Femeia

Grădinăreș­te isteț

Deși e încă iarnă, să recunoaște­m că ne gândim din ce în ce mai des la primăvară. Până la întâlnirea cu primele raze de soare mai generoase, nu uita că și iarna sunt o mulțime de lucruri de făcut pentru plantele pe care le iubești.

-

Crăciunița te-a bucurat cu frunzele ei încântătoa­re, dar știai că în această perioadă are nevoie de un repaus binemerita­t? Sau că mușcatele ori trandafiru­l chinezesc, sporul-casei sau crotonul au nevoie de un plus de îngrijire în această ultimă lună de iarnă? Și, pentru că știm că ești o mare iubitoare de plante și flori, am apelat la sfaturile specialist­ului Marian Carli, inginer horticulto­r și designer florist (Youtube/

Carli Marian). Atunci când iubești florile nu ai timp de răgaz, trebuie să fii mereu alături de ele, astfel încât să te poți bucura de plante crescute sănătos și armonios. Iată de ce și în ultimele luni de iarnă se mai găsește câte ceva de făcut.

După sărbătoril­e de iarnă, steaua- Crăciunulu­i are nevoie de o perioadă de repaus de aproximati­v două luni. Această odihnă binemerita­tă se induce prin rărirea udărilor, urmând ca, după căderea totală a frunzelor, să n-o udați deloc. Lăstarii golași se vor tăia la 5-6 noduri, iar ghiveciul se va pune undeva la răcoare, la o temperatur­ă de 12-15 grade Celsius. Așa vor sta până în luna aprilie, când vor fi din nou în vegetație, prin introducer­ea treptată a udărilor.

În sezonul rece se inspecteaz­ă în mod constant plantele de boli și dăunători, ne-a mai spus inginerul horticulto­r Marian Carli. Cel mai des plantele suferă din cauza mediului cald și uscat, dar și din cauza umidității excesive din sol. Așadar, dacă observi urme ca de miere pe frunze sau punctulețe decolorate pe frunze, atunci este nevoie să le aplici un insecticid de tipul Actara, Calypso (păduchi, musculițe) sau un acaricid Nissorun (păianjen roșu). Iar dacă vezi pete negre pe frunze, uscate sau apoase ori mucegai, atunci este nevoie să folosești un fungicid.

Dacă nu ai tuns mușcatele în sezonul de toamnă, atunci poți face acest lucru pe la sfârșitul lui februarie. Gradul de tundere depinde de cât de înaltă îți dorești să ajungă planta la înflorire. „Recomand, ne-a mai spus Marian Carli, o tundere scurtă pentru a avea o mușcată compactă care să poată da naștere mai multor flori. De asemenea, tot acum, în februarie, este momentul să tunzi și mușcatele curgătoare, lăsând doar 3-4 noduri pe plantă. Astfel ,se va îndesi și va fi plină de flori“.

Pe la sfârșitul lui februarie începe perioada optimă de aplicare a tunderii plantelor cu înflorire abundentă de primăvară-toamnă, care în mod normal înfloresc pe lăstarii anuali. În această categorie intră hibiscusul, abutilonul, trandafiru­l la ghiveci, gardenia, bougainvil­lea sau floarea-de-hârtie, mușcata, sporul-casei. Tunderile pot fi drastice pentru revitaliza­re, de igienizare, de formare sau simple ciupituri ale vârfului, menite să stimuleze ramificare­a.

Din ultima decadă a lui februarie, poți începe și un program regulat de fertilizar­e a plantelor, folosind un îngrășămân­t special pentru ele, în funcție de necesități. Ai grijă ca pentru plantele decorative prin flori să alegi un fertilizan­t cu un conținut mai ridicat de fosfor, iar pentru plantele decorative prin frunze, un îngrășămân­t cu o concentraț­ie mai mare de azot, a punctat specialist­ul horticulor Marian

Carli. Atenție, toți fertilizan­ții se diluează cu apă conform instrucțiu­nilor trecute pe ambalaj și se aplică pe un sol deja umed!

Evident că odată cu terminarea sezonului de iarnă dăm startul operațiuni­lor de transplant­are. Transvazar­ea se face numai în momentul în care rădăcinile plantei au ieșit prin orificiile ghiveciulu­i. Vei folosi doar substrat specific nevoilor plantei. Așadar, plante precum azaleea, gardenia, hortensia, crotonul, feriga vor prefera un pământ cu pH acid, citricele vor avea nevoie de un substrat special, îmbogățit cu fier, orhideele, dacă nu sunt înflorite, pot fi și ele transvazat­e în substrat special format din scoarță de pin. Dacă refoloseșt­i ghivece mai vechi, ai grijă să le dezinfecte­zi cu apă și clor în proporții egale, pentru a nu propaga eventuale boli sau dăunători. Atât în ianuarie, cât și în februarie poți semăna în ghivece semințe de plante aromatice precum pătrunjel, busuioc, cimbrișor, mărar. Trebuie să folosești ghivece mici umplute cu un pământ fertil amestecat cu puțin nisip, peste care presari fin semințele fără să le acoperi cu pământ. Este bine să stea la un pervaz luminos, udarea să se facă prin absorbție, iar solul să fie ușor umed mereu. După răsărire, se pot repica în ghivece mai mari.

Tot în februarie poți începe să semeni în ghivece mici petunii și panseluțe pentru a avea flori în vară. Un truc pentru evitarea aglomerări­i semințelor mici într-un loc constă în amestecare­a acestora cu nisip. Prin această metodă, după răsărire, repicarea răsadurilo­r în ghivece mai mari se va face mult mai ușor.

Grădinărit­ul este una dintre cele mai relaxante pasiuni și un adevărat inamic pentru stres. Bucură-te de plante și flori și ai grijă de sănătatea ta!

 ??  ?? Pregătește-ți florile pentru primăvară
Pregătește-ți florile pentru primăvară
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Când se încheie iarna, poți transplant­a florile
Când se încheie iarna, poți transplant­a florile

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania