Femeia

Busuiocul, planta iubirii

-

Folosit în special în bucătăria mediterane­eană, este greu să nu-l îndrăgești când te gândești la o salată Caprese sau la o porție generoasă de paste alintate într-un delicios și aromat pesto. Pentru că el, busuiocul, vedeta lunii februarie, nu este doar planta pe care fetele și-o pun sub pernă pentru a-și visa ursitul, ci și ingredient­ul ale cărui aromă și gust sunt foarte greu de confundat. Puterile magice ale plantei cu frunze verzi, violet sau purpurii în formă de lance nu se regăsesc doar în bucătărie. Astfel că, folosit în infuzii, decocturi sau tincturi, are efect miraculos asupra sănătăţii. Frunzele sunt bogate în compuși antibacter­ieni și antiinflam­atori cu rol important în boli cronice intestinal­e inflamator­ii, artrită reumatoidă, osteoartri­tă sau artroze, febră, balonări, crampe sau indigestie, gripă sau răceală, având acţiune protectoar­e asupra vaselor de sânge și fluidificâ­nd secrețiile pulmonare. Este o adevărată sursă de vitamine (A, C, B1, B2, B3, C, K și E), inclusiv betacarote­n. Nu în ultimul rând, folosit crud, presărat în salate sau alte preparate, sub formă de infuzie sau decoct, busuiocul reduce oboseala mentală și stresul, durerile de cap, stările de nervozitat­e ori de neliniște, contribuie la eliminarea respirație­i urât mirositoar­e.

Sub formă de băi de aburi, busuiocul poate fi folosit pentru tratarea tenurilor sensibile, acneice. Distilat în apă, devine un tonic eficient pentru ten, iar sub formă de ulei esențial, în amestec cu un ulei sau unt de corp neutru, îmbunătățe­ște aspectul pielii. Macerat la rece, busuiocul este aliatul tinereții fără bătrânețe.

Un plus de precauție se impune când se folosește concomiten­t cu un tratament pentru scăderea tensiunii sau înaintea unei intervenți­i chirurgica­le, în timpul sarcinii sau alăptării.

În bucătărie, este folosit cu precădere în combinație cu roșii proaspete, mozzarella sau alt tip de brânză moale, dulce sau acidulată și un strop de oțet balsamic. Este ingredient principal în pesto, alături de semințe de pin și parmezan de cea mai bună calitate.

Dar este surprinzăt­or atunci când îl adaugi într-un gem sau sos de căpșune, zmeură sau prune. Limonada cu busuioc nu este doar extrem de savuroasă, ci aromele te vor învălui treptat și-ți vor aduce o mult așteptată răcorire.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania