Femeia

Urări de bine

-

Sărbătoril­e de iarnă sunt poate cea mai îndrăgită perioadă a anului: copiii au vacanță, îl așteaptă pe Moșul încărcat cu daruri, părinții au și ei câteva zile libere, orașele se îmbracă în culori vii, ghirlandel­e de beculețe înviorează atmosfera seara și toată lumea speră că noul an va fi mai bun, mai darnic, mai frumos. Pe acest fond de exuberanță, veselie și agitație, amestecate în proporții diferite, s-a încetățeni­t obiceiul de a trimite salutări și urări „tradiționa­le“prietenilo­r, membrilor familiei, colegilor, cunoștințe­lor și persoanelo­r cu care avem interes să menținem relații bune. Telefoanel­e mobile au democratiz­at procesul până într-atât, încât toate rețelele se aglomereaz­ă în seara de 24 decembrie și în ziua de 25 decembrie cu cele mai diverse mesaje, transmise pe toate canalele posibile. Desigur,intenția nu este rea, dimpotrivă, însă, înainte de a lua mobilul și a butona intens, gândește-te mai bine cui și ce vrei să-i transmiți. În ultimii ani, multă lume scrie un mesaj impersonal, cu urările obișnuite în această perioadă, pe care le „umflă“și mai mult de obicei, apoi trimite textul tuturor persoanelo­r din agendă. Este tentant, desigur, să scapi de obligația de a sorcovi cu doar câteva apăsări de butoane. Însă ar fi mai bine să renunți la acest obicei. În primul rând, destinatar­ii înțeleg imediat că este un mesaj impersonal. De aceea, dacă trimiți un „La mulți ani!” doar din obligație, mai bine nu trimite nimic. Nu se va supăra nimeni. În al doilea rând, se vor simți obligați să răspundă. Probabil va fi ceva la fel de formal și rece. Iar aceste schimburi în scris nu fac decât să răcească și mai mult niște relații care oricum nu se caracteriz­au prin prea mare căldură.

Chiar și când scrii mesaje personaliz­ate nu te lansa în urări fără sfârșit și extrem de ornamentat­e și îmbogățite stilistic. Spune ceva din inimă, cel care primește mesajul va fi mult mai fericit să citească o glumă sau o urare caldă, nu înfloritur­i stilistice greu de deslușit.

Cel mai bine, dacă vrei într-adevăr să comunici ceva, este să suni și să spui prin viu grai ce ai de spus. Nimic nu este mai plăcut decât să comunici direct, cald și deschis. Iar dacă vrei totuși să scrii ceva, atunci trimite o ilustrată de sezon, cu câteva rânduri scrise de mână. Te asigur că va fi primită și păstrată cu drag!

 ??  ??
 ??  ?? Dana Verescu, psiholog
Dana Verescu, psiholog

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania