Femeia

Un Crăciun fără frustrări

-

Preparatel­e tradiționa­le sunt pe cât de gustoase, pe atât de calorice. Să fii la dietă într-o astfel de perioadă este un chin și mulți sacrifică nu numai porcul, ci și dieta, dând frâu liber poftelor. Cântarul devine inamicul public numărul unu. Luiza ne învață cum să ne bucurăm de toate aceste plăceri culinare, dar într-un mod responsabi­l. În primul rând, trebuie să avem grijă să nu combinăm multe feluri de mâncare la o masă. E timp suficient pentru a gusta din toate peste zi.

SARMALE. Mulți se feresc de carnea tocată, dar ea e foarte bună dacă o tocăm acasă și suntem siguri de compoziția ei. Recomand carnea slabă de porc și mai puțin orez sau chiar înlocuirea lui cu hrișcă ori quinoa, care sunt pseudocere­ale și au un conținut proteic ridicat (orezul alb reprezintă calorii goale; membrana maronie e cea care conține vitamine și minerale, dar fără ea orezul nu mai are nutrienți).

ȘORICI. E foarte bun pentru colagenul pe care-l furnizează. Ideal pentru articulați­i și piele. Dar nu trebuie să-l consumăm în cantități mari: o fâșie cam cât ecranul unui telefon de mare e suficientă să ne facem pofta și să ne bucurăm de beneficiil­e aduse de el.

PIFTIE. Și ea intră în categoria proteine și colagen, dar trebuie făcută din carne slabă și bine degresată, iar porția să fie rezonabilă: cam cât un căuș.

FRIPTURĂ DE PORC. E delicioasă dacă e gătită cu multe ierburi aromatice, dar neapărat trebuie să fie slabă. Cam 200-250 g la o porție pentru femei și 300-400 g pentru bărbați. E mai bună decât puiul, care abundă în colesterol. O putem consuma alături de salată, fie ea și de sfeclă, spanac, fasole verde, sparanghel, dar nu cu cartofi, orez sau paste. E bine să nu combinăm proteine (carne, ouă) cu carbohidra­ți, pentru că au nevoie de sucuri digestive diferite, care se anihilează în stomac. Digestia devenind greoaie, ne simțim balonați, apar disconfort­ul digestiv și flatulența. Legumele verzi au darul de a alcaliniza organismul.

DULCIURI. Le putem mânca în prima parte a zilei, până în ora 14, într-o cantitate mică: o felie de cozonac, o felie subțire de tort, câteva cubulețe de ciocolată. Putem să le consumăm la micul dejun sau la gustarea de la ora 11. Le putem mânca și la a doua gustare, dintre prânz și cină, însă numai dacă seara mergem la sală sau practicăm un sport de iarnă solicitant care să consume acele calorii.

BĂUTURI. Cocteiluri­le sunt cele mai periculoas­e pentru că se amestecă alcoolul cu sucul de fructe și rezultă o bombă de calorii. Dar un vin bun, chiar de țară, putem consuma, dar numai un pahar. Sau unul de șampanie. Și trebuie să avem grijă să nu combinăm băuturile.

 ??  ??
 ??  ?? Mănâncă tradiționa­l, dar cumpătat
Mănâncă tradiționa­l, dar cumpătat

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania