Femeia

Tu cum stai cu vinovăția?

Sentiment complex, cu implicații extinse asupra comportame­ntului propriu, vinovăția apare când simțim că am greșit sau că am făcut ceva care nu se aliniază cu sistemul nostru de valori.

-

Vinovăția poate fi rezultatul celor mai banale lucruri pe care le facem sau le spunem – că am întârziat la muncă sau că am uitat să mulțumim unui coleg, dar își are rădăcina și în gânduri și situații mult mai delicate și complexe – că investim mai mult timp în cariera noastră decât în timpul petrecut cu familia, că am fost duri cu copilul nostru sau că ne-am învinuit partenerul pentru propriile scăpări.

Fie că apare în urma unor greșeli pe care le-am făcut și nu le acceptăm, fie că se naște din responsabi­litatea pe care o simțim pentru alții, dacă nu este gestionată într-un mod sănătos, vinovăția naște regrete, sentimente de rușine și o creștere a nivelului stresului și anxietății.

O abordare pozitivă a vinovăției ne ajută să acceptăm acest sentiment și să investim în îmbunătăți­rea relațiilor cu cei din jur, în dezvoltare­a noastră personală și în adresarea comportame­ntelor și gândurilor nocive care ne fac să ne simțim vinovați. Iată 5 strategii pentru a gestiona aceste trăiri negative în viața de zi cu zi.

Înțelege sursa vinovăției

Vinovăția poate fi rezultatul unui fapte imorale, al incapacită­ții noastre de a accepta că am greșit, al responsabi­lității asumate față de alte persoane sau al sentimentu­lui că nu suntem îndeajuns de valoroși. John M. Grohol, cercetător în domeniul sănătății mintale, este de părere că vinovăția are o latură pozitivă. Ea ne poate ajuta să ne dezvoltăm personal și să ne îmbunătăți­m comportame­ntul când acțiunile noastre au avut un impact negativ asupra altora. În momentul în care conștienti­zăm că ne simțim vinovați, putem evalua natura acestor sentimente și locul din care ele provin. De acee a, este important să înțelegem sursa vinei pe care o resimțim și să adresăm gândurile și comportame­ntele care alimenteaz­ă acest mecanism încărcat de furie și tristețe.

Iartă-ți greșelile

A greși este omenește: uneori vom lua decizii nepotrivit­e, ne vom comporta necorespun­zător sau vom spune lucruri pe care mai târziu le vom regreta. Nu este sănătos și nici productiv să rămânem ancorați în sentimente­le de vinovăție și rușine care pot apărea ca rezultat al greșelilor. Studiile arată că iertarea de sine poate contribui la scăderea anxietății și a tendințelo­r de a exagera impactul acțiunilor noastre negative. În plus, ne ajută să trecem peste furia, îndoielile și ura de sine acumulate în timp. Abordează vina dintr-o perspectiv­ă pozitivă – acceptă că ai greșit, întrebă-te ce poți învăța din propriile greșeli și cum poți să le eviți pe viitor. Pune accentul pe acțiuni și schimbări concrete în prezent și ferește-te de analizarea excesivă a trecutului.

Vorbește cu cineva de încredere

Când vinovăția devine apăsătoare, vorbește cu cineva de încredere despre ceea ce simți. Fie că este un prieten, fie că este un membru al familiei, o altă pers oană îți poate oferi susținerea necesară pentru a aborda o situație delicată dintr-un unghi diferit. Edward M. Hallowell, psiholog și autorul cărții Îndrăzneșt­e să ierți, este de părere că secretele intensific­ă vinovăția, deoarece, atunci când analizăm singuri o conjunctur­ă, nu ne dăm șansa de a aborda ceea ce s-a întâmplat din perspectiv­e noi și, astfel, de a găsi soluții. Chiar dacă ai făcut ceva de neiertat, un prieten te poate ajuta să procesezi emoțiile negative și să eviți repetarea unor comportame­nte dăunătoare. Nu ezita să apelezi la un psiholog dacă sentimente­le de vinovăție îți afectează capacitate­a de a face față activități­lor de zi cu zi.

Cere-ți iertare

Un aforism cunoscut spune că cea mai mare greșeală este să realizezi că ai greșit și să nu repari greșeala. Dacă ne simțim vinovați deoarece acțiunile noastre au afectat negativ viața altcuiva, este esențial să cerem scuze și să îndreptăm situația. Atunci când evităm să ne asumăm responsabi­litatea pentru propriile greșeli, regretele și rușinea care apar odată cu sentimente­le de vinovăție ne pot afecta echilibrul emoțional și stima de sine. Fii curajoasă și cere iertare cu sinceritat­e, oferind acolo unde se poate o soluție pentru problemele create. Chiar dacă scuzele voastre nu vor fi acceptate, simplul act de a cere iertare va atenua vina pe care o resimți, ajutându-te să te concentrez­i pe îmbunătăți­rea unor comportame­nte în viitor, nu pe ceea ce puteai face diferit în trecut.

Ajută-i pe ceilalți să-și gestioneze vinovăția

Una dintre cele mai bune strategii de a gestiona vina pe care o resimți este a ajuta alte persoane să-și înțeleagă și să-și depășească vinovăția. Când observi că o persoană dragă se confruntă cu sentimente de vinovăție, oferă-i ajutorul cu tact, fără a insista și împărtășeș­te cu sinceritat­e din propria experiență. Încurajeaz-o să vorbească despre ceea ce simte și situațiile care au generat aceste emoții intense. Prin intermediu­l acestui proces, nu numai că vei găsi soluții pentru problemele celuilalt, dar vei căpăta o înțelegere mai profundă asupra propriilor sentimente de vinovăție și a modalități­lor în care le poți gestiona mai sănătos. Astfel, îți vei dezvolta empatia, capacitate­a de autoanaliz­ă și vei fi mai înțelegăto­are cu greșelile partenerul­ui sau ale copiilor voștri.

 ??  ?? Sentimentu­l de vinovăție îți poate face viața un iad
Sentimentu­l de vinovăție îți poate face viața un iad
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania