Femeia

Intră cu dreptul în noul an!

Iată un îndemn pe care-l auzim frecvent în preajma revelionul­ui. Oricât de raționali, logici și cerebrali am fi, când trecem în noul an, ne dorim ca acesta să ne aducă fericire, noroc, prosperita­te, iar pentru asta suntem dispuși să îndeplinim ritualuri p

-

Din Americi până în Australia, trecând prin continentu­l european și prin cel asiatic, toți oamenii cred în superstiți­i. Unii, pentru a le da un aer mai modern, le numesc ritualuri și le îndeplines­c cu scrupulozi­tate ca să le meargă bine în noul an. Iată câteva exemple de superstiți­i din întreaga lume despre care se spune că asigură fericirea, dragostea, aventura și prosperita­tea în anul care va începe.

În China, se face curățenie în casă de Anul Nou, dar oamenii sunt foarte atenți în ce direcție mătură gunoiul. Anul Nou chinezesc, cunoscut și sub numele de festivalul primăverii, are loc în ianuarie sau în februarie, după calendarul lunar. Ca în multe țări vestice, sărbătoare­a este marcată de multe obiceiuri și superstiți­i. Unul care aduce noroc este să faci curat în casă de sus în jos pentru a alunga anul vechi. Pentru a nu arunca și norocul din casă însă, oamenii mătură spre interior, adună gunoiul și-l aruncă pe ușa din spate, nu pe cea din față (la case).

În sudul Statelor Unite ale Americii, cina de revelion este alcătuită din friptură de porc, legume și fasole cu puncte negre (o varietate cu boabe maro și un punct negru). Se spune că acest soi de fasole aduce noroc. Nimeni nu prea știe originea acestei tradiții, dar unii cred că a început după Războiul Civil, când soldații unioniști au furat toate proviziill­e sudiștilor, cu excepția acestui tip de fasole (care a devenit astfel norocoasă).

Cei mai mulți aruncă farfuriile sparte la gunoi, dar în Danemarca există un alt obicei, mai ingenios, de a scăpa de cioburi. Oamenii păstrează cioburile, iar de Anul Nou se apucă să arunce cu ele în casele prietenilo­r și membrilor familiei pentru a le aduce noroc. Danezii (și germanii) cu personalit­ate mai blândă (sau care nu au forță în brațe) lasă o grămadă de cioburi de farfurii în fața ușii.

În Bielorusia, femeile necăsători­te care caută dragostea durabilă se așază într-un cerc, cu câte o movilă de boabe de porumb în față. Un cocoș este așezat în centrul cercului, iar femeia din a cărei movilă vor ciuguli prima dată boabe se va mărita prima.

În Argentina, fasolea este apreciată nu doar pentru conținutul ridicat de fibre, ea este o mâncare norocoasă de Anul Nou. Se spune că, dacă mănânci boabe de fasole chiar înainte să bată miezul nopții, vei avea siguranța locului de muncă în anul următor. Aceasta este poate cea mai serioasă superstiți­e, întrucât se referă la muncă.

În Filipine, ca în multe alte țări din lume, oamenii alungă anul vechi făcând foarte mult zgomot: lovesc oale și tigăi, aprind artificii și trag în aer cu pușca.

În ciuda diferențel­or, aproape toate superstiți­ile se referă la alungarea anului vechi și a ghinionulu­i și la conjurarea norocului, prosperită­ții și fericirii.

 ??  ?? În multe țări din America Latină, pun de revelion petrecăreț­ii în fața ușii casei o valiză goală ei în cercuri, (sau o cară după casei sau făcând înconjurul ca anul care blocului) pentru multe vine să le aducă noi călătorii și aventuri în viață.
În multe țări din America Latină, pun de revelion petrecăreț­ii în fața ușii casei o valiză goală ei în cercuri, (sau o cară după casei sau făcând înconjurul ca anul care blocului) pentru multe vine să le aducă noi călătorii și aventuri în viață.
 ??  ?? În Spania, oamenii mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopții.De ce 12? Câte o boabă pentru fiecare bătaie a ceasului la ora 12 noaptea, pentru ca următoarel­e12 luni ce urmează să fie pline de noroc.
În Spania, oamenii mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopții.De ce 12? Câte o boabă pentru fiecare bătaie a ceasului la ora 12 noaptea, pentru ca următoarel­e12 luni ce urmează să fie pline de noroc.
 ??  ?? În Moldova, oamenii de la sate îmbracă blană de urs și dansează pe străzi pentru a alunga ghinionul. Ritualul are loc anual, între Crăciun și Anul Nou, iar în ultimii ani astfel de dansatori sunt văzuți și pe străzile orașelor.
În Moldova, oamenii de la sate îmbracă blană de urs și dansează pe străzi pentru a alunga ghinionul. Ritualul are loc anual, între Crăciun și Anul Nou, iar în ultimii ani astfel de dansatori sunt văzuți și pe străzile orașelor.
 ??  ?? În Brazilia, oamenii aruncă flori albe și daruri în ocean, aducând astfel ofrande zeițeiYema­nja, care, la schimb, le dă vitalitate și putere. Mulți călătoresc până la plaja Copacabana dinRio de Janeiro pentru a arunca în valurile oceanului flori albe și alte daruri.
În Brazilia, oamenii aruncă flori albe și daruri în ocean, aducând astfel ofrande zeițeiYema­nja, care, la schimb, le dă vitalitate și putere. Mulți călătoresc până la plaja Copacabana dinRio de Janeiro pentru a arunca în valurile oceanului flori albe și alte daruri.
 ??  ?? În Scoția, care prima persoană în noul calcă pragul casei câteva trebuie să-ți ofere an o monedă, daruri simbolice: și sare, pâine, cărbuni whisky.
În Scoția, care prima persoană în noul calcă pragul casei câteva trebuie să-ți ofere an o monedă, daruri simbolice: și sare, pâine, cărbuni whisky.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania