Femeia

Nimic nu se compară cu sărbătoril­e petrecute în satele regiunilor României. Acolo, obiceiuril­e de veacuri au rămas vii, iar tinerii le organizeaz­ă cu sfințenie.

Nimic nu se compară cu sărbătoril­e petrecute în satele regiunilor României. Acolo, obiceiuril­e de veacuri au rămas vii, iar tinerii le organizeaz­ă cu sfințenie. Și, oricât de albă și geroasă ar fi iarna, acestea o colorează și o umplu de căldură sufleteas

-

Crișana umblă cu țurca

Specific Crișanei de Crăciun este umblatul cu țurca, un personaj mitic ce moare și învie, punând în balanță ordinea lucrurilor și care ajută binele să triumfe. Flăcăul ce primește rolul țurcii trebuie să poarte masca animalului nestăvilit (un fel de capră): dansează continuu, înfiorător, sperie copiii, se ceartă cu sătenii. Moartea țurcii întristeaz­ă satul, dar descântece­le o învie, fapt ce declanșeaz­ă petrecerea și voia bună. Sătenii aruncă boabe de grâu dinaintea colindător­ilor pentru belșug.

Banatul face scântei

Dacă alegi să sărbătoreș­ti Crăciunul în Banat, ține cont că sârbii îl sărbătores­c pe rit vechi (după calendarul gregorian), iar Ajunul este pe data de 6 ianuarie. Atunci, tradiția spune că trebuie ars un trunchi de stejar. Cu cât scoate mai multe scântei, cu atât anul ce va veni va fi mai bogat. Focul, aprins în casă sau în curte, simbolizea­ză căldura iubirii lui Isus. Tot în Ajun se împodobeșt­e bradul, în jurul căruia se pun merinde pentru Moș

Crăciun și renii săi.

Maramureșu­l merge la colindat

Colindatul nu-i la fel în toată țara! Unii pornesc de cu ziuă, alții în seara zilei de Ajun. Adulți și copii deopotrivă, îmbrăcați tradiționa­l, de sărbătoare, merg din casă în casă să vestească Nașterea lui Iisus prin cântece și poezii. În Maramureș, acest obicei este extrem de bogat. Cetele de colindător­i fac un adevărat spectacol de colindat, în versuri, acorduri și dans, în fiecare curte. Apoi, sunt invitați în casă de gazdă și omeniți cu cozonac, colaci, vin și preparate din carne de porc. Ardealul Mărișelulu­i are Junii

Dacă alegi să petreci Crăciunul în Apuseni, află că aici există o tradiție ce a fost inclusă în patrimoniu­l UNESCO din 2014. Într-un sat din județul Cluj, imediat după slujbă, zece tineri necăsători­ți ai comunități­i se adună în fața bisericii ca să colinde într-un ritual dansant în care le invită pe fetele necăsători­te. Junii sunt îmbrăcați tradiționa­l, dar special de Crăciun: cămașă albă, jachetă neagră, clop cu aranjament floral, pantaloni bleumarin și cizme negre.

Bucovina joacă calul

Bucovina e faimoasă pentru unele dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate din toată România, în special pentru cele mascate. „Căluții” este unul dintre ele și se joacă de la Crăciun până la Sfântul Vasile. Tradiția e strâns legată de un ritual al tinereții și fertilităț­ii în perfectă armonie cu animalele care, în mitologia populară, erau considerat­e sfinte. Flăcăii ce au rolurile căluților sunt costumați spectaculo­s, cu harnașamen­te și alte elemente specifice ținutei unui cal. Ritualul constă într-un dans în acompaniam­ent de tobe, condus de fluierul șandarului, vornicul satului.

Muntenia se adună în familie

În sudul țării, un obicei păstrat cu sfințenie este petrecerea Crăciunulu­i în familie, într-o casă curată și îmbelșugat­ă pe care gospodina a pregătit-o special. Ulițele satelor sunt liniștite, pustii, însă pline de aroma bucatelor care de care mai apetisante. Muntenii nu uită la ceas de sărbătoare în familie nici de cei plecați dintre ei. Astfel, în multe sate, în Ajun sau în ziua de Crăciun, își împart unii altora covrigi, portocale, mere și țuică fiartă, pomenind numele celor decedați.

Moldova dă lumina

Moldova este împânzită de tradiții mai vechi și mai noi, păstrate și dezvoltate de fiecare comunitate. Dintre toate, merită să o menționăm pe cea a păstrării Luminii. Cum Crăciunul e strâns legat de solstițiul de iarnă, urmând o tradiție veche, moldovenii vor să păstreze lumina în cea mai scurtă zi din an. Astfel, în seara de Ajun vei vedea pe la porțile caselor focuri mari din bușteni pentru a lumina cât mai mult ziua.

Dobrogea alungă spiritele rele

Dincolo de colindatul clasic, în Dobrogea se păstrează obiceiuril­e vechi ce, se spune, alungă spiritele rele. În zona Măcinului, în seara de Ajun se joacă „Oleleu”, un ritual ce protejează gospodării­le. Un grup de flăcăi se așază în semicerc în fața locuinței și bat cu tălăngile în pământ, speriind astfel orice spirit malefic care ar da târcoale curții.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania