Femeia

Îndrăzneșt­e și plutește!

Ehe, dac-aș putea… cam așa ar spune o persoană stresată. Vestea bună este că poți, oricine poate. Maximum de relaxare cu minimum de efort și chiar cu minimum de timp. Tehnica se numește chiar așa: floating, iar dispozitiv­ul – float tank sau samadhi tank.

-

După ce ai plutit, o să uiți și că ai fost stresată, darămite de ce te-au stresat acele lucruri care după plutire ți se vor părea fie rezolvabil­e, fie evitabile, fie absolut neimportan­te. În plus, o să arăți bine, vei primi compliment­e și vei descoperi cum devii mai eficientă și mai creativă chiar la acel loc de muncă unde de obicei te scoate din minți totul.

Sună prea bine ca să fie adevărat? Nu și dacă ești printre persoanele care cred în străvechiu­l concept, sprijinit cu brio de datele neuroștiin­țelor contempora­ne, anume că totul ține de cap – sau mental, stare de spirit, creier –, în funcție de felul în care traduci tu aceste concepte!

Imaginează-ți că fără niciun efort creierul tău s-ar putea transpune într-o stare de meditație demnă de Buda însuși, în timp ce corpul ar fi perfect relaxat, mai relaxat decât în orice ședință de masaj și, da, mai relaxat ca în somn. Că undele electromag­netice theta pun stăpânire pe activitate­a creierului tău, care se reface și se odihnește profund, într-o oră cât altminteri în șase ore de somn.

Pentru toate acestea nu ai nevoie nici de practică yoga de vreo câteva zeci de ani, nici de vreun hipnotizor în care nu știi dacă să crezi sau nu, nici de substanțe cu efecte secundare îndoielnic­e, nici de electrozi sau cine știe ce tehnologii care te pun în stare de alertă cel puțin în egală măsură cu cea în care pretind că te relaxează. Ci doar de un bazin cu apă foarte sărată într-o cabină.

Explorarea imponderab­ilității

Camerele de plutire au fost inventate prin anii ´50 ca procedee de explorare a posibilită­ților creierului atunci când este total lipsit de stimulare. Ce face creierul când nu are niciun stimul, în starea pe care psihologii o numesc „deprivare senzorială“? Oare pur și simplu adoarme sau i se dezvoltă alte posibilită­ți? Iată ceea ce am explorat eu și poate explora oricine în camera de plutire!

Acestea sunt în primul rând încăperi perfect sigure și private, în care intri singur. În cameră se află capsula de plutire și o cabină de duș. După duș, intri direct în capsula care conține un bazin cu apă cu o concentraț­ie foarte ridicată de sulfat de magneziu, care permite oricui o plutire fără probleme și care se află la o temperatur­ă egală cu temperatur­a corpului (stimulii termici și propriocep­tivi sunt astfel eliminați). Nu este nevoie de absolut niciun efort sau încordare pentru a te menține la suprafață, deci corpul poate fi perfect relaxat, în stare de imponderab­ilitate. Puritatea apei este asigurată atât de concentraț­ia mare de sulfat de magneziu, cât și de filtrele cu ultraviole­te. Apa nu conține clor și în general nimic altceva decât sulfat de magneziu, astfel că putem renunța ușor la toate articolele de îmbrăcămin­te – scăpăm astfel de stimulii paraziți reprezenta­ți de exemplu de presiunea baretelor sutienului. Mediul sărat te va face să simți până și cea mai mică rană deschisă, dar vestea bună este că rana se va vindeca mult mai repede. Important este să știi că de experiență poți beneficia cu atât mai eficient cu cât renunți la mai mulți stimuli.

Pentru a exclude orice stimul vizual, stinge total lumina (dacă nu te simți confortabi­l în întuneric deplin, poți aprinde lumini de intensităț­i și culori diferite, după cum poți alege să condimente­zi tăcerea cu muzică).

Apoi, explorarea îți aparține! Mai devreme sau mai târziu, în cadrul ședinței tip de 90 de minute, orice persoană ajunge să se relaxeze. Vei simți probabil plăcerea intensă, bucuria de a pluti: mintea plutește asemenea corpului. Această tehnică a fost intens studiată științific: diagramele curenților cerebrali au arătat trecerea de la undele beta, care caracteriz­ează activitate­a mentală de trezie, la unde alfa, de relaxare, și apoi la unde theta, de relaxare profundă și meditație.

Efecte

Pe acest fond, în funcție de intențiile fiecăruia, se pot soluționa o serie de probleme care derivă din activarea răspunsulu­i automat fiziologic la stres: anxietate, tulburare de stres posttrauma­tic, dependențe (de exemplu, de tutun). Folosind același tip de conexiune mental-fiziologic, poți să îți îmbunătățe­ști antrenamen­tul în diferite sporturi. Datorită apei bogate în sulfat de magneziu, se reduc traumatism­ele fizice, dispar vânătăile și, mai ales, scapi de contractur­ile dureroase și de febra musculară. Durerile cronice musculare și articulare diminuează până la dispariție. Însă, cu siguranță, cel mai promițător teren care ți se deschide sunt explorarea sinelui și meditația. Aici te aștept să-mi povestești tu experiențe­le tale!

 ??  ?? Plutirea, o metodă de relaxare perfectă
Plutirea, o metodă de relaxare perfectă

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania