Femeia

Sudul Israelului, tărâmul soarelui

-

Să ajungi într-un loc deosebit este din ce în ce mai simplu, mai ales când companiile aeriene low-cost tot adaugă destinații. Iar când am prins Eilat la ofertă, chiar în decembrie anul trecut, am fost foarte bucuroasă. Și nu am fost nicio clipă dezamăgită!

Eilat este un fel de Mamaia a Israelului, o stațiune de lux în Golful Aqaba al Mării Roșii, care desparte Asia de Africa. Iar cum Israel este o țară mică și sigură, cea mai bună variantă a fost să închiriez o mașină ca să pot explora în voie cât mai mult!

Contraste uluitoare

Dune line și aurii, canioane abrupte roșietice, mare întinsă cu nuanțe indigo, un cer ce amintește de strălucire­a unui safir și parcuri ce abundă de verde crud a dat mama natură acestei zone. Apoi oamenii au așezat cu grijă un orășel pitoresc cu resorturi de cinci stele! Am explorat orașul și recomand oricând:

Grădina Botanică cu palmieri, liane și tot felul de arbori răsuciți de care sunt atârnate leagăne. Mii de tone de pământ fertil au fost aduse aici, iar stropitori­le pornesc la fiecare 10 minute, creând un microclima­t ecuatorial. Iar cascadele și terasa de stuf fac din acest loc unul de inspirație și relaxare.

Plaja de Corali, rezervație naturală, e locul ideal pentru scufundări, principala atracție din Marea Roșie. Iarna, de multe ori, apa mării e mai caldă decât aerul, oferind o senzație extraordin­ară.

Observator­ul Vieții Marine are 13 secțiuni cu acvarii, dar de departe cea mai interesant­ă este „Observator­ul de sub apă”, care te coboară în mijlocul miilor de pești și coralilor cu forme și nuanțe dintre cele mai variate.

Marina – zona de hoteluri din Eilat, cu parc de distracții, malluri, restaurant­e și cluburi, dar și o plajă cu nisip fin, de unde poți pleca în aventuri pe mare: cu parapanta, costumul de neopren sau chiar cu iahtul!

Parc sculptat de vânt

La 25 de km de Eilat se află Timna, unul dintre cele mai frumoase parcuri din lume prin varietatea peisagisti­că și arheologic­ă de importanță mondială. Parcul se parcurge cu mașina, dar și cu piciorul, pe potecile către obiective. Am văzut Pilonii Regelui Solomon, Oaza, Ciuperca. Am urcat la Arc și am coborât printr-un canion spre Peștera Minerilor, aici aflându-se primul masiv din lume exploatat pentru cupru. Egiptenii au făcut asta încă din mileniul 5 î.H., azi stând mărturie peste 10.000 de mine de cupru.

Spre Canionul Roșu

În inima deșertului Negev se ascunde un important obiectiv geologic: Red Canyon, la doar 20 de minute de Eilat. Drumul, Route 12, urcă în serpentine până la un platou, punct din care vezi țările din jur de pe două continente: în stânga e granița cu Egiptul (Africa), în dreapta se deschide o vale imensă spre munții Iordaniei (Asia).

Canionul e Roșu datorită razelor dimineții și serii care dau pereților o nuanță de roșu aprins. Are doar 200 de metri lungime, dar, dacă vrei adrenalină, poți merge pe traseul marcat cu negru (interzis copiilor), pe deasupra lui, cu prăpastiil­e la picioare!

Plutește ca un fulg!

Din Eilat faci două ore cu mașina până la Marea Moartă, loc preferat chiar și de Cleopatra, pentru ea Marc Antoniu cucerind acest teritoriu! Sub tălpi, sarea se sparge cu zgomot și chiar și vântul miroase a sare! Plajele naturale de la Marea Moartă sunt albe, cu cristale de sare și nu trebuie să-ți uiți încălțăril­e acasă!

Animale din deșert

Între Eilat și Marea Moartă oprește-te la Rezervația Naturală Yotvata. Animalele sunt în libertate, iar rezervația se parcurge cu mașina, ca într-un mic safari. Am găsit oricși, măgari, gazele, struți și vulturi!

 ??  ?? Parcul Natural Timna și oaza sa de liniște
Parcul Natural Timna și oaza sa de liniște
 ??  ?? Senzație unică: să plutești fără să știi să înoți
Senzație unică: să plutești fără să știi să înoți
 ??  ?? La acvariul din Eilat cobori sub mare!
La acvariul din Eilat cobori sub mare!
 ??  ?? Canionul Roșu te hipnotizea­ză!
Canionul Roșu te hipnotizea­ză!
 ??  ?? Exemplare de oricși arabi în rezervația Yotvata
Exemplare de oricși arabi în rezervația Yotvata
 ??  ?? Cinele sunt de neuitat
Cinele sunt de neuitat
 ??  ?? Colț de relaxare la Grădina Botanică
Colț de relaxare la Grădina Botanică

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania