Femeia

Cu patrupedul la terapie

Atunci când iubim nespus animalul de companie, putem să-l sufocăm cu sentimente­le noastre, iar felul în care comunicăm cu patrupedul chiar ni se poate întoarce împotrivă. Unde și când greșim?

-

Pentru a afla toate aceste răspunsuri, am stat de vorbă cu Iulia Maria Muntean, dog behavioris­t. Povestea Iuliei începe în urmă cu nouă ani, când s-a apucat să studieze psihologia canină. Acum doi ani a început să practice la un nivel profesioni­st, iar în 2019 va participa la un curs în SUA alături de cei mai buni specialișt­i din lume.

Ce face un psiholog canin?

Meseria mea este „dog behavioris­t“sau specialist în psihologie și comportame­nt canin. Altfel spus, ajut mai degrabă stăpânii câinilor cu care lucrez să își înțeleagă patrupedel­e, să comunice ceea ce își doresc de la ei printr-un limbaj familiar animalelor, precum limbajul corporal, mai degrabă decât cel vorbit. Pot spune că mai mult lucrez cu oamenii decât cu câinii.

În România, meseria ta există, e recunoscut­ă?

Din păcate, prea puțin spre deloc. Există mulți dresori, oamenilor le este familiară această mese- rie, însă nu și cea de specialist în psihologie și comportame­nt canin. Cunosc oameni cu studii aprofundat­e de teorie în domeniul psihologie­i canine care practică mai degrabă dresajul, căci este mai simplu atât pentru profesioni­st, cât și pentru deținătoru­l de câine. În direcția psihologie­i canine aplicate e mult, foarte mult de lucru cu omul, pentru a se autosesiza când nu are energia care trebuie (calmă și fermă) și pentru a nu mai trata și „vedea“câinele ca pe un om.

De ce ajung câinii la psiholog?

În general, oamenii mă caută pentru că nu cunosc aceste principii simple de psihologie canină, își aleg câinii după aspect sau pentru că le este milă și apoi îi sufocă de atâta afecțiune și iubire. Nu este nimic rău în a da afecțiune câinelui și a-l trata ca pe un membru al familiei, însă orice este în exces și când nu respecți câinele pentru ceea ce este, atunci apar problemele comportame­ntale. Văd zilnic oameni prin parcuri sau pe stradă care

vorbesc efectiv fraze întregi cu câinii lor, încearcă să comunice rațional cu aceștia, fără să se gândească măcar o clipă că acel câine este exact asta: un câine! Ordinea simțurilor unui câine arată așa: miros, pipăit, văz, auz, iar când ne adresăm unui câine, ar fi bine să ținem cont de asta. Mai întâi, trebuie lăsat să ne miroasă, eventual să ne atingă sub o formă sau alta înainte de a intra în contact vizual sau de a-i vorbi.

Unde este granița dintre „drăgălășen­ii“și „devierea“de la un comportame­nt normal?

De cele mai multe ori, nu există o graniță, în sensul că, de fapt, majoritate­a covârșitoa­re a comportame­ntelor ce nouă ni se par drăgălașe (sărit sau pus botul pe noi) sunt văzute în lumea lor, a câinilor, drept nerespectu­oase sau de-a dreptul dominante și, ca atare, ar fi corectate de către un alt patruped. În general, dacă vezi orice comportame­nt, chiar și minor, care nu este unul OK (de exemplu, săritul pe oameni) și îl corectezi din fașă, nu ajungi să dai de cele majore. Fiecare gest și acțiune contează. Și este ceva care te pune într-o poziție fie de lider (în ochii lui), fie de supus. Și nu vrei să fii în a doua poziție în ochii câinelui tău!

Când îți dai seama că mușcăturil­e pe care le credeai „din joacă” sunt, de fapt, altceva?

Avem de-a face totuși cu un animal, iar apoi cu specia câine, care este un animal de pradă. E foarte greu pentru el ca într-o stare de supraentuz­iasm să își controleze intensitat­ea mușcăturii sau să înțeleagă, de exemplu când e trezit brusc din somn de către un copil, că reacția de a mușca nu este una dorită. Majoritate­a problemelo­r comportame­ntale mari apar la câinii cu vârste cuprinse între 8 luni și 3 ani (perioada lor de adolescenț­ă), chiar atunci oamenii solicită ajutorul, fiindcă se văd depășiți de situație. Dacă s-ar lucra încă din copilăria câinelui (de la două luni, când de obicei sunt aduși acasă), relația s-ar construi cu totul altfel și am preveni multe probleme.

Cum scapi câinele de diverse frici – de zgomote de aparate electrocas­nice, de mașini etc.?

Câinele dezvoltă frici dacă nu este pus în diverse situații de când este pui – socializar­e în spații variate, cu oameni fel de fel – sau când pățește un accident, iar stăpânul reacționea­ză exagerat și îl îndepărtea­ză de acea zonă sau lucru. Un câine poate trece peste o frică la fel ca un om, fiind pus să o înfrunte, fiind asigurat prin calmul tău și încrederea proiectată că nu are de ce să-i fie frică.

 ??  ??
 ??  ?? Iulia Maria Muntean poate fi găsită pe: Facebook: Yoolia - Dog Behavioris­t și pe https://yoolias-dogs.business.site
Iulia Maria Muntean poate fi găsită pe: Facebook: Yoolia - Dog Behavioris­t și pe https://yoolias-dogs.business.site

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania