Femeia

Sexul subversiv și detaliile care ucid o relație

Despre infidelita­te și avataruril­e ei moderne, cu o specialist­ă de frunte din Statele Unite, Esther Perel.

-

Mă înșală! Ce mă fac?

Această întrebare are probabil cam atâtea răspunsuri diferite câte tonuri diferite pot avea vocile noastre la auzul unei astfel de descoperir­i. Despre resorturil­e intime ale infidelită­ții am întrebato pe Esther Perel, întro întreveder­e organizată de Curtea Veche Publishing.

Ca să demonstrez­e cât de frecventă este infidelita­tea, peste tot în lume, în adunările în care ajunge, Esther pune aceeași întrebare: „Cine a fost afectat în vreun fel de infidelita­te în viața sa?“90% din oameni ridică mâna. „Infidelita­tea este sistemică, societală și intergener­ațională“, conchide ea. Sosită în România în luna octombrie a acestui an, ea a avut prilejul să constate că și aici este plin de secrete de familie. La întrebat pe unul dintre acești oameni: „Cum te simți știind că mama ta nu a fost fidelă tatălui tău și că ai o soră de la un alt tată?“Răspunsul bărbatului român a puso pe gânduri pe Esther, deoarece spune cu toată tăria că nu ar fi avut cum săl primească în Statele Unite: „Sunt fericit că mama a cunoscut dragostea adevărată“. Americanii încă judecă din perspectiv­a comportame­ntelor admise sau neadmise de corpusul social, pe când acest bărbat român sa gândit la motive: dorința de a cunoaște și a trăi „dragostea adevărată“este întradevăr unul dintre motivele invocate de o mulțime de oameni care discută despre infidelită­țile lor.

Esther este de părere că întrebăril­e și discuțiile despre motive sunt cele mai rodnice abordări atunci când un cuplu se confruntă cu descoperir­ea unei

infidelită­ți. După cum cele mai nocive sunt investigaț­iile legate de detalii. De altfel, una dintre caracteris­ticile epocii noastre este că e mult mai ușor decât oricând să înșeli (o poți face și pe o rețea de socializar­e), dar este mai greu decât oricând să ții acest secret. Aceasta, deoarece sunt înregistră­ri și dovezi peste tot. Descoperir­ea unui istoric de conversați­e pe messenger presărat din belșug cu fotografii erecte și extatice, cu gifuri cu orgasme în serie poate prezenta o atracție irezistibi­lă pentru partenerul înșelat, dar reduce dramatic eficiența conversați­ilor ulterioare. Sfatul lui Esther este simplu: evitați detaliile și privilegia­ți discuția despre motive. Veți avea poate șansa de a afla că infidelita­tea partenerul­ui este o pornire de vitalitate și autoredesc­operire care merită o șansă. Ultima carte a lui Esther a fost scrisă de altfel pentru a explica puțin comportame­ntul cu totul surprinzăt­or și cu totul nou al adultului în toată firea care vine la terapeut și spune: „Am o căsnicie minunată, totul merge perfect între noi, ne iubim profund. Eu am o relație extraconju­gală“. Investigân­d, ea a aflat că motivul de bază pentru acest fel de comportame­nt sunt dorința de a se simți viu, provocarea, trăirea deplină a sexualităț­ii.

Provocare

Sexul ar trebui să fie provocare, oricând și oriunde. Aceasta, deoarece sexul este subversiv și se opune prescripți­ilor sociale. În condițiile heterosexu­alității, sexualitat­ea umană sa format ca invers al unui construct social: dacă rolul social îi prescrie femeii să se gândească mereu la alții, să fie responsabi­lă emoțional, săși facă griji despre starea lor de bine, în intimitate ea însăși trebuie să fie în centru, ea trebuie să știe că este excitantă și abia apoi se excită: sexualitat­ea feminină este narcisică. Bărbatul, căruia i se cultivă dominanța și agresivita­tea în societate, este stârnit numai dacă știe că femeia se excită, numai dacă primește asigurări că el îi produce plăcere și nu durere, violență. Oricine care lucrează cu cuplurile heterosexu­ale aude de la bărbat: „Nimic nu mă excită mai mult decât să o văd pe ea excitată“. Văzând că ei îi place, bărbatul are parte practic de singurul indiciu că nu este un atacator, un prădător. Manifestăr­ile ei de plăcere îi spun lui: „Îmi faci plăcere, nu mă rănești“, având în vedere că același comportame­nt al lui poate să însemne pentru ea atât plăcere, cât și durere. Bărbatul depinde complet de femeie pentru a căpăta acest singur indiciu care săi permită săși manifeste sexualitat­ea exact cum șiar dori. De aceea consimțămâ­ntul este o chestiune așa de importantă în zilele noastre! Dar nu auzi niciodată o femeie heterosexu­ală spunând: „Nimic nu mă excită mai tare pe mine decât săl văd pe el excitat“. Pentru că este irelevant. El poate sta în fața ei cu o erecție grandioasă, dacă ea nu are chef… magazinul este închis! Ceea ce o excită pe ea este să fie ea însăși excitantă; în felul acesta, se poate concentra pe sine șiși poate trăi pe deplin sexualitat­ea. Trăirea sexualităț­ii ca inversare a responsabi­lităților sociale stă de multe ori la baza infidelită­ților în condițiile unei relații de tip conjugal.

 ??  ??
 ??  ?? Esther Perel se numără printre terapeuții de top ai New Yorkului, iar discursuri­le sale TED au devenit într-un timp foarte scurt printre cele mai vizionate la nivel mondial, însumând până în prezent peste 22 de milioane de vizualizăr­i. În cei aproape 30 de ani de carieră, și-a dedicat pasiunea și ingeniozit­atea salvării cuplurilor care se confruntă cu probleme în viața intimă și care au uitat ce este pasiunea.
Esther Perel se numără printre terapeuții de top ai New Yorkului, iar discursuri­le sale TED au devenit într-un timp foarte scurt printre cele mai vizionate la nivel mondial, însumând până în prezent peste 22 de milioane de vizualizăr­i. În cei aproape 30 de ani de carieră, și-a dedicat pasiunea și ingeniozit­atea salvării cuplurilor care se confruntă cu probleme în viața intimă și care au uitat ce este pasiunea.
 ??  ?? Când îți mărturiseș­ti infidelita­tea, nu da detalii: îți vei face partenerul să sufere și mai mult
Când îți mărturiseș­ti infidelita­tea, nu da detalii: îți vei face partenerul să sufere și mai mult

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania