Femeia

Ia este parte din familie, nu trend

- Interviul integral și mai multe fotografii pe www.femeia.ro

LMeliaura Nicolau este PR & Marketing Manager Melo - Paris, lucrează în lumea bijuteriil­or și accesoriil­or. O face cu pasiune și dă frâu liber creativită­ții cu fiecare colecție. Însă inima îi bate la fel de puternic pentru ii și pentru tradiții. A crescut în Poiana Câmpina, un loc unde meșteșugul iilor încă este viu. Pentru ea, ia este pasiune, e povestea din spatele acului, o bucurie pe pânză, o moștenire valoroasă pe care o duce mai departe și o transformă din port popular într-un accesoriu modern. Iar prin LINia13 (Laura Ioana Nicolau, cu ia în suflet, născută într-o zi de 13), ea ne aduce ia de Breaza, cusută manual, la țară, după modele din bătrâni.

Ai crescut în locul în care se meștesugea­u iile. Cum s-a văzut acest meșteșug prin ochii unui copil?

În copilărie am asistat mult mai puțin la acest meșteșug decât o fac acum. Dar de atunci mi s-a părut foarte migălos și îmi amintesc că eram fascinată și atentă la cum se petrecea tot acel spectacol. Era sărbătoare atunci când stăteam lângă bunica și îi urmăream fascinată mișcările acului.

Cum era prima ta ie?

Prima ie a fost una a mamei mele. Încă o păstrez cu grijă și este vedeta locului în care țin iile frumos aliniate. Am purtat-o la prima serbare de la grădiniță, așa cum făcuse și mama. E o ie cusută de bunica acum mai bine de 50 de ani, cu fir auriu și roșu, cu un motiv foarte vechi, specific zonei noastre, Breaza, Prahova, respectiv „coarnele berbecului”. O păstrez alături de fotă, ca atunci când am urcat pe scenă, foarte mândră de costumația mea cu poveste. Pentru mine, ia este parte din familie, este tradiție, nu trend. Crescând înconjurat­ă de pânze, pe care se broda mereu câte ceva, și de fire de mătase, nu pot decât să îmi doresc să țin vie această îndeletnic­ire, să duc povestea mai departe. Pentru cei care fac parte din poveste, pentru cei care iubesc tradiția și lucrurile realizate cu pasiune și suflet, îmi doresc să reprezinte acea comoară pe care nu dorești să o vezi vreodată îngropată.

Știu că ai foarte multe ii, care este preferata ta?

Am câteva ii vechi care, incontesta­bil, sunt neprețuite. Cele care-mi sunt cel mai aproape de suflet sunt cele pe care mama le coase special pentru mine, păstrând motivele cu poveste, moștenite pe o pânză îngălbenit­ă și reinterpre­tate. Fiecare spune ceva despre mine.

Ce ne poți spune despre mesajele încifrate pe ii?

Ia de Breaza, cea pe care o realizăm la LINia13, are broderiile specifice zonei Muntenia, încrețitul din jurul gâtului realizat foarte minuțios, iar printre cele mai reprezenta­tive motive este „creasta cocoșului”. Broderiile au fost inspirate chiar din curțile femeilor care le realizau odinioară. De la creasta cocoșului până la scara pe care se urcau în podul casei și stelele de pe cer, toate acestea alcătuiesc acum povești pe pânză.

Ia este o piesă pe cât de complexă și delicată, pe atât de versatilă.

Cum integrezi ia în ținutele de seară?

Ia este o piesă pe cât de complexă și delicată, pe atât de versatilă. Așadar, bluza noastră românească poate fi purtată așa cum îți place, integrată în multiple ținute. Fie adaptată unui dress-code pretențios, poate cusută cu fir auriu, strălucito­r sau all-black, ori, dimpotrivă, casual, relaxat.

Ești o promotoare a culturii românești. Bănuiesc că reacțiile celor din jur sunt diverse. Care au fost cele care te-au motivat să faci asta în continuare?

Într-o lume a consumeris­mului și a modei pe repede înainte, când tendințele sunt înlocuite rapid, de la o lună la alta, întoarcere­a la tradiție, la viața la țară, la autenticit­ate poate fi abordată la un moment dat exact ca un nou trend. Cu ani în urmă, ia era purtată doar de către cei de la sat, cu ocazia sărbătoril­or importante de peste an, sau duminica, la biserică. Apoi, ea a reprezenta­t inspirație pentru mari designeri și a apărut, reinterpre­tată, pe marile podiumuri de modă. Cei care au vrut doar să bifeze un alt trend, un must-have trecător și să se alinieze unei tendințe au depășit deja perioada, așa cum se poate observa într-o anumită măsură.

Ceea ce mă motivează în continuare sunt feedbackur­ile persoanelo­r care mi-au fost alături cu încurajări încă de la primele mele demersuri stângace. Și, nu în cele din urmă, liniștea și echilibrul pe care mi le conferă oaza pe care am construit-o și în care mă refugiez ori de câte ori vreau să îmi iau doza de energie la finalul unei zile cu multe provocări.

Dacă ai avea mai mult timp, ți-ar plăcea să coși ii?

Voi scrie și voi vorbi despre iile LINia13, le voi purta și voi duce tradiția de familie și povestea cât mai departe, însă lucrul minuțios îl las celor talentați, care știu să facă asta foarte bine.

Cum vei petrece Crăciunul?

Crăciunul, ca de fiecare dată, ne aduce în jurul bradului din fața casei, pe care tata l-a plantat nu doar în acest scop, însă ne bucurăm să îl vedem cum crește și cum în fiecare an avem nevoie de și mai multe decorațiun­i pentru a-i cuprinde toate ramurile argintii. Vom prinde în brad globurile pictate manual cu mesaje pentru întreaga familie și vom desface cadourile tot acolo, în grădină, în seara de Ajun. Liniște, gânduri bune și ÎMPREUNĂ!

Broderiile reprezintă inspirația culeasă chiar din curțile femeilor care le realizau odinioară.

 ??  ?? Laura poartă o ie veche, care are câteva zeci de ani. A găsit-o în sat, într-un cufăr vechi, iar mama ei a recondițio­nat-o.
Laura poartă o ie veche, care are câteva zeci de ani. A găsit-o în sat, într-un cufăr vechi, iar mama ei a recondițio­nat-o.
 ??  ?? Într-o escapadă de sfârșit de săptămână, la Fundata, Laura a purtat ia cusută de mama sa pentru călătoria din Asia, de anul trecut.
Într-o escapadă de sfârșit de săptămână, la Fundata, Laura a purtat ia cusută de mama sa pentru călătoria din Asia, de anul trecut.
 ??  ?? Toate iile de la LINia13 sunt cusute pe pânză de bumbac, pe pânză topită subțire sau cu densitate mai mare, natur, ivorie sau albă, cu fire de bumbac sau mătase, toate fabricate în România
Toate iile de la LINia13 sunt cusute pe pânză de bumbac, pe pânză topită subțire sau cu densitate mai mare, natur, ivorie sau albă, cu fire de bumbac sau mătase, toate fabricate în România

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania