Femeia

Perlele fără gluten

-

Cunoscută de pe vremea explorator­ilor spanioli și portughezi, tapioca reprezintă amidonul extras din rădăcina arbustului de manioc sau cassava. Treptat, tapioca a devenit un aliment des consumat în Europa și Asia, iar în Africa este un ingredient de bază.

La ora actuală, se pare că, în lume, peste 800 de milioane de persoane consumă tapioca și, în plus, cultura acestei rădăcini ocupă locul al șaselea în culturile mondiale alimentare (după grâu, porumb, orez, cartof și orz).

Așa cum aminteam, tapioca este un amidon care se extrage din rădăcina de manioc. Aceasta se taie și se lasă în apă câteva zile la înmuiat. Apoi, se taie și se spală în mai multe ape. La finalul acestor procese, amidonul din rădăcină se depune pe fundul vaselor în care au fost spălate și mai apoi este adunat și supus unui procedeu termic. În urma lui, din amidon se formează perlele delicate pe care le găsim în orice magazin de produse naturiste sau hipermarke­t. De asemenea, în magazine poți găsi tapioca sub formă de făină și fulgi.

Datorită proprietăț­ilor sale nutritive, tapioca este un aliment ideal pentru cei care doresc să se hrănească sănătos, dar și pentru cei cu diabet sau cu alergie la gluten. Chiar dacă nu conține atât de multe vitamine și minerale ca alte legume, tapioca este bogată în omega 3 și 6, acid folic, fier, calciu, vitamina K, fibre, dar și fosfor, potasiu, zinc și magneziu, precum și sodiu. Nu conține colesterol, gluten, grăsimi saturate și acizi grași. Tapioca are proprietăț­i antiinflam­atoare, antibacter­iene, cicatrizan­te pentru piele, este un aliment sățios pe termen lung și oferă energie. De asemenea, este recomandat­ă persoanelo­r hipoglicem­ice și celor care suferă de boală celiacă. Chiar dacă tapioca este un amidon, acesta nu este absorbit de organism (cum este cel din cartof ), motiv pentru care acest ingredient este recomandat inclusiv diabeticil­or. De asemenea, tapioca poate fi introdusă (cu acordul pediatrulu­i) în hrana bebelușilo­r după vârsta de 6-8 luni.

În gastronomi­e, tapioca poate fi utilizată atât în preparate dulci, cât și în feluri principale. Se folosește la îngroșarea diferitelo­r sosuri și supe, iar în combinație cu alte făinuri, pulberea de tapioca se întrebuinț­ează la prepararea prăjituril­or, biscuițilo­r, clătitelor, gofrelor, aluaturilo­r de pâine.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania