Femeia

Tudor Colțan: Dacă nu ne implicăm, se alege praful de țară!

-

Este avocat litigant de top, sportiv, filantrop. A creat conceptul de leadership al binelui și o comunitate în plină dezvoltare care coagulează tineri din domeniul dreptului în jurul ideii de sport și fapte bune. Este pasionat de călătorii și fine dining. Are timp de toate și privește la viitor cu încrederea unui adevărat lider. Cât la sută din timpul tău este dedicat fiecărei activități? Rămâne timp pentru altceva?

Totul pornește de la organizare. Majoritate­a timpului meu este dedicat avocaturii: sunt avocat de business, iar clienții noștri au nevoie de noi mereu, chiar și în weekenduri și în vacanțe, dar cu organizare reușesc să-mi fac timp pentru activități­le creative, sportive și, desigur, pentru familie.

Cum ai ajuns avocat? De ce litigant? Cât de colțos e Tudor Colțan? Și cât de colțos trebuie să fii ca să ajungi un bun litigant?

Mulți prieteni spun că am un nume predestina­t pentru un litigant. Însă nu alegi tu profesia de avocat, ci ea te alege pe tine. În primul an de facultate, eram convins că o să devin judecător, dar, după ce am câștigat un proces simulat în facultate și profesorul mi-a zis să mă gândesc la o carieră în domeniul avocaturii la bară, am decis să devin avocat litigant. Am avut un maestru foarte bun și-mi place să fiu elegant, dar în același timp foarte ferm. Procesele mari nu se câștigă prin atitudine agresivă, ci prin claritatea ideilor, logica gândirii și atitudinea fermă, dar plină de respect față de instanța de judecată și față de adversari. Cam ca în sport.

De când faci sport? Cât de important este sportul pentru cineva care lucrează într-un domeniu stresant ca avocatura?

Eu fac sport de când mă știu. Am jucat baschet de performanț­ă; odată cu venirea la facultate, am trăit o adevărată tragedie: de la 8-9 ore în sala de sport, am trecut la 8-9 ore în sala de lectură, ceea ce s-a resimțit atât fizic, cât și, mai ales, mental. Profesiile cu un grad înalt de stres au niște efecte adverse incredibil­e asupra sănătății. Avocatul este al doilea în topul celor mai stresante profesii, după CEO, și tot al doilea în topul psihopațil­or, tot după CEO. Este foarte multă energie negativă în aceste profesii și oamenii o iau razna. Ca prevenție, majoritate­a oamenilor de business și avocaților din America fac mult sport. Nu neapărat pentru că e sănătos pentru corp, ci în special pentru că e important pentru sănătatea mentală. Cei mai mulți oameni cred că alergi ca să slăbești, însă eu alerg ca să pot să fiu un avocat cu mintea limpede. Sportul îți curăță mintea de deșeuri și balast. De aceea am și fondat o comunitate sportivă în domeniul juridic, Legal Runners,

care încurajeaz­ă oamenii din domeniu să facă sport, să vadă avantajele unui stil de viață sănătos, de la trezit, culcat, mâncat, modul în care îți faci timp pentru tine... Eu nu cred în echilibru. Toată lumea promovează work-life balance, dar eu cred că nu există așa ceva. Există doar modul în care tu știi să gestionezi lucrurile. Am zile în care nu mai pot face sport, sacrific foarte mult pentru clienți, pentru profesie, după cum am zile în care revin la stilul de viață normal. Ideea de a face sport în fiecare zi nu se poate aplica în domenii cum este al meu, în care nu există program. Am perioade în care clientul are nevoie de mine 24 de ore, dar apoi încerc să revin la modul meu de viață. Eu promovez un stil de viață sănătos care nu înseamnă neapărat diete, regimuri, sport zilnic, ci înseamnă să știi să-ți păstrezi anumite limite în ceea ce faci.

Dar asta pornește de la o premisă esențială: o minimă cunoaștere de sine, o înțelegere cu tine și cu corpul tău.

Din păcate, eu nu sunt cel mai bun exemplu în această direcție. Sunt o fire foarte ambițioasă și de multe ori uit că trebuie să spun nu. Mi-am dat seama că m-am maturizat în momentul în care am învățat să spun nu: „nu pot face asta, în weekend nu mai fac nimic“. E foarte important să ne cunoaștem pe noi înșine. Succesul nu vine peste noapte, în heirup, ci e ca la maraton, trebuie să știi să te păstrezi până la final ca să duci cursa la bun sfârșit.

Care este realizarea ta profesiona­lă cea mai mare?

Am reușit să devin un avocat de business așa cum mi-am dorit în facultate, cu valorile învățate de la oamenii din jurul meu și în special de la profesorii avocați care m-au inspirat când eram pe băncile facultății.

Cum i-ai convins pe colegii tăi să ți se alăture în demersul sportiv?

Eu m-am apucat serios de activități sportive prin 2015. Primeam zilnic 2-3 mesaje pe facebook: „Duminică alergai pe munte și luni erai în instanță la termen. Cum de ai timp?“Ca să îi las să vadă că pot face și ei același lucru, am fondat comunitate­a Legal

Runners. Cred că e cea mai mare realizare a mea până acum: să construieș­ti o comunitate care doar într-un an a strâns peste 40.000 de euro pentru cauze sociale este extraordin­ar, în condițiile în care nu fac asta continuu în viața de zi cu zi. Între ședințele de judecată, mai dădeam un mesaj, mai vorbeam cu oamenii. I-am convins și mă bucur acum să văd că ei sunt mai buni în prezent decât mine, majoritate­a lor. Eu le-am arătat că lucrul în echipă îi poate face să funcționez­e mai bine. Apoi, a urmat partea filantropi­că: adevăratul scop al Legal Runners este să promovăm sportul și faptele bune. Înainte de semimarato­nul din mai 2018, am dat un interviu în care am fost întrebat: „Ai multe activități sportive. Cum te ajută în domeniul dreptului?“Atunci mi-am zis: „Mi-ar plăcea să nu mai fiu singur data viitoare, să fiu cu o echipă“. Și am înființat echipa! Erau mai mulți cei care făceau sport, dar nu o făceau într-o comunitate. I-am adunat împreună

Cei mai mulți oameni cred că alergi ca să slăbești; însă eu alerg ca să pot să fiu un avocat cu mintea limpede.

și, la un an de zile distanță, iată, avem 5 proiecte împlinite, fundraisin­g pentru cățeluși abandonați, pentru copii bolnavi, cu autism, cu condiții materiale precare, pentru oameni bolnavi de cancer: au beneficiat adăpostul Speranța, ATCA (cu peste

100 de oameni în echipă, am strâns 10.000 de euro), Concordia, MagiCamp (la Băneasa Forest Run, cu peste 50 de oameni în echipă, am strâns aproape 10.000 de euro) și Hospice (la Semimarato­nul București, în două săptămâni am strâns peste 100 de oameni și peste 10.000 de euro). Pentru mine, acest semimarato­n a fost special, deoarece am alergat cu Anuța, fata de la Hospice care nu poate merge, pe care am împins-o în cărucior. M-a emoționat foarte tare. Mă credeam un om puternic când am început activități­le de fundraisin­g, dar apoi mi-am dat seama cât de mult te pot afecta problemele celor din jur, ce impact pot avea asupra ta, dar miam zis că nu vreau să dau înapoi, vreau să ajut cât pot de mult. Întrun an, am putut face destule pentru societatea civilă. Oamenii au uitat că avocatul are un rol civic foarte puternic. În perioada interbelic­ă, avocații erau foarte implicați în domeniul civic. Acum, să fii filantrop în România a devenit un fel de snobism, însă filantropi­e înseamnă de fapt ca, pe măsură ce urci în ierarhia profesiona­lă și socială, să încerci să ajuți, să construieș­ti comunități. Eu am doar 28 de ani: am strâns o comunitate și 40.000 de euro. Cine știe ce voi face la 40 de ani?! Beneficiul este al societății. Acum, am un proiect în domeniul digitaliză­rii sistemului judiciar: să ajutăm sistemul judiciar să fie mai sustenabil, să înlocuim munții de dosare de hârtie cu documente electronic­e.

Cum recunoști un lider adult/copil?

Există oameni care s-au născut cu extraordin­ara abilitate de a fi lideri, dar și oameni care se perfecțion­ează continuu în timp. Cred că eu sunt din cea de-a doua categorie. Când am venit din provincie în București, neinformat, lipsit de experiență, mi-am propus să devin din ce în ce mai bun. Leadership­ul se perfecțion­ează în timp și iese la iveală cu timpul. Lider este cel ce râde când ceilalți sunt triști, lideri sunt optimiștii. Oamenii care fac sport au înclinații spre leadership, în special dacă fac sport de echipă. Cea mai mare bucurie a mea este când îmi scriu oamenii, aproape zilnic, că ar vrea să facă parte din comunitate­a noastră. Dacă ești pasiv în România, faci un mare rău. Dacă nu ne implicăm, se alege praful de țară. Dar nu trebuie să forțăm oamenii, ci să îi convingem prin modele.

Cum se poate implica un tânăr care vrea mai mult decât carieră?

Binele vine din lucruri mărunte. Eu am fost foarte ambițios, am venit din Târgu Jiu în București la facultate, am petrecut patru ani la cămin, am văzut viața de student și știu că binele se poate face de oriunde. Mă uit cu încredere la tinerii de azi, ei au în mână viitorul României: sunt mult mai curioși, mai creativi decât generațiil­e trecute și sunt convins că ei vor schimba România în bine.

 ??  ??
 ??  ?? Oamenii care fac sport au înclinații spre leadership.
Oamenii care fac sport au înclinații spre leadership.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania