Femeia

Nu încercați să fiți perfecți!

Pe 21 decembrie, a împlinit 81 de ani: Jane Fonda, una dintre personalit­ățile emblematic­e ale Hollywoodu­lui, demonstrea­ză pe viu ce înseamnă o filosofie de viață sănătoasă.

-

Nu încercaţi să fiţi perfecţi, este o bătălie deja pierdută şi veţi fi doar nefericiţi.

Aavut o viață agitată și a descoperit abia târziu ce înseamnă cumpătarea. „Nu m-am gândit că voi trăi atât de mult, că voi fi energică și sănătoasă și încă în activitate. Sunt recunoscăt­oare“, spunea Jane Fonda într-un interviu acordat revistei „People“în decembrie 2017, înaintea aniversări­i de 80 de ani. A câștigat premii importante pentru talentul ei actoricesc, printre care două Oscaruri, și a luptat, încă de la 20 de ani, împotriva lucrurilor nedrepte: războiul din Vietnam, inegali- tatea între femei și bărbați, asuprirea indienilor și tot așa.

O familie celebră

S-a născut la New York, în 1937, într-o familie cu rădăcini importante. Tatăl, actorul Henry Fonda, se trăgea din primii coloniști olandezi (imigranți italieni în Olanda) ajunși în Lumea Nouă. Pe linie maternă, Jane se trage de-a dreptul din familii nobile ale Regatului Unit. Dar, ca în orice familie cu astfel de istoric, lucrurile nu erau deloc simple. Tatăl, altfel un om foarte talentat și cumsecade, nu prea vedea de ce-ar avea și femeile o carieră. Obișnuia să-i spună fiicei sale că singura ei preocupare ar trebui să fie să arate bine. Mama, femeie de lume, a clacat destul de repede. Problemele psihice au împins-o spre bulimie și, când Jane avea doar 12 ani, spre sinucidere.

Un talent moștenit

Debutul în film al lui Jane Fonda a fost un succes. Filmul care a lansat-o a fost „Cat Ballou”, o comedie-western cu cinci nominaliză­ri la Oscar, iar cel care a lansat-o ca sex-simbol a fost „Barbarella“, în 1968, film care i-a adus și primul soț, Roger Vadim, regizorul. Avea 35 de ani când a luat primul premiu Oscar, pentru cel mai bun rol feminin din filmul „Klute“. Iar șapte ani mai târziu, cu rolul din „Coming Home“(Întoarcere­a acasă), a luat un al doilea premiu Oscar. „Coming Home“a fost, în fapt, transpuner­ea cinematogr­afică a activismul­ui actriței.

O viață mai bună

În anii ’80, Jane Fonda avea o problemă: bulimia. În momentul când medicii i-au dat de înțeles că ori face ceva, ori moare, Jane a început să lupte pentru recăpătare­a sănătății. Întodeauna a făcut balet pentru postură și tonus, iar când n-a mai putut face balet din pricina unui accident, s-a apucat de aerobic. Și asta a ajutat-o. La mijlocul deceniului, casetele video Jane Fonda Workout, cu exerciții de întreținer­e prezentate de actriță, au făcut furori.

 ??  ?? Jane Fonda a fost căsătorită de trei ori: cu regizorul Roger Vadim (1965-1973), cu Tom Hayden (1973-1990) şi cu magnatul media Ted Turner (1991-2001)
Jane Fonda a fost căsătorită de trei ori: cu regizorul Roger Vadim (1965-1973), cu Tom Hayden (1973-1990) şi cu magnatul media Ted Turner (1991-2001)

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania