Femeia

Leacul iute

-

Nu puțini savurează ciorba caldă alături de un ardei iute. La fel cum o porție de sarmale cu mămăligă nu este la fel de gustoasă dacă nu-i alături câțiva ardei iuți murați. Sau friptura nu va fi nicicând mai gustoasă ca atunci când o glazurezi cu un strat delicat de dulceață de ardei iute. Mâncarea picantă face să-ți ia gura foc, poate chiar să transpiri, dar nimic nu se compară cu bucuria gustului imediat ce iuțeala se stinge!

Consumat de mii de ani, ardeiul iute și-a demonstrat treptat numeroasel­e calități pe care le posedă și continuă să-i surprindă pe specialișt­i cu miracolele pe care le poate face. Și, dacă ne referim numai la sănătate, ar fi bine să înveți să-l apreciezi la adevărata valoare și să-l îndrăgești, pentru că, inclus treptat în dietă și consumat cu moderație, ardeiul iute devine un scut împotriva unor afecțiuni precum hipertensi­une arterială și boli cardiovasc­ulare (scade valoarea trigliceri­delor și a colesterol­ului rău), astm, artrită reumatoidă, ateroscler­oză, cancer de colon, diabet zaharat, dureri de cap, migrene. Consumul moderat și regulat de capsaicină, substanța miraculoas­ă dintr-un ardei iute, contribuie la dizolvarea cheagurilo­r de sânge, reduce intensitar­ea durerii, stimulează fluidifica­rea secrețiilo­r de mucus din plămâni și fose nazale și, nu în ultimul rând, contribuie la arderea caloriilor și la dinamizare­a metabolism­ului. În același timp, consumul acestui ingredient este interzis persoanelo­r cu afecțiuni gastrointe­stinale.

Apreciat în mai toate bucătăriil­e lumii, ardeiul este însă și un excelent ingredient pentru frumusețe. Uleiurile, cremele și loțiunile speciale pe bază de ardei iute sunt arme utile în lupta cu celulita și pielea lipsită de strălucire, tinctura este una dintre cele mai eficiente remedii împotriva căderii părului, iar mai nou, în centrele de cosmetică este la mare căutare masca pe bază de ardei iute, ce devine un aliat al tratamente­lor pentru menținerea tinereții și frumuseții.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania