perfecțiun­e îți face rău și ți-a produs această tulburare alimentară. Fă-ți timp pentru psiholog dacă problema persistă!

Acesta este primul e-mail pe teme care nu țin de serviciu pe care-l scriu de ani de zile. Asta, după ce zilele trecute am făcut ceva nemaivăzut: la sfârșitul programulu­i și după vreo 5 ore suplimenta­re, aproape de miezul nopții, am navigat pe internet, unde am dat din întâmplare peste un test psihologic pe care, culmea, l-am făcut. Din testul ăsta rezultă că am toate simptomele de burnout. Nu zic nu, am un job bun și nu aș ști ce să fac în timpul liber – oricum, nu am pe nimeni. Dar m-a îngrijorat că am adormit cu capul pe birou în seara aia și a doua zi dimineață m-au găsit colegii. Am stat cu hainele boțite toată ziua. Oare chiar am burnout? Ce să fac? (Iulia, 28, e-mail)

Cinci ore suplimenta­re par cam mult. Testul nu cred că minte. Dacă vrei să fii sigură, te sfătuiesc să mergi la un psiholog, care te poate testa încă o dată și cu care poți vorbi despre simptomele tale. Din păcate, burnoutul este o tulburare vicleană, care lovește brusc. Chiar dacă acum te simți în formă, nu te poți epuiza în acest fel la infinit. Faptul că ești singură nu înseamnă că nu poți face nimic în timpul liber. Găsește-ți o pasiune, ieși la plimbare cu prietenele, relaxează-te în natură, călătoreșt­e. Toate aceste activități îți vor atenua considerab­il simptomele și te vei simți mai plină de energie. Nu este normal să adormi cu capul pe birou, nici măcar acasă. Odihnește-te și schimbă rapid rutina de muncă, până nu este prea târziu și nu te îmbolnăveș­ti mai grav. Am 30 de ani, un soț care m-a luat din dragoste și un copil de 3 ani. Toată viața am fost slabă și toată lumea mă admira pentru asta, dar sâni n-am avut niciodată. Sau nu cine știe ce. De curând, prietena mea cea mai bună și-a făcut operație și acum are cupa D, iar soțul meu tot face aluzii să-mi fac și eu operație. Chiar l-am surprins de multe ori cu ochii pironiți în sutienul ei. Însă eu n-am niciun chef să trec prin ce-a trecut ea, plus că mie îmi place să fac sport și sânii ăia imenși m-ar încurca precis. Oare risc să-mi pierd soțul? Să mă duc totuși la operație? (Georgiana, 35, e-mail)

Problema de care-mi spui este relativ frecventă în ultima vreme. Mulți bărbați susțin sau arată că sunt atrași de femeile cu sâni mari, dar de obicei preferă să-și aleagă partenere „naturale”. Poate că acum, după ce ai observat cum se uită la prietena ta, ar trebui să-l întrebi foarte serios ce părere are despre operația de mărire a sânilor. Cu această ocazie, îi poți spune și care este opinia ta. În fond, este corpul tău, tu trebuie să fii în primul rând mulțumită cu el.

Iar dacă iubirea lui depinde de mărimea sânilor tăi, poate că există probleme mai serioase în cuplu și trebuie să le discutați.

 ??  ?? Obsesia pentru perfecțiun­e te poate împinge către o tulburare alimentară
Obsesia pentru perfecțiun­e te poate împinge către o tulburare alimentară
 ??  ?? Dana Verescu psiholog
Dana Verescu psiholog
 ??  ?? Mulți bărbați sunt atrași de femeile cu sâni mari
Mulți bărbați sunt atrași de femeile cu sâni mari
 ??  ?? Munca suplimenta­ră în exces duce la burnout
Munca suplimenta­ră în exces duce la burnout

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania