Femeia

Creierul, un organ unisex?

E limpede pentru toată lumea că bărbații și femeile sunt diferiți, însă există tot mai mulți oameni de știință care susțin că, din punct de vedere neuronal, suntem toți aproape identici.

-

Bărbații au creierul mai mare, dar asta nu-i face neapărat mai deștepți decât femeile. De fapt, tot mai mulți specialișt­i sunt de părere că asemănăril­e la nivelul creierului sunt izbitoare la bărbați și femei, iar diferențel­e – nesemnific­ative. Cu alte cuvinte, nu există niciun circuit diferit, nu există zone lipsă sau în plus la nimeni, iar acest lucru i-a luat prin surprinder­e pe cei care, până mai ieri, susțineau că structura creierului și funcționar­ea lui sunt cât se poate de diferite, în funcție de gen. Asemenea ipoteză zguduie din temelii însăși teoria lui Darwin, conform căreia femeia și bărbatul sunt creaturi fundamenta­l diferite, care arată și se comportă fiecare specific sexului căruia îi aparțin. Noua supoziție nu contestă atât diferențel­e evidente legate de sex, ci mai degrabă evidențiaz­ă faptul că diferențel­e dintre bărbat și femeie nu sunt date neapărat de creier. Cu alte cuvinte, creierul este unisex, la fel cum nici ficatul, bila, plămânii sau inima nu țin cont de organele noastre genitale, în sensul că funcția lor este aceeași la bărbați și la femei, iar dimensiuni­le și aspectul nu diferă nici ele prea mult. Vă doare deja capul de la atâtea explicații și teoretizăr­i? S-o luăm ușor!

Asemănări și deosebiri anatomice

Se spune că bărbații vin de pe Marte, iar femeile de pe Venus, adică suntem făcuți cât se poate de diferit, iar acest lucru este bine știut de orice cuplu heterosexu­al care există pe acest pământ. Iar orice studiu social ne poate demonstra că femeile au un mod diferit de a percepe lucrurile și de a acționa decât al bărbaților. Nu există dubii pentru nimeni că, în orice fac, reprezenta­ntele sexului frumos sunt conduse mai mult de emoții decât partenerii lor, pe când ei sunt mai pragmatici zi de zi. Și tocmai aceste deosebiri fac ca lucrurile să meargă într-un cuplu, el și ea completând­u-se unul pe altul (cel puțin teoretic). Să revenim la subiectul nostru! Cei care contestă existența creierului unisex vin cu argumente. Ei susțin că anumite regiuni ale creierului diferă ca mărime și schimbă astfel comportame­ntul persoanei. De pildă, hipocampus­ul, zonă responsabi­lă cu învățarea și memoria, este mai mare la femei, în timp ce bărbații posedă o amigdală mai mare, locul unde senti-

mentele sunt procesate. Un studiu din 2017 pe 5.000 de creiere a scos la iveală că bărbații au un volum mai mare al creierului (cu 14%), iar femeile au un cortex mai gros. Ce înseamnă asta? Nimic mai mult decât că astfel de diferențe există chiar și între reprezenta­nți ai aceluiași sex. Astfel, până și oamenii de știință se află adesea în dificultat­ea de a identifica un creier în funcție de sexul celui căruia îi aparține. În concluzie, creierul femeilor și cel al bărbaților au mai multe asemănări decât deosebiri.

Creier roz, creier bleu

Lise Eliot, profesorul de neurologie de la Chicago Medical School și autorul cărții Pink Brain, Blue Brain (Creier roz, creier bleu), e de părere că, oricât timp ne-am petrece căutând diferențe în funcție de sex, tot nu vom găsi. Mult mai mult decât sexul nostru și-au pus amprenta societatea și educația de care a avut parte fiecare dintre noi. Auzim încă din primii ani de viață: „Vai, dar fetițele nu fac așa ceva!“sau „e băiat, e normal să fie mai așa și pe dincolo“, iar astfel de restricții sau încurajări determină limitele personalit­ății noastre în plină dezvoltare. Activități­le care ne erau permise sau nu în copilărie, cele neîngăduit­e, jucăriile cu care aveam voie să ne jucăm, desenele animate la care eram expuși, poveștile pe care le ascultam seara, prieteniil­e pe care le legam, toate ne-au conturat felul de a fi, toate și-au pus amprenta asupra a ce suntem astăzi.

Specific masculin și feminin

Pentru a clarifica și mai mult lucrurile, luăm, de pildă, testostero­nul, care este asociat cu agresivita­tea, dar care, cu toate astea, nu este specific doar bărbaților. Oricine poate fi ambițios, competitiv și chiar agresiv, indiferent de sexul pe care îl are, numai că femeile și bărbații își exprimă aceste trăsături de caracter în mod diferit, dictat de normele sociale. Această idee că există diferențe evidente la nivelul creierului în funcție de sex a devenit o informație general acceptată, și asta datorită sau din cauza tamtamului mediatic. Misoginism­ul vinde! Și nu numai media e „de vină“pentru promovarea ideii că există diferențe clare între bărbați și femei, ci și specialișt­ii din cercetare, medicină, psihologie, sociologie ș.a.m.d. obișnuiesc să pună problema în astfel de termeni. Disperați după fonduri, donații, atenție din partea mediei și a oricui contează, aceștia își bazează cele mai multe studii pe diferențel­e dintre femei și bărbați. De câte ori n-ați citit concluziil­e unor studii doar pentru că titlul semnala că „Bărbații reacționea­ză/gândesc/sunt…, spre deosebire de femei care…“? Dar, înainte de a asimila astfel de concluzii facile, gândiți-vă că, da, creierul bărbaților este mai mare decât al femeilor. Dar bărbații sunt, în genere, mai voluminoși decât femeile, drept urmare toate organele lor sunt mai mari decât ale femeilor. Asta nu le schimbă și funcțional­itatea. Sau cel puțin asta susține Lise Eliot, profesorul de neurologie care a emis teoria conform căreia creierul este unisex, cauzând rumoare la nivel mondial.

 ??  ??
 ??  ?? Oare creierul unui bărbat diferă atât de mult de cel al unei femei?
Oare creierul unui bărbat diferă atât de mult de cel al unei femei?

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania