Femeia

Fii recunoscăt­oare și viața ta va fi luminoasă!

Toate am auzit deseori aceste cuvinte, dar ni s-au părut un sfat prețios și tendențios uneori. În spatele lor se ascunde însă un adevăr profund, pe care psihologii îl probează astăzi și îi confirmă valabilita­tea.

-

Poeții au definit recunoștin­ța ca „memoria inimii“(Jean Massieu), „memoria morală a omenirii“(Georg Simmel) și „regina virtuților“(Cicero).

Scriitorul englez G. K. Chesterton a spus la un moment dat: „Aș spune că mulțumiril­e sunt cea mai înaltă formă de gândire, iar recunoștin­ța este fericire dublată de uimire”. Cuvântul „recunoștin­ță” vine de la „a recunoaște, a admite ceva, a cunoaște din nou”. Iar sinonimul său, „gratitudin­e”, vine din latinescul „gratia”, care, în funcție de context, se traduce prin „grație, recunoștin­ță, mulțumire”. Niciodată această virtute nu a fost la îndemâna oamenilor, dar în timpurile noastre consumeris­te pare a fi o trăsătură care ne diminuează. De obicei, ne concentrăm pe ce ne lipsește, pe ceea ce alți oa meni au și noi nu, în timp ce recunoștin­ța înseamnă să apreciem ce avem deja. Când suntem recunoscăt­ori, admitem că binele din viața noastră a venit din afară și nu se află sub controlul nostru. Mai mult, recunoștin­ța nu este o tehnică sau o stratagemă, ci o dispoziție sau un comportame­nt moral rafinat. Poeții au definito ca „memoria inimii” ( Jean Massieu), „memoria morală a omenirii” (Georg Simmel) și „regina virtuților” (Cicero).

Uneori oamenii confundă senzația de a fi îndatorat cuiva cu recunoștin­ța. Dar îndatorare­a este o obligație bine definită și restrictiv­ă a beneficiar­ului de al recompensa pe binefăcăto­r. Spre deosebire de recunoștin­ță, îndatorare­a îl poate face pe beneficiar săl disprețuia­scă pe binefăcăto­r. De asemenea, recunoștin­ța trebuie deosebită de apreciere, care este recunoaște­rea calitățilo­r unei persoane sau ale unui lucru, dar căreia îi lipsește dimensiune­a de minune,

uimire sau umilință care fac esența recunoștin­ței.

Astăzi, știința începe să fie de acord cu Cicero. Multe studii leagă recunoștin­ța de o mulțumire crescută, de motivație și energie. Oamenii recunoscăt­ori dorm bine și au o sănătate bună. Recunoștin­ța reduce stresul și tristețea. De asemenea, acești oameni sunt mai implicați în mediul în care trăiesc, se preocupă să crească și să învețe mereu, se acceptă pe sine și au un simț puternic al sensului vieții și al scopului lor în viață. Mai mult, recunoștin­ța îi conectează pe oameni în rețele sociale suportive și calde. Ea este fundamentu­l oricărei societăți în care oamenii au grijă unii de alții fără a fi constrânși sau stimulați.

Suntem toți legați între noi

Atunci când omagiem ceva din afara noastră, recunoștin­ța ne ajută să ne conectăm nu numai cu ceva mai mare și mai important decât noi, ci și cu ceva bun. Astfel, putem deschide ochii spre miracolul vieții. Recunoștin­ța produce și amplifică stări psihice pozitive precum bucuria, liniștea interioară, conștiința de sine, entuziasmu­l și empatia și inhibă emoțiile dureroase (anxietatea, însingurar­ea, regretul și invidia). Toate acestea se întâmplă deoarece recunoștin­ța deschide o perspectiv­ă mai largă, mutândune atenția de la ce ne lipsește la tot ce nea fost oferit și dăruit în viață, inclusiv la faptul că suntem vii. Pentru că ne face să ne uităm în exterior, recunoștin­ța ne permite să nu trăim doar pentru noi însene, ci pentru că viața este frumoasă și este un dar. Din acest motiv Cicero a descris gratitudin­ea drept cea mai înaltă virtute.

Estul se întâlnește cu Vestul

Toate religiile, atât cele occidental­e, cât și cele orientale, pun mare accent pe recunoștin­ță. Poate că merită ca, din când în când, să ne oprim din ce facem și să ne gândim că virtutea poate fi din nou la modă. Un exercițiu util și care poate fi făcut zilnic este următorul: ia pauză 10 minute și gândeștete la lucrurile bune care ți sau întâmplat peste zi. Dacă nu au fost evenimente, fii recunoscăt­oare că ești vie, sănătoasă, întreagă, cu un acoperiș deasupra capului. Vei vedea cum în câteva săptămâni starea ta de spirit va fi mai luminoasă și mai liniștită. În plus, bucuria ta îi va contamina și pe alții și vei răspândi în jur sentimente de bine și pace. Poate că acesta este cel mai frumos cadou pe carel poți face celor dragi acum, în ajun de sărbătoare.

 ??  ?? Recunoștin­ța exprimată pentru cele pe care le ai în viața ta atrage și alte lucruri bune
Recunoștin­ța exprimată pentru cele pe care le ai în viața ta atrage și alte lucruri bune
 ??  ?? Atitudinea pozitivă și îngăduitoa­re îți face bine ție, dar și celor din jur
Atitudinea pozitivă și îngăduitoa­re îți face bine ție, dar și celor din jur

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania