Femeia

Învață să spui NU!

Te sună o prietenă și te roagă să stai cu copilul ei câteva ore? Colegul de la serviciu are nevoie exact acum de ajutorul tău? Părinții vor să rezolvi niște comisioane pentru ei? Soțului i s-a făcut poftă de musaca atunci când tu vrei doar să bei un ceai

-

Omare parte din definiția femeii, cel puțin în societatea noastră, presupune ca la toate întrebăril­e de mai sus să răspunzi cu un DA hotărât și fără ezitări. O bună fiică își ajută părinții când aceștia îi cer ceva. O bună colegă vine în ajutorul celor care au nevoie de ea. O bună soție gătește perfect și exact ceși dorește soțul. O bună mamă face temele când i se cere. O bună prietenă nu refuză să dea o mână de ajutor. Se pare că pentru a fi femeie trebuie să răspunzi cu DA la toate solicitări­le, indiferent de numărul și tipul lor și indiferent de ce program ai tu. Mai mult decât atât, femeile care nu se supun acestui cod nescris sunt imediat identifica­te și ostracizat­e chiar de către celelalte femei.

Nevrotică sau nonconform­istă?

După un timp, oricât de puternică și de rezistentă ești și oricât de mult îți dorești să spui mereu da, vine un moment în care oboseala își spune cuvântul. Dar, pentru că nu poți admite în fața ta că eșuezi, te transformi întro persoană agitată, mereu nemulțumit­ă, mereu neliniștit­ă, mereu stresată. Așa se instalează nevroza, iar cauza ei este, de multe ori, incapacita­tea de a spune NU. La polul opus, femeile care nu țin să corespundă unei definiții sociale, care își asumă diferențel­e și care se simt bine în pielea lor sunt imediat catalogate drept nonconform­iste, în cel mai bun caz. Ele își cunosc capacități­le, dar și limitele și, mai mult decât atât, se respectă pe sine. Asta nu le face mai puțin femei, mai puțin dezirabile sau mai puțin competente și sociabile. Dar le face mult mai puțin predispuse la nevroze. Care este secretul lor?

Cunoaște-te pe tine însăți

Orice psihoterap­ie careși merită numele va porni de la cunoaștere­a de sine. În terapia cognitivco­mportament­ală se pornește de la ideea că atât emoțiile influențea­ză gândurile, cât și, invers, gândurile au efect asupra emoțiilor. Pe această stradă cu două sensuri putem porni din orice direcție pentru a ajunge la echilibru psihic. Dar pentru aceasta trebuie să lucrăm cu noi însene. Cunoaștere­a de sine presupune răbdare, anduranță, curiozitat­e și capacitate­a de a face exerciții care să ducă la schimbarea anumitor tipare patologice. A nu putea să spui NU este unul dintre aceste tipare. Dacă te afli în această situație, iată ce să faci: timp de o săptămână, notează în fiecare seară situațiile în care ți sa cerut să faci ceva și ai acceptat. În următoarea săptămână, propuneți ca în fiecare zi să spui NU de cel puțin cinci ori. În mod programati­c. Fără supărare. Poți chiar să explici celor în cauză de ce îi refuzi.

Poți spune că terapeutul ția dat o temă și trebuie să o efectuezi. Important este ca, indiferent ce le spui altora, timp de o săptămână să spui NU de cinci ori pe zi. Notează în fiecare seară cum teai simțit în fiecare situație. În următoarea săptămână, spune NU de șapte ori pe zi, notând din nou, seara, ce emoții ai avut. Iar în a treia săptămână spune NU de zece ori pe zi. Nu trebuie să fie cazuri dramatice, poate cineva te întreabă dacă îi poți spune cât e ceasul sau dacă ai La fel ca mușchii, mintea are nevoie de antrenamen­t pentru a fi în formă. Mulți oameni renunță la terapie pentru că vin cu o atitudine greșită. Ei intră în biroul terapeutul­ui cu ideea că acesta le va face bine fără ca ei să miște un deget. Exact opusul este adevărat: tu ești cea care trebuie să muncească și să facă ce i se spune dacă vrei să scapi de nevroză, dacă vrei săți reprograme­zi mintea. Exercițiul de mai sus este simplu și poate fi făcut de oricine. Pe acest tipar se bazează toate exercițiil­e de reprograma­re, dar nu uita că asta presupune să fii conștiinci­oasă și să efectuezi zilnic sarcinile date. Cu timpul, vei descoperi și alte tipare mentale care te țin încătușată și vei înțelege care e mecanismul prin care să le înlocuieșt­i cu idei sănătoase și productive.

 ??  ??
 ??  ?? Învață să spui „nu“într-un mod politicos, dar ferm
Învață să spui „nu“într-un mod politicos, dar ferm
 ??  ?? Fă-ți propriile alegeri și te vei elibera!
Fă-ți propriile alegeri și te vei elibera!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania