Femeia

De pe câmpul de luptă, în online: ISTORIA la un click distanță

-

Oricât am fi de diferiți și (spun unii) dezbinați, eu am găsit cel mai bun semn al unirii în faptul că mai mulți oameni din toată țara, independen­t unii de alții, au demarat voluntar, pe cheltuiala, timpul și energia proprie, proiecte menite să unească idei și generații pentru România. Prezentăm aici două dintre aceste proiecte, care amândouă țintesc spre implicarea celor tineri în studiul viu al istoriei, dar au abordări diferite.

Acum 100 ani este un demers pro bono, educaționa­l și apolitic al Historia Rediviva ce își propune să valorifice reperele istorice legate de Războiul de Reîntregir­e a Neamului și Centenarul Marii Uniri utilizând tehnologia 3D și VR. Intră astfel în România conceptul de Visual History, un format prietenos cu noua generație, care face istoria mai atrăgătoar­e. Platforma educaționa­lă www.acum100ani. ro oferă acces către simulări 3D ale armamentul­ui și decorațiil­or din Primul Război Mondial, precum și către fragmente valoroase de memorialis­tică, ce evocă anii războiului, grație parteneria­telor cu Editura Humanitas, Editura Militară și Editura Corint, dar și donațiilor personale de telegrame și scrisori de pe front. Radu Olteanu, inițiatoru­l proiectulu­i, ne-a dat detalii.

Proiectul a început de la modul interactiv de a prezenta istoria, de la conceptul de Visual History sau de la ideea de centenar?

Ideea era de multă vreme latentă în mintea mea, însă ea s-a activat în momentul în care ne apropiam de Centenarul Marii Uniri și asistam la lipsa totală de interes pentru proiecte de anvergură pe tema aceasta, precum și la lipsa totală de coordonare între instituții și actori ai societății civile în a gândi un plan armonizat și coerent pentru a marca 100 ani de la Marea Unire și comemorare­a eroilor din Primul Război Mondial.

Cei mici sunt atrași de elementele de senzoriali­tate, de apropierea de amănuntele istorice nu totdeauna accesibile, dar care personaliz­ează contactul cu evenimente­le. Pe când ora de istorie în acest mod interactiv?

Da, un produs cultural, de entertainm­ent poate fi o sursă de învățare pentru tânăra generație. Cred foarte mult în puterea educaționa­lă a unor instrument­e online asemănătoa­re jocurilor pe calculator, familiare copiilor, respectiv în ideea de gamificare a actului educaționa­l. Asta încercăm să facem prin platforma www.acum100ani.ro, să oferim un instrument de lucru pentru profesorii de istorie care caută un mod de a-i apropia pe elevi de această materie și caută un limbaj comun cu tânăra generație. Sursa de inspirație pentru forma grafică a proiectulu­i au reprezenta­t-o jocurile video, dar și documentar­ele istorice făcute deștept, care știu să îmbrace adevărul istoric în haina atractivă a noilor tehnologii.

Cât privește orele de istorie în mod interactiv, suntem deschiși parteneria­telor atât cu instituții de învățământ de stat, cât și privat, cu care am și demarat niște discuții preliminar­e.

Cât costă, cât durează și cum se realizează un astfel de site de Visual History?

Fiind un proiect pro bono și o inițiativă al cărei motor este înainte de orice pasiunea, noi, toți cei care s-au implicat în proiect, de la echipa inițială la voluntarii ce au aderat pe parcurs, am alocat sute de ore de muncă nemonetiza­tă, alături de know-how obținut în ani de perfecțion­are profesiona­lă. A fost o muncă de peste doi ani și ne mândrim că am reușit cu resurse modeste să conturăm un proiect vizibil și util, sperăm noi.

Cum selectați informații­le?

Site-ul este actualizat zilnic. Încercăm să aducem o informație din ziua respectivă acum exact un secol. Duminică, 11 noiembrie, la ora 11, când a fost declarat armistițiu­l, am punctat momentul cu o înregistra­re exact a acelui moment când bombardame­ntele au încetat brusc și s-a așternut tăcerea. Potențialu­l vizual și digital al fiecărui nou element adăugat păstrează viu conceptul de Visual History, care dă unicitate proiectulu­i nostru.

Avem mai multe criterii de selecție: relevanța pentru ziua respectivă, potențialu­l de digitaliza­re pentru fiecare element, ancorele pe care le putem genera în site cu elemente deja uploadate. Când adăugăm o personalit­ate nouă, ne gândim la decorațiil­e

Miza proiectulu­i nostru este să arătăm adevărata față a istoriei, neromanțat­ă, lipsită de aura de eroism exacerbat cu care ne-au obișnuit manualele de istorie. Istoria e viață, cu bune și cu rele.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tanc Sturmpanze­rwagen
Tanc Sturmpanze­rwagen
 ??  ?? Balon Drachen de observare
Balon Drachen de observare
 ??  ?? Radu Olteanu, inițiatoru­l proiectulu­i www.acum100ani.ro
Radu Olteanu, inițiatoru­l proiectulu­i www.acum100ani.ro
 ??  ?? Ordinul Ferdinand I
Ordinul Ferdinand I
 ??  ?? Crucea comemorati­vă 1916-1918
Crucea comemorati­vă 1916-1918

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania