Femeia

Mână de la mână pentru o lume mai bună

Alinare pentru vârstnici, la un telefon distanță

-

În vâltoarea vieții cotidiene în care nu știm de ce anume să ne ocupăm mai întâi, tindem să uităm de oamenii care au nevoie de atenția noastră. Ce putem face pentru cei mai vulnerabil­i, copiii și bătrânii? Nu e simplu, dar nici imposibil: să le fim alături și să le hrănim speranța!

Neputința, izolarea socială, lipsa mijloacelo­r de informare, migrația tinerilor către orașele mari ale României sau către străinătat­e sunt doar o parte dintre cauzele care au lăsat milioane de bătrâni din țară într-o liniște profundă, dureroasă. Însă apăsarea sufleteasc­ă și disperarea mută sunt alungate azi printr-un simplu apel gratuit la 0800 460 001.

Telefonul Vârstnicul­ui este un proiect umanitar intergener­ațional al Fundației Principesa Margareta a României, sprijinit de Fundația Vodafone. A luat naștere cu trei ani în urmă din nevoie, în contextul îmbătrânir­ii populației: peste 3 milioane de persoane din populația României au peste 65 de ani, conform Institutul­ui Național de Statistică. Și 1 milion din ei au rămas singuri.

Nevoi de socializar­e și informare

Am stat de vorbă cu Oana Budiș, coordonato­rul proiectulu­i Telefonul Vârstnicul­ui, de la care am aflat adevărata situație a bătrânilor noștri: „Am elaborat un studiu prin care am analizat care sunt cele mai mari nevoi ale persoanelo­r vârstnice din România. Practic, au reieșit nevoile de informare și de a avea un interlocut­or pentru că unu din doi vârstnici se simte singur. Tot în cadrul studiului, am văzut că dificultăț­ile financiare și medicale reprezintă o altă mare problemă. Așa că prin Telefonul Vârstnicul­ui am reușit să răspundem la ambele: le facilităm accesul la informații și la drepturile pe care vârstnicii le au și le-am asigurat suportul moral prin serviciul nostru de reapelare constantă celor care se simt singuri și sunt în situații dificile de viață“.

Cauze diverse

Singurătat­ea vârstnicil­or noștri e cauzată de mai mulți factori: sentimentu­l inutilităț­ii, izolarea socială, emigrarea accentuată a copiilor în căutarea unui trai mai bun. În plus, bolile moderne cauzează din ce în ce mai multe decese în rândul populației tinere, lăsând vârstnicii fără copii, rude sau prieteni, ceea ce duce inevitabil la efecte dezastruoa­se asupra sănătății fizice, psihice și a calității vieții lor.

Împreună, dar totuși singuri

O parte dintre bătrânii României care se declară singuri locuiesc cu familia. Un motiv este discrepanț­a dintre generații, la care se adaugă incapacita­tea de a folosi mijloacele de informare moderne sau neadaptare­a la societatea comunicați­onală actuală. „Ei nu știu de unde să-și ia informații­le și, dacă nu ești cunoscător al domeniului social, te afli în imposibili­tatea de a accesa un serviciu la care ai dreptul, iar Telefonul Vârstnicul­ui răspunde acestui aspect. Ne sună vârstnici cu nevoi punctuale, cu nevoi de consiliere pentru cămine și îngrijiri la domiciliu, persoane care vor să socializez­e într-un club se seniori. Ne sună familii sau vecini să ne întrebe cum să se ocupe mai bine de vârstnicii lor. Alți bătrâni ne sună deoarece vor să facă voluntaria­t, căci simt că încă au de împărtășit lucruri și mai sunt în putere“, mi-a povestit Oana Budiș.

La numărul de telefon 0800 460 001, persoanele vârstnice primesc gratuit informații de interes, consiliere, sprijin practic sau emoțional. Linia este disponibil­ă de luni până vineri între orele 8-20 și sâmbăta între orele 8-16.

Telefonul Vârstnicul­ui câștigat premiul a bun pentru cel mai proiect de asistență socială din cadrul Galei Societății Civile.

Voluntari prin empatie

Telefonul Vârstnicul­ui are, pe lângă cei trei operatori specializa­ți în asistență socială și psihologie, 20 de voluntari care se ocupă de peste 200 de vârstnici care sunt apelați constant. „Cea mai importantă calitate a voluntarul­ui nostru este dorința de a lucra cu persoanele vârstnice. Nu este o calitate în sine, dar răbdarea de a face asta marchează o diferență fantastică! Din păcate, la noi în țară există un stigmat de implicare în programele pentru persoanele vârstnice, când lucrezi cu ei e mai mult despre a da decât despre a primi. Disponibil­itatea de timp, spiritul civic și utilizarea minimă a unui calculator sunt esențiale pentru a face voluntaria­t la noi. Avem și tineri, și seniori voluntari”, spune Oana Budiș.

Apoi, bătrânii noștri se luptă cu sentimentu­l de inutilitat­e, așa că mulți încep nu doar să înțeleagă, ci și să îmbrățișez­e conceptul de voluntar, mai ales când aud de la operatorii de la celălalt capăt al liniei că și ei sunt acolo doar ca să ajute. „Le dăm ocazia și vârstnicil­or să facă voluntaria­t la noi dacă știu să folosească un calculator, noi fiind un call center. Iar dacă nu, îi îndrumăm către alte proiecte sociale pentru seniori. Iar beneficiil­e sunt de ambele părți!”

Noi prietenii

Acest program a luat forma unei mâini întinse constant, a unui prieten apropiat al celor în etate. „Avem bătrâni care sunt de la prima campanie în programul nostru. Sunt vârstnici care ne consideră parte din familia lor. Le spun colegelor mele că ele sunt ca fiicele, nepoatele lor și că găsesc aici sprijin și disponibil­itate de a primi ascultare. Au atât de multe de împărtășit, iar noi mai avem multe de învățat de la ei. Fundația a dezvoltat împreună cu rețeaua de restaurant­e Trotter Prim campania Fii îngerul unui bătrân pentru cei din București. Aceasta le permite celor ușor deplasabil­i să se întâlneasc­ă și în viața reală. La aceste mese ocazionale reușim să ne cunoaștem“.

Linia poate fi către accesată și de care doresc să cei un abuz sau o semnaleze a unui situație dificilă sau de vârstnicii bătrân nevoia singuri care simt de sprijin emoțional.

Grijă de la distanță

Oana Budiș știe că mulți tineri au plecat de nevoie și că nu le-a fost ușor să-și lase părinții acasă. „Le-aș sugera să îi sune cât pot de des și să-i viziteze, iar atunci când nu pot, să fie informați cu privire la serviciile necesare celor de vârsta a treia – acestea pot face diferența în viața lor! E foarte important să nu se simtă uitați. Îi sfătuiesc pe cei care nu pot fi aproape de bătrânii lor să îi încurajeze să socializez­e într-un club de seniori, să-i pună în legătură cu un ONG, să-i sfătuiască să facă voluntaria­t ca să rămână activi. E foarte important ca vârstnicii să rămână deschiși la diversele activități și să înțeleagă faptul că încă au multe de oferit!“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Telefonul Vârstnicul­ui este o linie gratuită, serioasă și confidenți­ală.
Telefonul Vârstnicul­ui este o linie gratuită, serioasă și confidenți­ală.
 ??  ?? În trei ani, Telefonul Vârstnicul­ui a înregistra­t 6.000 de apelanți unici cu 30.000 de apeluri.
În trei ani, Telefonul Vârstnicul­ui a înregistra­t 6.000 de apelanți unici cu 30.000 de apeluri.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania