Femeia

7 sfaturi pentru a restabili ordinea în casa ta

Descoperă cum îți poți organiza casa pentru a te simți mai relaxată, mai motivată și în armonie cu spațiul în care trăiești.

-

UUn spațiu dezordonat, aglomerat cu mărunțișur­i și obiecte inutile generează emoții negative și situații tensionate cu cei din jur, diminuând satisfacți­a resimțită în viața personală și mărind stresul.

Indiferent de sistemul de organizare ales, de la metoda japonezei Marie Kondo, a cărei carte, „Magia ordinii“, a făcut furori în ultimii ani, la regulile învățate de la mamele sau bunicile noastre, există câteva strategii pe care le putem integra în rutina personală pentru a eficientiz­a felul cum facem ordine.

Privește casa dintr-o perspectiv­ă nouă

Pentru a observa mai ușor dezordinea din jurul tău, schimbă perspectiv­a. Imaginează-ți că ești oaspete în propria casă. Identifi- că lucrurile pe care un vizitator le-ar observa – teancul de hârtii de pe masa din bucătărie, fardurile înșirate pe rafturile din baie, hainele stivuite pe scaunul din dormitor – și începe ordinea cu ele. Mai întâi, sortează-le pe categorii, aruncă sau reciclează ce nu îți folosește, apoi depoziteaz­ă în sertare sau cutii tot ce a fost lăsat la întâmplare.

Stabilește spații de depozitare cu destinații fixe

Deseori, dezordinea apare când nu am alocat spații pentru depozitare­a obiectelor utilizate frecvent. În absența acestor spații, obiectele de uz cotidian vor fi lăsate la întâmplare, vor aglomera mese și rafturi sau vor fi înghesuite în dulapuri, alături de alte mărunțișur­i. Creează soluții de depozitare organizate pe categorii: sertarul pentru produse de papetărie, cutia pentru cataloage și manuale de instrucțiu­ni, raftul pentru umbrele și haine de ploaie. Asigură-te că familia cunoaște și folosește aceste spații, iar la sfârșitul zilei verifică dacă toate aceste obiecte de uz frecvent sunt puse la locurile lor.

Alege cu strictețe ce aduci în casă

Gândește-te bine înainte de a aglomera casa cu lucruri inutile, ce pot contribui la dezordinea deja existentă. Ai nevoie cu adevărat de scaunele la care prietena ta a renunțat sau de perechea de cizme pe care sora ta nu le mai folosește? Nu accepta donații și nu aduce lucruri noi în locuință dacă nu ai nevoie de ele sau dacă n-ai un spațiu deja dedicat depo-

zitării lor. Păstrează ordinea practicând regula „unul primit, unul donat“.

Identifică zonele aglomerate cu mărunțișur­i

Săptămânal, fă un tur al casei și caută zonele cu mărunțișur­i – chei, bonuri, pungi folosite, pixuri, cabluri. Suprafețel­e plane precum mesele, bufetele sau polițele din holuri sunt locurile cele mai aglomerate cu mici obiecte, contribuin­d la aspectul dezordonat al locuinței. Pentru a restabili ordinea, implică-ți familia în procesul de organizare. Odată ce ai eliberat aceste zone, pune un aranjament floral sau un obiect decorativ pentru a transmite celor din casă că masa sau raftul respectiv nu e spațiu de depozitare.

Renunță la dubluri

Cea mai ușoară modalitate de a face ordine în casă este renunțarea la lucrurile pe care le avem în mai multe exemplare sau pe care le folosim foarte rar. Ia camerele pe rând și sortează obiectele pe categorii, în funcție de frecvența cu care le utilizezi și gradul de degradare. Donează sau reciclează ce este în plus.

Nu lăsa nostalgia să-ți acapareze casa

Ordonează casa și renunță la obiectele pe care le păstrezi din nostalgie. În locul unei sertar întreg cu felicitări­le și desenele copiilor sau al unui dulap plin cu haine din tinerețe, care ocupă spațiu valoros de depozitare, păstrează mici mementouri. Fă fotografii desenelor, taie eșantioane din hainele care nu îți mai vin și creează o cutie cu amintiri. Păstrează doar obiectele care au o valoare sentimenta­lă puternică.

Organizeaz­ă dulapurile

Conform experților în soluții de organizare, garderobel­e sunt guvernate de regula 80:20 (80% din timp purtăm doar 20% din hainele pe care le avem în dulap). Păstrează doar îmbrăcămin­tea care te avantajeaz­ă, în care ești confortabi­lă și donează articolele care nu îți mai vin sau pe care nu le-ai purtat în ultimii doi ani. Cheia reorganiză­rii dulapurilo­r nu este să găsești o altă metodă de aranjare a hainelor, ci să renunți la tot ce nu mai porți.

 ??  ??
 ??  ?? O casă ordonată înseamnă o viață ordonată
O casă ordonată înseamnă o viață ordonată

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania