Femeia

Fără să aștepți ceva în schimb

- Cãtãlina

Când închizi ușa casei tale și aprinzi lumina seara, după lungi ore la birou și prin trafic, nu rareori constați că ești singură dacă îți moare bateria telefonulu­i. Parcă ai vrea să-ți sune cineva neanunțat la ușă și, când deschizi, să te topești toată văzând că e prietena de mai bine de 20 de ani. Sau oricine cu care ai putea schimba o vorbă de-adevăratel­ea. Dar, cu atâta muncă și alergătură, cu atâta socializar­e virtuală, parcă ai și uitat cum se mai face în viața reală. Parcă te-ai sălbăticit și cuvintele ți se opresc în gât. Dar și cu prietenele astea… Las’ că știi tu, doar ești pățită! Ți-ai dori cu ardoare o relație, însă cine mai e sincer și dezinteres­at în ziua de azi? Și i-ai și ajutat pe mulți alții cu sfaturi, cu acțiuni concrete, însă ei s-au dovedit nerecu noscători… Iar prietena X mereu zice așa, amica Y mereu face așa, vecina Z e invidioasă, cumnata le știe ea pe toate. Nu, clar, nimeni nu merită atenția ta, prietenia ta, iubirea ta! Să facă ei primul pas dacă vor relații mai strânse!

Și uite-așa, tot găsindu-le celorlalți cusururi și tot încercând să preîntâmpi­ni dezamăgiri­le, te-ai închis într-un turn de fildeș căruia puțini îi mai dau târcoale și în care ție îți vine să urli de singurătat­e. Și tare ți-ai mai dori să facă primul pas cineva!

Acel cineva poți fi chiar tu. Să dai din timpul și din atenția ta, să dai gânduri și vorbe frumoase, să oferi sinceritat­e, prietenie, iubire și îngăduință. Fără a aștepta nimic în schimb. Unii poate nu vor ști ce să facă cu ele, le vor irosi. Însă pot să-ți spun, cu și mai multă siguranță, că vei primi mult mai mult înapoi. De la cine nici nu te aștepți. Vei redescoper­i oameni de lângă tine pe care până atunci parcă nu-i vedeai, ți se va oferi o mână de ajutor fără să ți se pretindă nimic în schimb, îți vor fi alături sau îți vor oferi prietenia, afecțiunea lor oameni despre care n-ai fi crezut în veci că vor face așa ceva. Fă tu primul pas! E perioada sărbătoril­or, a iubirii și a iertării. Crăciun fericit!

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania