Femeia

Q&A psiho

- Dana Verescu psiholog

Fiul meu este un huligan de internet! Am descoperit asta zilele trecute și nu-mi revin! A împlinit de curând 17 ani și este un tânăr promițător, cu bursă și medii mari. Merge la meditații și, vă asigur, este foarte civilizat în societate... sau cel puțin este civilizat când se întâlnește cu oameni reali! L-am crescut singură, am fost și sunt mama și prietena lui tot timpul, i-am dat maximă libertate, astfel că nici nu eram prieteni pe facebook, dar știam că are cont. Zilele trecute am dat de un comentariu al lui la un prieten comun, comentariu care m-a intrigat să caut și altele... și m-am îngrozit de ce am văzut! Vorbește ca un birjar, cu răutate și foarte-foarte vulgar! Am avut un șoc, dar nu i-am zis nimic, nu vreau să creadă că-l controlez, dar zău că nu știu ce să mă fac, nu știu ce-am greșit… (Andreea, 41 de ani, e-mail)

Se impune o discuție foarte serioasă cu fiul tău. Facebook este o platformă ușor de urmărit, așa că îi poți spune direct ce ai văzut acolo și cum te-au șocat comentarii­le lui. E greu să crești singură un băiat, băieții au nevoie și de modele masculine în viață, iar toți copiii au nevoie ca părinții lor să fie părinți, nu prieteni. Dacă spui că în societate se comportă bine înseamnă că fiul tău are un nucleu bun și poate trece printr-o etapă dificilă. Trebuie să-i explici limitele bunului-simț online și offline. Iar maxima libertate nu înseamnă să facă ce vrea, ci să suporte consecințe­le acțiunilor lui. Explică-i faptul că, deși e online, el răspunde de comentarii­le pe care le face. Deși se simte la adăpost când este în fața ecranului, este vorba tot de persoana și de imaginea lui în lume. La 17 ani, este destul de matur încât să înțeleagă multe lucruri. În plus, chestiunea e foarte serioasă și nu trebuie tratată cu lejeritate.

Vă rog să îmi recomandaț­i o metodă de a-mi face copilul să citească. A trecut de acum în clasa a patra și nu a terminat de citit o carte în viața lui! Eu și tatăl lui suntem cititori pasionați sau cel puțin eram la vârsta lui. Am urmat toate metodele pe care le-am găsit pe internet: i-am citit povești, am citit pe roluri, i-am cumpărat cărți frumoase, cum eu nici nu visam la vârsta lui... dar el tot nu citește! Care e metoda cea mai bună? (Liliana, 38 de ani, Constanța)

Metoda cea mai bună este exemplul personal. Dacă tu și soțul veți citi și veți avea mereu cărți în casă, este imposibil ca fiul vostru să nu se molipseasc­ă de această pasiune. Dar mai este nevoie de ceva. Copiii, mai ales la vârste mici, nu ar trebui să aibă telefoane mobile și tablete la dispoziție.

Limitează-i timpul petrecut în fața televizoru­lui la maximum o oră pe zi, la fel și timpul petrecut pe tabletă, la calculator sau cu telefonul smart în mână. Toate aceste dispozitiv­e distrag atenția și o fragmentea­ză, iar copiii nu mai au energie pentru o activitate de lungă durată, cum este cititul cărților. Din păcate, în România părinții mai cred că trebuie să le cumpere copiilor toate dispozitiv­ele de ultimă oră, „pentru că și ceilalți copii au așa ceva“. Argumentul este prostesc. Părinții trebuie să reziste presiunii sociale dacă vor să aibă copii sănătoși, educați și responsabi­li.

Am o relație de 3 ani cu un bărbat foarte ocupat, aflat într-o poziție socială înaltă. Până acum totul a fost satisfăcăt­or din toate punctele de vedere, dar de vreo câteva luni a început să-mi vorbească urât în pat și mi-a zis că numai asta îl mai excită acum și că ar trebui să joc jocul asta. Dar pe mine mă face să mă simt foarte prost exact atunci când ar trebui să fiu relaxată, nu izbutesc să „joc“nimic. Țin la el, în rest se poartă impecabil, însă aș vrea să înceteze cu asta. Cum să-i spun ca să înțeleagă? (Dora, 35 de ani, e-mail)

Dragă Dora, știi cum se spune, în iubire și în război totul este permis. Dar asta cu condiția ca ambii parteneri să fie de acord. Din câte înțeleg, partenerul tău este foarte stresat în ultima vreme și este ocupat mai tot timpul. Este posibil să fi acumulat frustrări și nemulțumir­i și nu este obișnuit să le comunice normal, într-o conversați­e. Poate uneori este bine ca, în loc să faceți dragoste, să mergeți să vă plimbați prin natură, să ieșiți din oraș, să vă relaxați în locuri retrase, unde comunicare­a devine mai ușoară. Ajută-l să se deschidă și să-ți spună ce-l frământă. Și în acest context îi poți spune că anumite fantezii sexuale ale lui ți se par complet deplasate sau nepotrivit­e. Explică-i și lui, așa cum mi-ai scris mie, că nu poți „juca” nimic.

 ??  ?? E foarte ușor ca din simplu jucător pe internet să devii infractor, mai ales la vârsta adolescenț­ei
E foarte ușor ca din simplu jucător pe internet să devii infractor, mai ales la vârsta adolescenț­ei
 ??  ??
 ??  ?? Copilul imită comportame­ntul părinților, așa că, dacă tu citești, este foarte posibil să citească și el
Copilul imită comportame­ntul părinților, așa că, dacă tu citești, este foarte posibil să citească și el
 ??  ?? Orice este permis în pat, cu condiția să fie pe placul ambilor parteneri
Orice este permis în pat, cu condiția să fie pe placul ambilor parteneri

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania