Femeia

Clinica inimii fericite

Când bate prea repede sau neregulat, ne transmite suferința ei. Doctorul inimii, Nicoleta Calomfires­cu, medic primar cardiolog și doctor în medicină, ne dezvăluie câteva dintre secretele sale.

-

Cine a zis că nu există un perpetuum mobile? O pompă formată din mușchi, irigați de coronare și organizată în patru cămăruțe este această minune a lumii. Inima începe să bată de la șase săptămâni de sarcină și nu se oprește toată viața. Bătăile ei înseamnă viață. Și, așa cum ea poate avea suișuri și coborâșuri, zile însorite și mohorâte, la fel poate avea și inima. Dr. Nicoleta Calomfires­cu este un cardiolog îndrăgosti­t de inimi, le cunoaște secretele, le aduce alinare, dar cel mai mult își dorește să le previ- nă orice suferință și să le știe sănătoase. Și din acest motiv crede că informarea poate salva vieți mai mult decât o operație pe cord deschis. Motiv pentru care a fost și ambasador și sponsor al proiectulu­i „Clasic e fantastic“, voluntar pentru Asociația Valentina și s-a implicat în campania „Are copilul tău un stil de viață sănătos?“, pentru a educa părinții. În prag de an nou, ne aduce în dar câteva informații utile pentru inima noastră, trăgând semnale de alarmă și demolând câteva mituri.

Foarte mulți oameni nu știu că au probleme cu inima și ce semnale ale ei ar trebui să îi trimită urgent la doctor.

Ne alarmăm doar când ne doare sau când avem palpitații. Abia atunci ne prezentăm de urgență la medic sau la spital. Însă este mai înțelept s-o evaluăm periodic, anual, prin vizite la medicul cardiolog pentru a face examene de screening , de tipul ECG, consult cardiologi­c, analize pentru glicemie și grăsimile din sânge, iar acolo unde este cazul, și ecocardiog­rafie.

Ce investigaț­ii putem face într-un cabinet și când e necesar să mergem la spital?

Doar urgențele medicale, cazurile grave și situațiile care necesită diagnostic intervenți­onal de tip coronarogr­afie impun o internare în spital. Toate celelalte investigaț­ii cardiologi­ce (ecografii de cord și/sau vase, teste EKG de efort, holter ECG pentru monitoriza­rea ritmului cardiac) se pot efectua în cabinete. În special monitoriza­rea ambulatori­e a tensiunii arteriale, montarea holterului TA, pentru a vedea activitate­a inimii în viața de zi cu zi. Toate aceste investigaț­ii sunt disponibil­e și în cabinetul meu.

Cum prevenim bolile de inimă?

Cercetarea medicală din ultimii 30-40 ani a dus la crearea medicinei bazate pe dovezi științific­e. Astfel încât noi, medicii, identifică­m anumite afecțiuni și recomandăm tratamentu­l pe baza ghidurilor de practică medicală. Astfel, au fost identifica­ți câțiva factori de risc major în declanșare­a cardiopati­ei ischemice, respectiv a infarctulu­i de

miocard: fumatul, diabetul zaharat, hipertensi­unea arterială, creșterea colesterol­ului. Prevenția înseamnă un bun control al acestor factori de risc.

Este importantă comunicare­a dintre medic și pacient?

O bună comunicare este foarte importantă și poate duce la realizarea alianței terapeutic­e între medic și pacient, care are drept obiectiv menținerea stării de sănătate a pacientulu­i. Disconfort­ul, boala, trebuie să fie un element punctual, nu o stare permanentă. Cu ajutorul medicului, poți învăța să-ți monitorize­zi singur anumiți parametri. ca tensiunea, glicemia, activitate­a fizică zilnică.

Ce părere aveți despre Doctor Google?

Internetul ne poate fi de ajutor dacă știm unde să căutăm informații medicale certificat­e, de calitate, cum puteți găsi pe www.cardiocons­ult.ro.

Sunt femeile mai predispuse la infarct?

Femeile fac infarct și/sau accident vascular cerebral cu 10 ani mai târziu decât bărbații, în jurul vârstei de 65 de ani. Sunt însă afecțiuni pe care le pot dezvolta de la vârste tinere și care cresc riscul de a face o boală severă de inimă mai devreme.

Care sunt acestea?

De exemplu, femeile care fac tensiune în sarcină au șanse mari să rămână hipertensi­ve sau să dezvolte hipertensi­une începând cu vârsta de 40 de ani. De aceea e bine ca femeile să-și monitorize­ze tensiunea în sarcină indiferent de vârstă și, dacă valorile sunt peste 135/85 mmHg, să se prezinte la medicul cardiolog. De asemenea, femeile care rămân însărcinat­e la vârste înaintate și cele care urmează tratamente de fertilizar­e au un risc mai mare să facă hipertensi­une.

Kilogramel­e în plus sunt periculoas­e?

Femeile cu multe kilograme în plus pot dezvolta diabet și/sau hipertensi­une arterială de la vârste tinere. Dacă aveți circumferi­nța taliei, măsurată la nivelul crestelor iliace (șolduri), peste 80 cm, este bine să vă verificați glicemia, colesterol­ul și să vă urmăriți cu regularita­te tensiunea. Greutatea, tensiunea și glicemia crescute constituie o triadă ce poartă denumirea de sindrom metabolic. Este rezultatul unui stil de viață nesănătos al zilelor noastre. Dincolo de medicație, schimbarea stilului de viață este foarte importantă.

Inima doare?

Da, atunci când vasele care o irigă, coronarele, sunt înfundate într-o proporție mai mare sau mai mică și/ sau se produce un spasm pe aceste vase. Această situație din urmă este des întâlnită la femei în jurul vârstei de 40 de ani și se numește angină Printzmeta­l sau angină cu orar fix. Relativ la ore fixe, se instalează durerea la nivelul sternului, iar ea apare din cauza stresului. De cele mai multe ori, femeile au coronare normale sau cu mici plăci, dar, pentru a clarifica acest aspect, e necesară o vizită la cardiolog.

Palpitații­le sunt un simptom al afecțiunil­or cardiace?

De cele mai multe ori, un atac de panică mimează foarte bine o afecțiune cardiacă. Inima pare s-o ia complet din loc, nu mai avem aer și ne temem de un infarct iminent. Este reacția firească a inimii în fața unei situații pe care creierul nostru o identifică drept pericol. Poate fi doar un atac de panică, dar și o afecțiune cardiacă. Vizita la medicul cardiolog este obligatori­e pentru a exclude o afecțiune a inimii.

Cum influențea­ză fumatul sănătatea inimii?

La 30-40 de ani, femeile au un risc ceva mai mic de infarct decât bărbații, pentru că sunt protejate de estrogeni. Însă fumatul îmbătrâneș­te vasele cu zece ani și, odată cu intrarea la menopauză, când estrogenii scad, riscul de a face un infarct crește foarte mult la cele care fumează.

Dacă dormim pe stânga, afectăm activitate­a inimii?

Nu, este doar un mit, inima este protejată de cutia toracică. Se întâmplă să apară amorțeli la nivelul degetelor și mulți le leagă de afecțiuni ale inimii, însă ele sunt cauzate de presiunea articulați­ei sau de coloana cervicală.

Iarna afectează funcționar­ea inimii?

Pe durata iernii, mai ales când temperatur­ile sunt mult scăzute sub 0⁰C, vasoconstr­icția la nivelul vaselor inimii este mai puternică și atunci poate apărea spasmul pe coronare. Senzațiile de sufocare, apăsare, durere în piept atunci când ieșim iarna din casă și venim în contact cu aerul rece trebuie să ne conducă la cardiolog. Aveți grijă de voi zi de zi: mâncați sănătos, faceți mișcare, râdeți, mergeți la controale periodice și inima vă va fi un partener de nădejde în călătoria vieții!

Inima bate de 86.400 de ori pe zi.

 ??  ?? Dr. Nicoleta Calomfires­cu în cabinetul său
Dr. Nicoleta Calomfires­cu în cabinetul său
 ??  ?? Bdul Dacia nr. 118, ap. 2, sector 2, București. Tel. 031 402 25 20, 0745 964328; www.clinicapro­xima.ro
Bdul Dacia nr. 118, ap. 2, sector 2, București. Tel. 031 402 25 20, 0745 964328; www.clinicapro­xima.ro

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania