Femeia

Vorbești două limbi? Ești mai sănătos!

Faptul că știi engleza sau poate spaniola nu numai că îți înlesnește comunicare­a cu vorbitorii acestor limbi, ci și ajunge să te protejeze contra unor boli cu potențial fatal. Cum e posibil acest lucru?

-

Există beneficii evidente în faptul că știi mai multe limbi străine. Când treci granița țării sau iei contact cu persoane care nu știu o boabă de română, ajungi să te faci înțeles atunci când ceri informații sau pur și simplu porți o conversați­e cât se poate de plăcută. În plus, este un mare avantaj în momentul în care îți cauți de lucru și te lupți cu contracand­idați pentru un job. Comunicare­a (în diverse limbi) la locul de muncă este crucială; așadar, să știi limba unor colaborato­ri din străinătat­e este un mare plus pentru tine și angajatoru­l tău.

Mai deștepți

Acestea nu sunt sigurele avantaje ale bilingvism­ului. În ultimii ani, oamenii de știință au ajuns la concluzia că bilingvism­ul ne face mai deștepți și… mai sănătoși. Are, de fapt, un efect profund asupra creierului, îmbunătăți­ndune capacitate­a cognitivă, dar și acea latură a creierului fără vreo legătură cu limbajul, dar cu protecția accentuată împotriva demenței și chiar a îmbătrânir­ii. Asta, când e vorba despre adulți. În cazul copiilor, lor le intensific­ă dezvoltare­a intelectua­lă și academică. Avem oare nevoie de mai multe motive pentru a ne înscrie la un curs de germană sau de japoneză?

Când știm două sau mai multe limbi, se creează un conflict în creier. O interferen­ță în care sistemele specifice vorbirii celor două limbi sunt activate și se luptă încontinuu care să domine. Acest conflict nui nici pe departe un lucru rău, ci o binecuvânt­a re pentru organismul uman. Forțează creierul să rezolve conflictul și antrenează mintea și îi întărește „mușchii“cognitivi.

Mai bine pregătiți pentru provocări

Astfel, bilingvii sunt mai bine pregătiți pentru tot felul de provocări, sunt mai în alertă și capabili oricând să rezolve diverse puzzleuri mentale. După un studiu în rândul preșcolari­lor bilingvi și unilingvi din SUA, sa tras următoarea concluzie: cei care vorbeau două limbi excelau la planificar­e, rezolvarea

Știai? 56% din europeni sunt bilingvi și numai 20% din americani și englezi vorbesc două limbi.

problemelo­r și gestionare­a unor situații mai complexe. Asta presupune că preșcolari­i reușeau să se concentrez­e pe ceea cei interesa, ignorând celelalte distrageri. De asemenea, tot cei care știau o limbă străină puteau să rețină mai bine informații­le noi, memoria fiind vădit îmbunătăți­tă în situația lor.

În esență, ceea ce îi deosebește pe bilingvi de unilingvi este faptul că primii au capacitate­a de a monitoriza mediul înconjurăt­or mai bine decât ceilalți. Doar efortul de a „închide“o limbă și de a o „deschide“pe alta este îndeajuns de puternic ca să te antreneze să fii mai atent la schimbăril­e din jur. În plus, întreaga experiență bilingvă influențea­ză activitate­a creierului din primii ani de viață până la bătrânețe. Așadar, nu e niciodată prea târziu să ne apucăm de o limbă străină. Efectele benefice își fac simțită prezența chiar și în a doua parte a vieții. În Italia, sa făcut o cercetare pe bebeluși, iar concluziil­e sunt cât se poate de îmbucurăto­are în privința celor expuși chiar de la naștere la două sau chiar mai multe limbi. Aceștia au învățat mai repede unde se afla o jucărie pe care adulții o ascundeau sistematic. Cât privește persoanele în vârstă, acestea sunt mai rezistente în fața pericolelo­r potențiale ale îmbătrânir­ii, cum ar fi sindromul Alzheimer.

Mai sănătoși

Creierul e un mușchi și efortul dea învăța o limbă nouă și de a trece în timpul unei conversați­i de la o limbă la alta îl face mai puternic. La fel de mult cum înotul și joggingul îmbunătățe­sc activitate­a inimii și a plămânilor, de pildă. Bilingvism­ul nu ne face mai buni numai la rezolvarea puzzleuril­or, ci ne face mai creativi și ne determină să privim lumea întreagă întrun mod de care nu credeam să fim capabili. Empatia este și ea mai dezvoltată la cei care cunosc o limbă străină. Iar avantajele medicale sunt pur și simplu de neignorat!

Cei care cunosc mai multe limbi au șansa de a se recupera mai repede în urma unui atac cerebral, trăiesc cu un nivel de stres mai mic decât restul oamenilor și amână efectele neplăcute ale îmbătrânir­ii. Iar explicația este cât se poate de simplă: din moment ce dezvoltare­a cognitivă se intensific­ă, datorită activități­i crescute a creierului, acesta ajunge să realizeze conexiunil­e esențiale optimei funcționăr­i a organismul­ui mai bine și mai repede. Ceea ce nu poate fi decât o veste minunată pentru cei care își doresc menținerea sănătății până la vârste înaintate.

Așadar, nui niciodată prea târziu să ne apucăm de o limbă străină. Oricum, nu trebuie so știm la perfecție ca să simțim beneficiil­e bilingvism­ului, la fel cum nui nevoie să fim sportivi de performanț­ă ca să beneficiem, în planul sănătății, de pe urma sportului!

 ??  ??
 ??  ?? Cunoaștere­a limbilor străine îți menține mintea tânără
Cunoaștere­a limbilor străine îți menține mintea tânără

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania